Hop på det historiske tog ved Pre-Pyrenæerne, blot en time fra Barcelona. På turen får du panoramaudsigt til krystalklare søer, dybe kløfter og frodige dale, mens toget bumler gennem bjerge, broer og tunneller.
REJSEDEKLARATION: Jeg var invitereret af Den Spanske Stats Turistkontor. Organisationen har ikke haft indflydelse på artiklens indhold
På en perron på den moderne togstation skiller det mørkegrønne tog fra 1968 sig ud fra togmængden.
Jeg er taget til den catalanske by, Lleida, fordi jeg vil hoppe på det historiske tog Tren dels Llacs (søernes tog). Ruten er en 90 km lang jernbanestrækning mellem byerne Lleida og Pobla de Segur i Pre-Pyrenæerne. På turen passerer man fire søer og kører over og under 75 broer og 40 tunneller.
Historisk og dyr togrute
Tren dels Llacs-ruten åbnede i 1924, og dengang forbandt den Lleida med byen Balaguer. I 1951 blev den udvidet til La Pobla de Segur. Dengang var det Spaniens dyreste togstrækning. Egentlig skulle ruten forbinde Frankrig med Andalusien, men projektet blev opgivet, fordi Pyrenæerne var i vejen.
Jeg har netop sat mig til rette i togvognen, der er en tidslomme med grønne plyssæder, da det gamle diesel-lokomotiv fløjter afgang. Langsomt bumler vi ud af Lleida mod sletterne.
Gennem Pre-Pyrenæernes frodige landskaber og landsbyer
Toget er kommet op i fart, og vi suser langs Segre-floden mod nord og gennem flere landsbyer. Derefter har toget et kort stop i den befæstede by, Balaguer, hvor der er kig til de gamle bymure.
Før turens højdepunktet, går jeg i togets cafévogn, med historiske ølreklamer og fotografier på væggene, og køber en kop kaffe. På turen gennem togvognene undrer jeg mig over, at her langt fra er fyldt op, for jeg har fået anbefalet turen af mange spaniere. Jeg finder senere ud af, at der er fordi kun få turister kender til ruten.
Jeg nyder min kaffe ved vinduet, mens vi bumler under små broer og smalle tunneller, der krydser oliven- mandel-, og vinmarker.
Postkortlignende søer og klipper
Toget suser ind i bjergrige omgivelser. Landsbyen Sant Llorenç de Montgai og reservoiret af samme navn glider forbi. Så bliver der trængsel i højre side af toget, hvor hænder med mobiltelefoner ryger ud ad de åbne vinduer.
Dernæst kører vi forbi det turkisbblå reservoir, Pantano de Camarasa, som hugger sig vej gennem enorme klippeformationer. Det får os alle til at hænge ud ad vinduerne, for at få den bedste udsigt. Det føles fuldstændig som at køre direkte på søerne.
Senere, langs Noguera-floden, stikker klippehalvøen, Baronia de Sant Oïsme, med et gammelt tårn på toppen ud. Vi får også udsigt til den dramatiske bjergkæde Montsec med tårnhøje klipper.
Cataloniens største sø og før endestationen
Toget snor sig nu gennem et bølgende, frodigt landskab, til Terradets-søen, som strækker sig fra Conca de Tremp-sletten til Terradets-kløften. Vi suser forbi byen Tremp, hvor man kan være heldig at spotte vilde gribbe. Så heldig var jeg dog ikke.
Inden vi når endestationen i Pobla de Segur venter turens fjerde og sidste sø. Sant Antoni-søen ligger i Pallars Jussà, og den 40 meter dybe ferskvandssø, der får det meste af sit vand fra Noguera-floden, er den største i Catalonien og fantastisk til vandsport.
Vi ankommer til La Pobla de Segur, som ligger i en dal, omgivet af bjerge og søer. Jeg er sansemættet af de fantastiske udsigter og enig med dem, der har anbefalet mig togturen. Tren dels Llacs er den smukkeste togrute, jeg har kørt, ikke blot i Catalonien, men i Spanien.
Togbilletter til Tren dels Llacs
Det historiske tog kører fra april til oktober hver år. I juli og august kan man køre med det moderne panoramatog. Du kan købe billetter til toget både med og uden udflugter. Køb billetter til Tren dels Llacs.
3 oplevelser på ruten
1 Katedralen i Lleida
Når du skal med søernes tog, kan jeg anbefale at du først smutter forbi Lleidas katedral, Seu Villa, der knejser højt over byen fra en bakketop.
Katedralen kaldes også Lledas slot, og den er blevet et symbol for byen. Den neoklassiske katedral er bygget med stærk inspiration fra Frankrig, og den stod færdig i 1431. Det ottekantede tårn er 60 meter højt. Bestig tårnet og så den smukkeste panoramaudsigt.
Til katedralen hører også et kloster, og begge omkranses af et kæmpe fæstningskompleks af senere dato. Her kan du gå rundt og nyde betagende udsigter over Lleida.
2 Casa Mauri
Casa Mauri ligger midt i La Pobla de Segur og er et smukt eksempel på spansk, modernistisk arkitektur. Komplekset blev bygget i begyndelsen af det 20. århunderede, og det består af tre bygninger: Hovedhuset (hvor byens rådhus holder til), en gammel oliemølle og et tårn, der minder om en fæstning.
Her kan du beundre nogle af de elementer, der kendetegner modernismen som de farvede mosaikker, udskæringer og smedejernsdetaljer. Du kan også gå rundt i de tilhørende, smukke haver med flere fine skulpturer og springvand.
Casa Mauri, Av. Verdaguer 37
3 LikørfabrikkenPortet 1883
Når du går på bar eller restaurant i Lleida-provinsen, så kan du være sikker på, at du får serveret et glas lokal ratafía-likør. Områdets mest kendte, og bedste, fremstilles på den lille spiritusfabrik Portet 1883, som ligger i Pobla de Segur.
Det er superhyggeligt at besøge den lille fabrik og butik og høre ejeren, Ángel Portet, fortælle om fremstillingen af likøren. Han producerer 31 forskellige slags på en blanding af bl.a. medicinske urter, grønne nødder og krydderier. Opskrifterne holder han dog hemmelige.
Fàbrica de licors Portet 1883, Av. Sant Miquel del Pui 4
Flere rejsetips til Catalonien
Find flere oplevelser i Catalonien i guiden til dagsudflugter ud af Barcelona.
Har du lyst til at besøge den catalanske hovedstad, så læs guiden til nogle af de bedste hoteller i Barcelona. Besøg evt. Barcelonas cool kvarter, Poble Nou, og smag grøn mad på Barcelonas vegetarrestauranter.