Kender du de 10 forskellige sherrytyper, du kan få overalt på de spanske barer? Her får du en oversigt over både de tørre og søde samt hvilke retter, de matcher godt med.
Tørre sherrytyper
Fino
Fino er sherryens konge og den, der sælges mest af på de spanske barer. Den har en sart, lys gylden farve og er knastør med en let smag med nuancer af mandler.
Server til: Fino har en særlig evne til at stimulere smagsløgene og er god som aperitif. Også god til fisk og – især salte som fx ansjoser – skaldyr, salater med syrlige dressinger, iberisk skinke, oliven, lette oste samt kolde supper som Gazpacho og Ajo Blanco.
Temperatur: Mellem 6 og 8 grader.
Manzanilla
En lys, stråfarvet vin med en skarp duft af kamille, mandler og dej, der kun produceres kun i Sanlúcar de Barrameda. Den minder om Fino og er frisk med let syrlighed og bitter eftersmag.
Server til: Tapas som fisk skaldyr, kolde supper som gazpacho, salater, friterede fisk eller som aperitif.
Temperatur: Mellem 6 og 8 grader.
Amontillado
Modnes længere end Fino og Manzanilla og er mørk ravgylden i farven og mere kompleks i smagen. Den er tør og intens med en eftersmag af hasselnød og urter.
Server til: Drik den køligt til suppe, fjerkræ, hvid fisk, grøntsagsretter som fx artiskokker og asparges samt mellemlagrede oste.
Temperatur: Mellem 12 og 14 grader.
Oloroso
Kraftig og fyldig lagret sherry med en duft af nødder. Farven er fra mørk rav til dyb mahogni, afhængigt af, hvor længe, den er lagret. Smagen er kraftig, krydret, rund og afrundet med et strejf af nød og træ, og den fås både tør og halvtør.
Server til: Kraftige gryderetter som tyrehaleragout, svinekæber, svampe, vildt samt oste.
Temperatur: Mellem 12 og 14 grader. Oloroso kan holde sig i flere måneder i en åben flaske.
Palo Cortado
Minder i duften om Amontadilloen og har en fyldig, nøddeagtig smag, der minder om Oloroso. Farven spænder fra kastanje til mahogni.
Server til: Sortfodsskinke, nødder, grillede retter, vildt og fjerkræ samt lagrede og mellemlagrede oste.
Temperatur: Mellem 12 og 14 grader. Kan holde sig i åben flaske i op til flere måneder.
Søde sherrytyper
Pale Cream
Lys halm til bleggul i farven med en let, frisk halvsød smag med noter af hasselnød og flor.
Server til: Foie gras, paté, blåskimmelost, frisk frugt (især pære) eller frugtdesserter som trifli, tørret frugt og kage.
Temperatur: Lad den køle af i fryseren og server den mellem 7 og 9 grader.
Medium
Smagen er først lidt tør, for så at blive sødere og fyldig. Farven er fra rav til mørk kastanje. Den dufter af en blanding af Amontillado, kvæde og bagt æble.
Server til: Manchego-ost, quiche, gedeost, krydrede indiske og thailandske retter med fx karry eller chili.
Temperatur: Mellem 12 og 14 grader.
Cream
En halvsød vin, der er en sød blanding af Oloroso tilsat Pedro Ximénez, og også kendt som sød Oloroso. Den har et sirupsagtigt udseende med en farve fra kastanje til mørk mahogni. Smagen er fyldig, stærk Oloroso-smag iblandet en sødme, der minder om nougat eller karamel.
Server til: Drik den alene med is og en skive appelsin. Cream er også god til desserter som frugt, kage og is eller til en god blåskimmelost og foie gras.
Temperatur: Mellem 12 og 14 grader.
Sherry med naturlig sødme
Moscatel
Sød og meget frugtagtig sherry, der dufter af orangeblomst, jasmin, rosiner. Den søde frugtsmag kombineres med en let syrlig smag af citrus. Farven spænder fra kastanje til intens mahogni.
Server til: Chokladekage, is og ost.
Temperatur: Mellem 12 og 14 grader.
Pedro Ximénez
Pedro Ximénez-sherryen fremstilles af soltørrede druer af samme navn og er mørk mahogni, fløjlsblød og sirupsagtig. Den smager af figner og rosiner tilsat honning og kandiseret frugt med noter af ristet kaffe, chokolade og lakrids.
Server til: Drik den alene (den er en dessert i sig selv), til citrusfrugter, bitter chokolade eller blåskimmelost eller hæld den over is.
Temperatur: Mellem 12 og 14 grader. Yngre vine kan drikkes køligere.
Kilde: Vinos de Jerez
Læs også artiklen om sherrysmagning i Jerez, der er en af sherryens fødebyer.