Ny kogebog har hovedfokus på ingredienserne oliven og olivenolie og er skrevet i skyggen af oliventræer i det sydlige Spanien. Bogen er spækket med vegetaropskrifter på alt fra snacks til desserter. Du får en smagsprøve på tre opskrifter fra kogebogen.
Oliven og olivenolie hænger uløseligt sammen med det spanske køkken, og frugten eller olien følger os typisk gennem hele måltidet – fra snacks til det søde punktum. Olivenolie får også en stor del af æren for, at middelhavskost betragtes som noget af det sundeste i verden. Kører du gennem det spanske landskab, passerer du også adskillige marker med oliventræer, der vidner om, at Spanien er verdens største producent af olivenolie.
De spanske oliven og olivenolien spiller hovedrollerne i Henrik Vilain og Ingo Schausers nye kogebog. Ligesom parrets første kogebog Citroner er opskrifterne til Oliven & Olivenolie blevet til i køkkenet på deres finca Garden of Lemons, ved foden af Sierra Nevada, udenfor Granada.
Til fincaen hører en enorm grund, hvor Ingo og Henrik høster oliven fra de ældgamle oliventræer, ligesom de presser deres egen olivenolie.
I køkkenet er parret naturligvis inspireret af det spanske køkken – og middelhavskøkkenet generet, men parret har også hentet inspiration i køkkenerne i Mellemøsten, Persien og Nordafrika, der også producerer gode olivenolier.
Opskrifterne er vegetariske, men selv om du er kødspiser, kan du sagtens hente inspiration i bogen. Mange af retterne kan nemlig bruges som tilbehør til kød.

En personlig middagsinvitation
I Oliven & olivenolie finder du opskrifter til at kreere hele middage, fra appetizers over hovedretter til dessert og kage til kaffen samt snacks, dips, brød og crackers. Du kan også hente inspiration til at sammensætte en tapasmenu.
En pæn del af opskrifterne er naturligvis inspireret af det spanske køkken og middelhavskøkkenet. Her er opskrifter på spanske klassikere som tostada med hvidløg og tomat, tortilla española, ensaladilla rusa (som oprindeligt er russisk), patatas bravas, salsa brava, kanariske papas arrugadas, croquetas (find opskriften nedenfor), gazpacho samt den moderne klassiker, chokolademousse med olivenolie. De klassiske opskrifter får dog i parrets udgaver et meget personligt og nyfortolket twist. Deres version af gazpacho indeholder fx rødbede.
Derudover tæller bogens omkring 100 opskrifter bl.a. italiensk inspireret ravioli med butternutsquash og valnødder, siciliansk caponata, libanesisk mujadara, maurisk salat med bladbede, rosiner og mandler, marrokansk appelsindessert og provencalsk æblekage.
Den visuelle del af Oliven & olivenolie er lige så personlig som opskrifterne. Parret har selv fotograferet bogen, og man får en følelse af at være inviteret med til bords på Garden of Lemons. Jeg har selv spist middag hos parret, så jeg ved, at her er dækkes der ikke bord med stel med 12 ens tallerkener og glas, ens bestik og fade.
Hver ret serveres på den type service, fade eller skåle, der nu matcher retten bedst. Så parret serverer gerne en middag med snacks på et rustikt spækbræt, suppe i en musselmalet, dansk tallerken, pasta i en spansk keramikskål og dessert i spinkle, franske krystalglas. Har du lyst til at være kreativ og overraskende, når dine retter skal serveres, så er der god inspiration at hente i bogen.
Oliventræets kulturhistorie og olivenproduktion
Ud over at indeholde opskrifter, tager Oliven & olivenolie dig også med på en rejse i oliventræets histore. Henrik og Ingo fortæller dig også om oliventræets mange sorter, olivenhøsten, produktion af olivenolie (også deres egen) samt hvordan du smager olivenolie og opbevarer den. Derudover giver bogen dig også en oversigt overolivenoliens klsssifikationer.
Oliven & olivenolie af Henrik Vilain og Ingo Schauser
Muusmann Forlag
Vejledende udsalgspris: 299,95
Køb bogen her