Spanierne samles og fejrer jul i Madrid med magiske julelys, julemarkeder, krybbespil og julegodter. Og så skal der også shoppes julegaver og spilles julelotteri.
På Madrids centrale plads, Puerta del Sol, der er byens svar på Københavns rådhusplads, står det lysende, blå juletræ og byder velkommen, da jeg ankommer til Madrid, hvor julen for alvor har ramt den spanske hovedstad.
– Træet bliver højere og højere hver år, griner en ung mand ved siden af mig. Måske har han ret. Jeg ved det ikke, for det er første gang, jeg opholder mig i Madrid i december. Jeg er overvældet over, hvor fint byen er klædt i julelys og ikke mindst, HVOR mange mennesker der er i byen. Vi står omkring juletræet som sild i en tønde. Spaniere fra selv den fjerneste afkrog af landet er, ligesom jeg, taget til Madrid, for at komme i ægte, spansk julestemning.
Senere samme aften hopper jeg på julebussen “Navilus” på Plaza de Colón i Salamanca-kvarteret, som er en af de juleaktiviteter, der er rift om. I en dobbeltdækker kører bussen, efter mørkets frembrud, rundt til byens mest ikoniske steder, som er klædt i de smukkeste julelys, så vi kan se det hele lidt fra oven. Vi kører forbi byporten, Puerta Alcalá, gennem Alcalá-gaden, som er en af de smukkeste i byen. Her hænger blåt lys som et livligt vandfald ned over bilerne.
Vi forstætter videre mod Plaza de Cibeles, hvor Cibeles-springvandet er klædt i blomsterlignende lys.
Højdepunktet på turen i julelysbussen er den gigantiske julekugle ved Gran Vía og Metropolis-bygningen, som glitrer med sit konstant skiftende farvelys. Jævnligt akkompagneres lyset også af julemusik, der tæller alt fra gamle til moderne juleklassiskere. Julebussen er især en magisk oplevelse for de mange børn, der er længe oppe. At se de lys de får i øjnene, mens Madrids magiske julelys passerer forbi er hele turen værd. Ikke underligt, at billetterne til julebussen blev udsolgt få dage efter, de blev sat til salg.
På opdagelse i Madrids julemarkeder
Ingen jul i Madrid, uden man har besøgt et af byens mange julemarkeder. Især julemarkedet på Plaza Mayor er et must. De røde træboder står linet op omkring et stort juletræ med hvide lys på den historiske plads. De fleste af boderne er spækkede med religiøse figurer til krybbespillet, som er obligatorisk i de fleste spanske hjem.
– Flere kommer her hvert år og køber nyt til deres krybbespil, fortæller en af stadehandlerne mig, da jeg går på opdagelse i de mange figurer, som jeg ville have virkelig svært ved at vælge imellem, hvis jeg blot skulle købe en enkelt eller to til mit krybbespil.
– I nogle hjem fylder krybbespillet det meste af stuen, fordi det bare vokser sig større og større for hvert år, griner stadehandleren.
Ud over krybbespilsfigurer kan du også købe nytårsløjer som en afbrækket finger, pruttepuder, hatte og briller i boderne. Enkelte boder er også inspireret af den nordeuropæiske jul. Så de sælger juledekorationer og grantræer, der ellers ikke er et traditionelt indslag i en spansk jul.
Krybbespil på rådhuset
Efter at have studeret krybbespilfigurer i tusindvis på julemarkedet, skal jeg naturligvis se et af de mange krybbespil (på spansk Belén), som findes i hobetal i byens offentlige bygninger og kirker.
Jeg tager hen på Rådhuset på Plaza de Cibeles, som sammen med Kongeslottet, har et af byens absolut største og vigtigste krybbespil. Éntrebilletten hentes ved en luge ved indgangen, og den er gratis, og så går jeg i en lang række, sammen med alle de andre juleopstemte lokale, rundt om krybbespillet og på opdagelse i et omkring 20 meter lange univers.
Krybbespillet er en imponerende rejse ind i fortællingerne om Jesu fødsels og alle historierne forbundet med den.
Figurerne er skabt af mesterhåndværkeren José Luis Mayo Lebrija, og der er også tilføjet scener, som beskriver omgivelserne omkring fortællingen. Materialerne er bl.a. sand, kork og mos, og der er naturligt vand i floderne. Et meget smukt og imponerende krybbespil, der absolut skal ses, når man er i Madrid i december.
