Menorca bugner af lækre lokale specialiteter, som er værd at smage, når du er på øen. Nogle af dem kan du også putte i kufferten og tage med hjem.
Mahón-ost
Queso Mahón er kendt langt udenfor hjemøen, og den er blevet en specialitet på højde med franske oste. Mahón-osten er lavet af komælk fra øens mange sortbrogede køer samt lidt fåremælk. Du kan smage den i mange forskellige retter på restauranterne, men du kan også bare bestille en ostetallerken. Så får du typisk Mahón-oste i forskellige varianter med bl.a. krydderurter.
Osten blev oprindeligt produceret på gårdene, men i dag fremstilles den meste industrielt. Du kan dog stadig købe ost fra gårde, og du kan kende den på, at der er tydelige mærker efter, hvor den har været bundet. Den helt glatte ost kommer fra mejerierne.
Får du lyst til at tage et stykke af den bløde, runde og særdeles velsmagende ost med hjem, så kan du købe den vakuumindpakket i delikatessebutikker og supermarkeder. Den friske, milde hedder tierno, de mellemlagrede semicurado og curado, og den lagrede hedder anjero.
Sobrasada
Sobrasada er en mildt krydret pølse, lavet af kød fra de baleariske sortfodssvin, paprika og krydderier. Den fås dog også i en udgave med kød fra hvide svin. Trods mildheden, så smager sobrasada af rigtig meget. Den har en løs, blød struktur og er mere saftig end den kendte spanske chorizo. Pølsen er en populær værtindegave. Den hænges op og tørrer alt efter den enkeltes smag.
De lokale spiser den typisk med honning til et stykke brød. Den anvendes dog også i masser af madretter. Jeg har fx spist den på en restaurant i en salat. Pølsen var stegt og havde smeltet ost på toppen, og så var der naturligvis den obligatoriske honning til at dyppe i samt brød med kvædemarmelade. En meget enkel og rustik salat, der smagte forrygende.
Sobrasada fås i alle delikatessebutikker, på markeder og i supermarkeder.
Gin
Under englændernes besættelse af Menorca (1708 til 1802) var øen fyldt med engelske soldater og sømænd, som ofte frekventerede de lokale barer. De savnede dog at kunne drikke gin, som var vældig populær i deres hjemland. Menorcinerne løste problemet ved at få bragt enebærbuske til øen og begyndte at producere gin på druer i stedet for korn, som den engelske gin bliver lavet af.
Ginen blev en succes og i det 18. og 19. århundrede, blev den serveret ved enhver lejlighed. I dag er gin Menorcas største eksportvare, ligesom den stadig er populær på øen. Ud over den rene udgave, produceres der også pomada, som er gin med citronlemonade. På caféer og barer kan du også bestille en peloffa, som er gin tilsat en sjat sodavand og en cirtonskive.
Ginen produceres af Xoriguer, som ligger i Mahón. Du kan besøge destilleriet, få indblik i produktionen, smage på ginen og købe den i både glas- og lerflasker.
Caldereta de llangosta
Menorca, og især byen Fornells, er berømt for sin hummergryde – Caldereta de llangosta. Den bedste udgave af hummergryden spiser du i Fornells, og de lokale hævder, at det er fordi, byen har de bedste hummerfiskere i Middelhavet. Hummeren tilberedes i en suppe med peberfrugter, tomater, persille, krydderier, olivenolie, mandler og hvidløg.
Spaniens tidligere konge, Juan Carlos, og hans familie sejler til Fornells for at spise Caldereta de llangosta, og det mener de lokale i byen, må være bevis nok for, at de laver den bedste. Spis den på en af byens mange restauranter ved havet, hvor du samtidig får formidabel udsigt.
Sødt og salt bagværk
Menorcinerne elsker kager og bagværk, i hvert fald hvis man dømmer ud fra udvalget i øens mange bagerbutikker. Her finder du et enormt udvalg af sandwiches og bagværk med grøntsager eller lokal ost og pølse, så du kan nappe morgenmaden eller frokosten i en fart. Dog er det udvalget af kager, der er mest overvældende, og har du en sød tand, så bliver det svært ikke at forkæle den.
Menorcas mest spiste kage er ensaimadaen, som du måske kender fra Mallorca, hvor den også fås overalt. Ensaimada er en wienerbrødsdej med svinefedt, der er formet som en kæmpesnegl og drysset med flormelis. Den fås både i en neutral udgave og med fyld af chokolade og creme. Ensaimadas kan købes i små og store udgaver hos bagerne, i souvenirbutikker og delikatesseforretninger. De store sælges, indpakket i gaveæske, i læssevis til turisterne.
Menorcinerne spiser småkager til enhver lejlighed – især de blomsterformede, sprøde og luftige passtries, der er drysset med flormelis. Drikker du kaffe på cafeer, på hotellet eller privat, så får du ofte serveret passtries til. Bagerene har mange forskellige slags småkager pakket ind i fine æsker, som de lokale bruger til værtindegaver.
Marmelade med vin
Vinmarmelade (Mermelada de Vino) er en lækker delikatesse, der smager forrygende til ost. Vingården Binifadet, der begyndte at producere vin i 1979, laver marmeladen med vin af egen produktion, og du kan købe den i de fleste delikatessebutikker på øen. Den fås i fire varianter, to med hvidvin og 2 med rødvin.
Hvidvins-marmeladen er blød og rund i smagen. Den har et svagt strejf af citrussmag og er rigtig god til helt unge og halvmodne oste samt til den klassiske menorcinske pølse, sobrasada. Den fås i en udgave med chardonney og en med muscadet.
Den rødvinsbaserede marmelade har en mere kraftig smag og et strejf af hindbær og blåbær. Den smager godt til modne og kraftfulde oste samt foie grais. Rødvinsmarmeladen fås med syrah og med cava rosé.
Du kan også besøge Binifadet, få indblik i deres vin- og marmeladeproduktion, og smage vinen, marmeladen og andre af deres delikatesser som gedeost marineret i vin.
Benifadet
Cami De Ses Barraques (vis på kort)
Sant Lluis