Mikkeller Bar i Barcelona er et paradis for ølentusiaster. Her får du byens bedste sortiment af håndværksøl, ledsaget af lækker mad i et kreativt miljø. Og det lokker både lokale og feriegæster til den catalanske afdeling af danske Mikkellers voksende øl-imperium.
I Barcelonas Eixample-kvarter, gemt lidt væk fra de største turisthorder, finder du Mikkeller Bar Barcelona bag en facade med et enkelt hvidt skilt med det turkisblå logo og de karakteristiske Mikkeller-figurer, som du måske kender fra København.
Indenfor i det aflange, rummelige lokale rammes du straks af den danske hyggestemning. Væggene er hvidmalede, gulvet blå som logoet og indretningen enkel og meget dansk. Omkring lyse træborde står typiske danske gråmalede træstole med tremmeryg og lyse barstole, og i loftet og på væggene brydes det lyse indtryk af farveklatter som orange lamper og humoristiske kunstplakater.
For enden af lokalet finder du baren med 24 blå ølhaner med Mikkellers håndværksøl med finurlige navne som Warpigs, Ris a la m’ale, Weird Weather, Spontanpineapple og Stick a finger in the soil.
Indrømmet, jeg er en total øl-amatør, der er taget på ekspedition på Mikkeller Bar. Jeg er vokset op i en generation, hvor ølsortimentet begrænsede sig til en Hof eller Tuborg, og dem lærte jeg aldrig rigtig at holde af. Nu har innovative ølentusiaster som Mikkeller lært mig, at øl kan smage lige så godt, som den vin, jeg indtager med største velbehag. Så trods min manglende ølerfaring træder jeg ind med forventning og åbne sanser.

Blev Mikkellers mand i Spanien ved et tilfælde
Inden jeg kaster mig over herlighederne, får jeg en snak med Mikkeller Bar Barcelonas medejer og leder, Thomas Rohde, i det hyggelige sofahjørne, hvor han dagligt sidder og arbejder.
Thomas har boet i Barcelona i 17 år, og han beskriver det som lidt af et tilfælde, at han blev medejer og leder af baren i Barcelona i 2015.
– Jeg kender en del af de ledende mennesker i Mikkeller, og de spurgte mig, om jeg kunne finde et lokale i Barcelona. I 2015 åbnede baren. Mit job består i at lede de otte ansatte i baren og importere og distribuere Mikkellers øl, fortæller han.
Thomas havde ingen restauranterfaring, da han fik jobbet, og det har især været lærerigt for ham at lede spanske ansatte.
– I Spanien er cheferne ofte nogle sure typer med forældede ledelsesmetoder, der kommanderer og råber ad medarbejderne. Jeg og mine ansatte har skullet lære at finde hinanden i den danske demokratiske ledelsesstil, for den er spanierne ikke vant til. Men den virker, og hvor andre barer skifter medarbejdere hver tredje måned, så har de fleste af mine ansatte været med fra begyndelsen. Lønmæssigt ligger vi fint, og det er vigtigt for mig, at alle har det godt, fortæller Thomas.
Danmark spiller en vigtig rolle i baren
Trods Thomas i det daglige arbejde med sine medarbejdere har en stor frihed, så skal alt, der vedrører indretning og design godkendes i Danmark.
– Alle møblerne er lavet på Bornholm, og der kom et hold ned og byggede det færdigt. Plakater, skilte og dekorationer på vægge og glas er designet af den amerikanske kunstner af Keith Shore. Mine medarbejdere har malet nogle af vægmalerierne efter skabelon, men når jeg har ønsker til indretningen, så vender jeg det med Mikkellers kompetente designteam i Danmark, fortæller Thomas. Og det virker han bestemt ikke utilfreds med. Tværtimod så er der stolthed i både stemme og øjne, når han fortæller om Mikkeller.

