Den nye, bæredygtige restaurant MO de Movimiento i Madrids Chamberí-kvarter er bevis på, at innovation, arkitektur, design og gastronomi kan gå op i en højere enhed samtidig med, at der tages socialt ansvar.
I den stille gade, Calle de Espronceda, i Madrids Chamberí-kvarter, ligger den nyåbnede og gennemført bæredygtige restaurant, MO de Movimiento, der, hvor teatret, Espronceda, engang lå.
Her serveres økologisk mad, tilberedt af lokale spanske produkter, i totalrenoverede omgivelser, hvor også hele driften er bæredygtig og social ansvarlig. Blandt de ansatte finder du en del, der ellers var i risiko for at blive socialt udstødt. Her kan alle få en chance mere, uanset hvilken baggrund man har med i bagagen, og hver medarbejder støttes af en mentor.

MO de Movimiento åbnede i februar 2020, men måtte lukke et par uger efter pga. coronakrisen. Allerede ved åbningen var de på forkant med de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, der siden er kommet med coronakrisen. Her kan kun betales med kreditkort, og menukortet hentes med en QR-kode. Siden stedet genåbnede til en “ny virkelighed” i maj er det, med rekordfart, blevet en gigantisk succes. Der er fuldt booket til frokost og middag flere uger frem.
MO de Movimiento (på dansk: MO for bevægelse) hviler på to værdimæssige grundpiller; bæredygtighed og social ansvarlighed.
Bag projektet står iværksætterne af det idealistiske projekt “Proyectos Conscientes”, Javier Antequera og Felipe Turell, hvis mission er at genopfinde erhvervs- og kulturrum med bæredygtighed og social ansvarlighed som vigtigste værdier. De har samarbejdet med designer og håndværker Lucas Muñoz, som har stået i spidsen for redesignet.
Det har taget over 18 måneder at omdanne det tidligere teater til 1000 kvadratmeter bæredygtige lokaler med en stor, glasoverdækket gårdhave som centrum.



Innovativt genbrugsdesign og miljøvenlig teknologi
Hele indretningsprocessen på den bæredygtige restaurant i Madrid har været en stor øvelse i genanvendelse. Filosofien er, at alt skal være funktionelt og enkelt. Her er ingen overflødig pynt.
I den rummelige restaurant, indrettet i et industrielt look med sandfarvede gulve og vægge, hænger ni store terracotta-vaser ned fra loftet. De er skabt af kunsthåndværker Antonio Moreno Arias, og de fungerer som klimaanlæg efter gammel, arabisk tradition. I toppen af dem er der en ventilator og inden i en vandpumpe og en forstøver. Når vandet forstøves i rummet og blandes med Madrids tørre, varme luft, nedkøler det lokalet. Det overskydende vand bruges til at vande haven med.
MO de Movimiento opvarmes af to brændefyrede ovne, og stedet har et underjordisk vandbassin, der opsamler regnvand og udnytter vandressourcerne. Derudover er der installeret software, som skal medvirke til hele tiden at miljøoptimere.
Al belysning er skabt af genbrugslamper. Loftlamperne er lavet af tidligere parkeringslamper, og væglamperne er bl.a. designet af kobberrør, der har været anvendt til vand- og gasinstallationer. Her er også sfæriske glaslamper med industristikkontakter og USB-stik.


Under ombygningen er så mange materialer som muligt genanvendt. Alle murbrokkerne og gammel cement er genanvendt til bl.a. vægge, terrazzo-bænke og betonbordplader. De nydesignede stole og borde er lavet i fyrretræ fra det tidligere teater, og nogle af de gamle mursten og den gamle cement er anvendt kreativt til at skabe håndvasken på toilettet. Væggene på toilet og i køkkenet er beklædt med genbrugsfliser.
Gastronomi med lokale, økologiske råvarer i centrum
Der er lagt stor vægt på, at maden på MO de Movimiento i Madrid er moderne, enkel og uprætentiøs.
Råvarerne er udvalgt med stor omhu. Antequera og Turell rejste Spanien rundt for at udvælge de ypperste, økologiske og lokale råvarer og delikatesser fra kvalitetsbevidste leverandører. Menukortet skifter efter årstiden, afhængigt af sæsonens råvarer, og retterne tæller bl.a. stenovnsbagte pizzaer, som er husets specialitet, zucchini-æbleskiver med tomatsauce og yoghurt og burrata-ost fra Valladolid.
På dessertkortet finder du bl.a. tiramisu, økologisk chokoladekage på 74% chokolade samt cheesecake.
Gennemsnitsprisen for et måltid mad er 25 euro, for den sociale ansvarlighed involverer også gæsterne. Her skal både den studerende og forretningsmanden kunne nyde et godt måltid mad.
Du kan købe en flaske af husets vin eller olivenolie med fra den lille butik ved udgangen.
Uniformer i økologiske og genbrugsmaterialer
Også personalet bærer naturligvis miljøvenlige uniformer, som er designet af Inés Sistiaga. Skjorterne er genbrug i forskellige mønstre fra bl.a. velgørenhedsorganisationer, som alle er indfarvet med plantefarve for at give dem en ensartethed. Forklæderne er lavet af voksbelagt, økologisk bomuld, t-shirts af økologisk bomuld, og bukserne er skabt i langtidsholdbar polyester, og de vaskes med et særligt filter for at undgå mikroplast det vand, der skylles ud efter vask.
MO de Movimiento, Calle de Espronceda 34