Her en tapa af sensommerens høst af grillede røde peberfrugter, løg, courgetter, auberginer og hvidløg. Retten har et åbenlyst slægtskab med den provencalske ratatouille.
Escalivar betyder på catalansk “at stege over gløder”. Så tilbered gerne grøntsagerne til denne lune salat på grillen frem for i ovnen. At bage eller grille grøntsager er én af de bedste måder at få smagene frem i mange af sensommerens grøntsager.
Til 4 personer
2 røde peberfrugter, renset for kerner og skåret i lange strimler
1 mellemstor aubergine, halveret og skåret i både
1 mellemstor courgette, skåret i 1 cm tykke skiver på tværs
2 løg, skåret i både
1 helt hvidløg, delt i fed med skind på
4 spsk olivenolie
salt og friskkværnet sort peber
1 spsk friske rosmarinnåle, hele,
eller 1 tsk tørret rosmarin
Servering
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
1/2 spsk sherry-vineddike
salt og friskkv.rnet sort peber
persille, hakket
Tænd grillen eller tænd ovnen på 200 °C. Forbered grøntsagerne, og vend dem med olivenolie, salt, peber og rosmarin. Bag de forskellige grøntsager, til de er møre og har fået mørke, karamelliserede hjørner. Tag dem fra, efterhånden som de er møre.
Læg grøntsagerne adskilt på et stort fad. Dryp, mens de endnu er lune, med jomfruolivenolie og sherry-vineddike, og drys med salt, peber og persille. Retten kan med fordel laves i god tid, så tiden gør, at alle smage integreres fuld ud. Server med brød.
Bag opskriften
Opskriften er fra kogebogen LØG, skrevet af Henrik Vilain og Ingo Schauser. Parret har skrevet flere kogebøger. Fælles for dem er, at alle opskrifter udvikles i køkkenet på deres finca og kursussted Garden of Lemons i Lecrin-dalen i Andalusien. Læs mere om kogebogen LØG.
Flere spanske opskrifter fra Garden of Lemons
Find opskrifter på flere lækre retter, udviklet i fincaens køkken i Andalusien. Der er både sødt og salt blandet de tre opskrifter med citron. Og fra køkkenet i Andalusien finder du også opskrifter med oliven. Her er Croquetas med sorte oliven samt Grillede hele auberginer med kapers, sorte oliven og hvidløgscreme.