Øl i fokus med velsmagende mad som tilbehør
Min mave knurrer, og tiden er kommet til, at jeg skal smage på både øl og mad. Jeg har også taget en hjælper med – den 21-årige Marius – der både har stor appetit på mad og drikkevarer.
– Vi har øllet i fokus, så maden er enkel og til gode priser. Menuen er meget spansk-caféagtig med vegetarburger, quinoa og oste. Maden laver vores engelske kok Daniel, og den er god, men vi vil lave et nyt, sundere og mere nordisk menukort, forklarer Thomas.
Marius og jeg tjekker frokostkortet, der bl.a. byder på carpaccio, søde majsfritter med tropisk salsa, rösti med rødbeder, asparges, æg og dildolie samt røget brasen med spinat, pocheret æg og hollandaisesauce.
Jeg vælger brasen, som menukortet hævder er lige så skandinavisk som Lars Ulrich (trommeslager i Metallica), og Marius vælger rösti.
Både Marius og jeg er lost, da vi skal vælge øl til vores mad. Heldigvis forstår den søde, kvindelige tjener straks vores flakkende blikke, og hun inviterer os med op til hanerne, hvor vi får lov til at smage på et lille udvalg, der passer til vores retter.
Jeg ender med en Lambic sour, som med sin markante syrlighed gik rigtig godt til min lækre fisk med den fede sauce. Jeg savnede på ingen måde den hvidvin, der ellers altid bestiller, når jeg spiser fisk. Marius fik en Soma fra Girona til sine fritter, som var mere rund i smagen. Den prøvesmagte jeg også, og den drikker jeg gerne igen.
Maden var virkelig lækker, veltilberedt og kreativt sammensat. Så på trods af, at Thomas hævder, at maden ikke er i fokus, så spiller den på ingen måde andenviolin. Den smager virkelig godt.

Populær blandt både lokale og turister
Mikkeller Bar Barcelona er på kort tid blevet et populært sted at drikke øl for både lokale og turister. Turisterne tæller både amerikanere, svenskere, nordmænd og danskere samt catalanerne, der særligt holder af at spise frokost her.
– De lokale skulle lige vænne sig til, at prisen på en håndværksøl er dyrere end den lokale fabriksøl, de er vant til at drikke. Det hjalp at skifte glassene ud til nogle større, og at de kan få frokost til gode priser. Nu udgør de lokale ca. halvdelen af vores gæster, smiler Thomas.
Gæsterne er især glade for IPA-øl (Indian Pale Ale), der er en meget humlet øl, og derfor lidt bitter i smagen. Pilsneren er en absolut bestseller, og generelt er der åbenhed for at smage noget nyt – både Mikkellers egne øl og det lille udvalg af lokalt producerede håndværksøl, som fås på baren.
– Til feinschmeckerne har vi vildt specielle øl, der koster 50 til 100 euro per flaske. Det er mest samlere, der køber dem. Vi har dog haft en gæst, der købte for 500 euro øl og delte dem med bartenderen, fortæller Thomas, der selv er glad for husets stærke Warpigs-øl “Big drunk baby”.

Mikkeller sætter endnu en spansk bar på verdenskortet
På Mikkellers verdenskort er der på nuværende tidspunkt pinnet 41 barer, fordelt i hele verden, bl.a. Stockholm, Torshavn, Tokyo, Taipei, Bukarest og en helt nyåbnet i London, der er skabt i samarbejde med 1980’ernes store popstjerne Rick Astley.
Mikkeller har også en ny bar på vej i Spanien, men de kan ikke afsløre præcist hvor endnu. Det glæder selv en øl-amatør som mig, at Mikkeller udvider i Spanien. For efter besøget på Mikkeller Bar i Barcelona har jeg unægteligt fået smag for kvalitetsøl. Og der er stadig mange i hanerne, som jeg ikke har smagt. Og dem jeg smagte var jeg vild med, så jeg kommer igen og igen.
Mikkeller Bar Barcelona
Carrer de València 202 (vis på kort)
Om Mikkeller
- Mikkeller blev grundlagt af Mikkel Borg Bjergsø og Kristian Keller i midten af 2000’erne.
- Kristian Keller forlod Mikkeller i 2007, og nu står Mikkel i spidsen for virksomheden
- Mikkellers øl fremstilles under betegnelsen “fantombrygning”, hvor Mikkeller koncentrerer sig om at udvikle opskrifter og designe etiketter og får eksisterende bryggerier til at producere øl efter deres opskrifter.
- Mikkeller har 2000 forskellige øl, og de udvikler op til 20 nye opskrifter om året.
Tips til flere oplevelser i Barcelona
Du finder flere guider med tips til oplevelser, spisesteder og barer i Barcelona her.