I denne opskrift får de grillede auberginer selskab af sorte, spanske oliven og kapers samt en mild hvidløgscreme på bagte hvidløg.
Opskriften er fra kogebogen Oliven & olivenolie af Henrik Vilan og Ingo Schauser.
I kogebogen nyfortolker parret klassiske, spanske retter og laver deres helt egne. Alle opskrifter i kogebogen indeholder oliven af egen avl fra Garden of lemons i Andalusien, som rummer alt fra appetizers over hovedretter til det søde punktum.
Hvidløg er, ligesom auberginer og olivenolie, synonymt med middelhavskøkkenet, men i rå tilstand er hvidløg en magtfuld herre, der let kan overstyre en ret smagsmæssigt. Så Garden of lemons ovnbager ofte hvidløg for at få en karamelagtig sødme frem i dem.
I retten her vil rå hvidløg være alt for kraftigt, så her er parret gået på jagt efter de mildere noter af hvidløget, som vil gøre en blød hvidløgsmayonnaise rørt med olivenolie til en perfekt ledsager til de hele, grillede auberginer.
Rettens smage guldendes med syrligte, let salte kapers og sorte oliven. Vælg en soltørret oliven, og beregn en hel aubergine pr. person. Grillede auberginer bliver bløde og milde, med en smag, så englene vil synge, hvis de ellers fik lov til at sidde med til bords.
Grillede hele auberginer med kapers, sorte oliven og hvidløgscreme
4 pers.
4 aubeginer
4 spsk kapers, afdryppede
50 g sorte oliven, soltørrede
korianderblade eller anden krydderurt
Hvidløgscreme
2 hele hvidløg, bagte
1 æggeblomme
citronsaft, nogle dråber
salt og friskkværnet peber
1/2 dl olivenolie
1 dl neutral olie
Pak de 2 hele hvidløg ind i folie, og bag dem ved 180 grader i 40 minutter. Hvidløgene kan fint bages dagen før. Køl hvidløgene af, og træk eller pres hvert fed ud af dets hylster. Sæt dem til side.
Bag auberginerne i ovnen, eller grill dem på udendørsgrillen – de får absolut den bedste smag på grillen. Rids auberginerne 3-4 gange på langs med en skarp kniv, der kun lige netop går gennem det farvede ydre. Ved tilberedning i ovn skal auberginerne bages ved 200 grader i cirka 30 minutter. På grillen lægges de på grillristen og vendes hvert 5. minut i 25 minutter. Auberginerne er færdige, når de begynder at falde lidt sammen. Sæt dem til afkøling.
Lav din egen mayonnaise, eller brug 150 gram god købemayonnaise, og bland den med de mosede, bagte hvidløg. Smag cremen til med citron, salt og peber, og sæt den til side.
Når auberginerne er kølet af, trækkes skindet forsigtigt af med en lille, spids kniv fra stilken og ned. Bevar sælve stiklen som dekoration. Flæk auberginen på langs uden at skære igennem stilken, og drej de to halvdele med skærefladen opad. Dryp dem med lidt olivenolie, og lad alle auberginerne få en tur under grillen i ovnen for at få en anelse farve på skærefladen og blive bagt helt færdige.
Server auberginerne lune, portionsanrettet med hvidløgscreme, kapers, sorte oliven og korianderblade. En enkel salat af forskellige bladsalater og brød er også godt som tilbehør.