Prøv lykken og vind i julelotteriet
Det store julelotteri El Gordo har eksiskteret siden det 19. århundrede og er en meget vigtig tradition for spanierne, også madrilerne. Enhver familie og arbejdsplads køber mindst én lotteriseddel
Gevinsterne i det store julelotteri udtrækkes den 22. december af elever fra San Idefonso-skolen på Teatro Real i Madrid. I 2019 var der 2240 millioner euro i puljen.
I Madrid er der særlig prestige i at købe sin lotteriseddel hos Doña Manolita, som ligger tæt på Puerta del Sol. Regnen står ned i stænger, da jeg er forbi, men de lokale stod alligevel i kø hele vejen rundt om blokken og næste sidegade til parallelgaden bag kiosken, trods de blev drivende våde.
Doña Manolita er Madrids ældste lotterikiosk. Den blev åbnet af Doña Manolita (1879 – 1951) i 1904 på en anden adresse, end den ligger i dag.
Doña Manolita var ikke blot en stærk kvindelig iværksætter. Hun er også en af de lotterikiosker i hele Spanien, der har solgt lotterisedler med flest gevinster. Derfor er kiosken et ikon i dag. Og trods der sælges masser af Doña Manolita-lotterisedler på gaden, så siger myten, at hvis man skal have heldet med sig, så skal den købes i kiosken.
Julemagi i Botanisk Have
Når mørket bryder frem, omdannes Madrids botaniske have til en magisk julsehave. Julehave-lyset har kørt i London i seks år, og er nu for første gang i 2019 kommet til Madrid. Træerne og planterne i den gamle have tager sig ganske anderledes ud i alverdens farver, end de normalt gør, når man besøger haven.
Enhjørninger, menneskefigurer og store porte med lys blandet med et væld af lyd på havernes plæner og i træer gør stedet til et eventyrland for både voksne og børn. Selv om noget af det er lidt for amerikansk til min smag, så synes jeg alt i alt, at det er fantastisk at kunne nyde Botanisk Have udenfor sæson og studerer træerne i et helt andet lys.
Madrids overflødighedshorn af julekonfekt og søde sager
Metropolis-bygningen i marcipan, gigantiske konfektkager, småkager og marcipanfigurer i fine æsker. Bagerkæden, El Horno de San Onofre har sin hovedafdeling, La Santiaguesa, på Calle Mayor, og ved juletid er den et sandt slaraffenland for enhver slikmund.
Jeg er især vild med stedets marcipan, som laves på mandlernes dronning, Marcona-mandlen. Byens husmødre står ikke i køkkenet og sveder over konfekt og småkager, men køber det hele her, så de har tid til at hygge sig med familien hjemme og ude på byens barer.
En anden populær julekonfekt er Turron (nougat), som produceres i et væld af smagnuancer og pakkes fint i papir i den fine, gamle butik Casa Mira.
Turron fås i meget svingende kvalitet, især hvis man køber den fabriksfremstillede, men hos Casa Mira kom min søde tand på overarbejde, for jeg var virkelig glad for at putte de hjemmelavede herligheder i munden.
Pitstop på bodega
Med hjertet fuld af julestemning og maven fyldt med søde sager, så trængte jeg til en lille skarp til at skylle ned med. Bodega de la Ardosa i Malasaña-kvarteret er populær som pitstop på juleturen, fordi de har en virkelig god hjemmelavet vermouth. Formiddag er vermouth-tid, drop forbi sammen med de lokale ved 11-tiden og nyd den krydrede drik med en skål oliven ved den store, brune trædisk i den hyggelige, gamle bar med farvestrålende klinker på væggene.
Julegris på gaflen
Fisk- og skaldyr er populært til julemiddagen hos familien Spanien, men ved juletid er der også rift om pladserne på verdens ældste restaurant, Botín, som ligger i Madrids La Latina-kvarter. Botín åbnede dørerne i 1725, og her har masser af kendisser som bl.a. Hemingway spist middag.
Botín er kendt for at servere en fantastisk, helstegt pattegris, og det er også den de spanske familier nyder til jul i den historiske restaurant. Der langes så meget julegris rundt på tallerkenerne, at Botín hver dag får leveret 50 små pattegrise, som steges over åben ild i køkkenet.
