Løg er verdens mest benyttede basisgrøntsag, men i en nyudkommet kogebog får det stjernestatus. Fra bogen, der er blevet til i det andalusiske bagland, får du en smagsprøve på spanske retter.
Løg er en af de mest brugte grøntsager i køkkenet, uanset hvilket køkken i verden, du laver mad fra. Det gælder også det spanske. Og så er løget både billigt og har smukke former. Trods det, så har løg langt fra stjernestatus, ifølge kogebogsforfatterne Ingo Schauser og Henrik Vilain. Det laver parret dog om på i deres nyeste kogebog LØG.
I bogen får alle typer løg en hovedrolle; Zittauer, rød-, salat-, forårs-, skalotte, hvid-, pur-, perle, rams- og etageløg samt porrer.
Inspirationen til opskrifterne finder parret i de store køkkenhaver, der omgiver deres finca og kursuscenter i Andalusien.
Bogen kommer vidt omkring i verdenskøkkenet, men parrets nyfortolkninger af spanske klassikere har naturligvis også fået plads i bogen.
Hop i køkkenet og prøv et par opskrifter fra bogen. Alle opskrifter er vegetariske, men de kan nemt suppleres med kød eller fisk, hvis du har lyst til det.
3 spanske opskrifter med løg

1 Escalivada – ovnbagte grøntsager i olivenolie
En lækker lun salat, fyldt med spanske sensommergrøntsager, som også er tilgængelige langt ind i efteråret.
Her får løg og hvidløg selskab af peberfrugt, courgetter og auberginer. Grøntsagerne grilles i ovnen eller på grill.

2 Spansk hvidløgssuppe med porcheret æg
I denne dampende suppe kommer hvidløget til sin fulde ret. Det akkompagneres af røget spansk paprika og toppes med porcheret æg. En fantastisk efterårsret.

3 Empanadillas – med karamelliserede løg, salt citron og rosiner
Uanset hvor du befinder dig i Spanien, så kan du finde en café eller takeaway, der sælges empanadillas med et utal af varianter af fyld.
I denne opskrift på de små fyldte dejpakker, får du spansk smag med maurisk inspiration i form af varme krydderier, et spark salt citron og søde rosiner. Lav empanadillas i bedste andalusisk stil.
Få opskriften på empanadillas med karameliserede løg, salt citron og rosiner.

Mere om kogebogen LØG
Titlen siger det hele. I kogebogen får løg af alle typer for én gangs skyld lov til at spille hovedrollen i den store samling opskrifter, som udspringer fra et spansk køkken. Det ligger på fincaen og kursuscentret Garden of Lemons i Andalusien og er omhyggeligt styret af et dansk par.
Bogen er spækket med vegtariske retter, som tæller alt fra supper, saucer, småretter og hovedretter til pasta, risotto, polenta, tærter samt dressinger og pickles.
I bogen kommer vi på en rejse rundt i verdenskøkkenet, og de spanske retter er naturligvis godt repræsenteret. Både fra klassikere, som hele landet spiser, til andalusiske.
Ud over et væld af lækre, og enkle, opskrifter giver bogen også indsigt i løgets kulturhistorie, tips til anvendelse af de forskellige løgtyper samt et indblik i køkkenet, hvor opskrifterne er udviklet. Bogen er smukt illustreret, indbundet og med praktisk bogmærkebånd.
LØG emmer af både passion, indsigt og personlighed, og den er et must, hvis man gerne vil anskue løget fra nye vinkler i sin madlavning.

Om forfatterne
Henrik Vilain og Ingo Schauser driver refugiet og kursuscentret Garden of Lemons i Lecrín-dalen i Andalusien og er erfarne kogebogsforfattere. Det er i køkkenet på Garden of Lemons, alle opskrifterne er blevet udviklet. Og mange af retterne er blevet prøvesmagt af de mange kursister, som besøger stedet.
LØG er nyeste skud på stammen i en lang række af kogebøger fra parrets køkken, som hver især er dedikeret til en bestemt råvare. De tæller Citroner, Oliven & Olivenolie, Avocado og Tomater.
Henrik Vilain & Ingo Schauser: LØG
Muusmann Forlag: Pris: 299,95
Køb kogebogen LØG