Julefrokost på barerne
Som danskerne så holder spanierne også julefrokoster med både kollegaer, famile og venner. De foregår dog ikke hjemme eller på arbejdspladsen. I Madrid vandrer de lokale fra bar til bar (nogle iført nissehue) og nyder tapas. Skinke er et must til julefrokosterne, men madrilenerne spiser også gerne moderne tapas.
Jeg takkede ja til at spise julefrokost på den moderne Malasaña-bar La Fragua de Sebin, hvor jeg bl.a. fik den bedste grønkålsalat, jeg nogensinde har smagt. Grønkål er ikke en tradition på de spanske juleborde, men spanierne har taget den nye superfood til sig. Og når den serveres så lækkert som på Fragua de Sebin, så kan man lige så godt nyde, at det også lugter lidt af dansk jul i den spanske hovedstad.
Kendisser i juledans
Med maven fuld af spansk julemad, tog jeg med en spansk ven forbi forsikringsselskabet Plus Ultra Seguras, som ligger på Plaza de las Cortes, lige overfor kongressen i byens centrum. Til jul er det nemlig en lokal tradition, at man skal forbi husets fine ur, El Carillón.
Kl. 12, 15, 18 og 21, når uret slår, kommer fem figurer ud på balkonen og udfører en lille showdans af tre minutters varighed til musikken fra de 18 klokker. Uret er fra 1993 og figurerne forestiller maleren Francisco de Goya, Hertuginden af Alba med en lille hund, kong Carlos III, en Madrid-Maja og tyrefægteren Pedro Romero.
Jule- og nytårsaften opføreres det lille show også kl. 24.
Avantgardistisk juleshopping
Da Madrid også er et væld af shoppemuligheder, så skulle jeg naturligvis også juleshoppe lidt. Mit valg faldt på nogle lidt anderledes butikker.
Hos Hola Guille fik mine mundvige til at løfte sig et kæmpe smil som først forsvandt længe efter, at jeg havde forladt butikken igen. Butikken ejes af den hippe designer og kunsthåndværker Guille Garcia-Hoz, der i den grad har fyldt butikken med avantgarde-herligheder som bl.a. krukker med hundeører (hans afdøde hund har stået model) og rensdyrsmykker i keramik.
Guille har også skønt, moderne julepynt i keramik, bl.a. Davis Bowie-lyn. Som den inkarnerede Bowie-fan, jeg er, havde jeg naturligvis et lyserødt lyn med hjem i tasken. Det kommer til at pryde min stue året rundt. Jeg nænner ikke, at det kun skal tages frem til jul.
Designertøj til ham og hende
LAMARCA er en koncept store i den fashionable gade Calle Fernando VI i Alonso Martínez-kvarteret, som består af en café og en shop. Shoppen, Lab LAMARCA, har et udvalg at spændende og nytænkende tøj (bl.a. yogatøj), accessories og gadgets til moderne og aktive kvinder og mænd. Her er også lidt hudplejeprodukter, bl.a. økologiske fra dansk Rudolph Care.
Jeg er vild med LAMARCAS udvalg af designere, som er nytænkende. Her er alt fra unikke sweaters til stilrene hatte. Jeg er også vild med det pink hjørne med rejse- og coffee table books, hvor der er et lækkert udvalg af designbøger for den kræsne. Her fandt jeg gode gaveideer til flere af mine nærmeste.
Det julepyntede Salamanca-kvarter
Da min shoppelyst slap op, fortsatte jeg alligevel i Madrids fashionable Salamanca-kvarter, fordi jeg blev anbefalet at kigge på deres julepyntede butikker. Og jeg blev ikke skuffet. Alt fra high end-designershops til delikatessebutikker er så fint julepyntet, at jeg snildt kunne have brugt en hel dag på at kigge på julebutiksvinduer. Især gaden Serrano er værd at besøge, og her er også rigelig mulighed for at juleshoppe, hvis der er rigeligt på kreditkortet.
Er du et rigtigt juleøre, så kan du glæde dig over, at Madrid og resten af Spanien er julepyntet til frem til den 6. januar, som er spaniernes “juleaften”. Så kan du jo altid forlænge julen til helt ind i det nye år, hvis ikke du nåede at besøge Madrid inden juleaften.
Har du lyst til at gå på opdagelse i Madrids mange andre seværdigheder, så finder du en guide til byen her