Hvad gemmer sig bag overfladen i den spanske fodboldklub FC Barcelona, og ud fra hvilke værdier lægges klubbens strategi i forhold til både spillere, fans og politiske interesser? Det undersøger sportsjournalisten Nicolaj Lisberg, som dykker ned i klubbens historie, stiller skarpt på både op- og nedture og kigger mod fremtiden.
Det er umuligt at styre udenom fodbold, når du besøger Barcelona, også selv om du ikke har købt billetter til en kamp eller rundvisning på Camp Nou. Ramblaen og resten af byen er fyldt med turister i nyindkøbte fodboldtrøjer med FC Barcelona-logoet, og er der kamp, så samles de med de lokale fans på stadion, barer og gader for at heppe på idolerne.
FC Barcelona rammer medier i hele verden med raketfart, når der er noget at fejre, eller en skandale i klubben, som fx Messis exit, økonomiske skandaler eller en præsidents uheldige beslutninger. Men hvad gemmer der sig egentlig bag de mange overskrifter og rygter, der flyver mellem medier og fans? Er der overhovedet hold i mange af de sejlivede myter, der er om klubben? Og har klubben glemt de værdier, der ligger bag begrebet Barcelonisme? Det sætter sportsjournalist, Nicolaj Lisberg, bosiddende i Barcelona, skarpt og med stor grundighed, fokus på i bogen Barcelonismo – Klubånd, Kaos og livet efter Messi.
Barcelona pisser parfume
Ingen fodboldklub uden de fans, du ser i Barcelonas gader, og bogen begynder passende med dem. Barcelona er nemlig meget mere end en klub. Det er en bevægelse, der tenderer til en trosretning, og derfor står den aldrig stille. Den er altid under udvikling eller, påstår nogle, har den de senere år været under afvikling.
FC Barcelonas fans er heller ikke blot trofast heppekor, de er også klubbens største kritikere. For den er en del af deres selvforståelse, hvilket får dem til at sætte klubben op på en piedestal. Alt skal være så perfekt, at man i dele af Spanien hånligt siger, at Barcelona pisser parfume. De senere år har klubben dog stået meget yderligt på piedestalen, og risikoen for at vælte ned, har været (og er stadig) stor.
En del af fansenes kritik går på, at klubben med et alt for entydigt fokus på Messi har givet køb på sine fællesskabsværdier, hvilket også har ramt klubben på besøgstal til kampene. Mange fans dyrker i dag enkelte fodboldidoler i stedet for hele hold. Så flere fans smuttede sammen med den argentinske helt. Klubben køber generelt alt for dyre spillere fra udlandet, hvilket både bidrager til dyrkelse af individer og en skræntende økonomi. Flere fodboldikoner, bl.a. Messi har flere følgere på Instagram end de klubber, de spiller for. Og det svækker fællesskabsfølelsen. Samtidig mister de lokale fans i stigende grad deres tilhørsforhold, fordi klubben, som alle andre fodboldklubber, er blevet så globale, at de lokale føler de mister, deres tilhørsforhold. Mange voksne, trofaste fans, der har haft medlemskort fra fødslen, husker stadig tilbage på dengang, de overvejsende var spaniere, der fyldte lægterne på Camp Nou.
På den ene side, kan de lokale fans godt forstå, at klubben må følge med den globale – og økonomiske udvikling, men omvendt føler de sig også svigtet. Samtidig mener de også, at klubben svigter sine egne, unge talenter fra klubbens akademi, som må vige pladserne for de dyrt købte spillere fra udlandet. Kan Barcelona rette op på forholdet til deres lokale fans – og vil de? Det giver bogen ikke noget svar på. Til gengæld giver forfatterens samtaler med lokale fans god indsigt i problematikkerne og følelserne bag.
Er FC Barcelona stadig mere end en klub
For bedre at forstå FC Barcelonas berømte statement més que en club (mere end en klub), besøger Nicolaj Lisberg den tidligere assistenttræner for B-holdet og senere koordinator på FC Barcelonas fodboldakademi La Masia, og efterfølgende dansk U21-landstræner, Albert Capellas. Få har som han kendskab til klubbens talentudvikling og spillerfilosofi, og så er han så passioneret omkring klubben, at han er i gang med at lave en hjemmeside om taktiske spillerøvelser, der illustrerer hans mening om, hvordan fodbold skal spilles – også i FC Barcelona.
“Historien har vist os, at de største triumfer, vi har opnået, er sket, hvis minimum 50 procent af spillerne på førsteholdet har været fra La Masia. Det var det, vi så under først Johan Cruyff og siden Pep Guardiola.”, hævder Capellas. Og når holdet består af mindre end halvdelen af egenproducerede spillere, så mister de ikke blot chancen for at vinde store titler, men også deres identitet, mener han.
Med identiteten henviser Capelleas til “mere end en klub”, som han mener ikke blot er et referencepunkt for klubben og fodbold, men for catalansk kultur og samfundet som helhed. Capellas hævder, at FC Barcelona har fejlet, fordi de har solgt for mange af egne talenter og indkøbt for mange spillere udefra de senere år.
Derudover peget Capellas bl.a også på spillestilen og spillernes højde, som vigtige faktorer for FC Barcelonas succes. En gammel vinder- og identitetsfilosofi, som klubben har svigtet se senere år, og som sætter de grundlæggende værdier om “mere end en klub” over styr. FC Barcelona er, i følge ham, sat i verden for at underholde, begejstre, spille den bedste fodbold og vinde. Og den balance skal der rettes op på, for alt for få talenter får i øjeblikket chancen for at komme på førsteholdet.
Ærkefjenden Real Madrid
Bogen beskæftiger sig naturligvis også med den evige politiske kamp mellem FC Barcelona og Real Madrid. En kamp, der for en del catalanske fodboldfans er hægtet på Cataloniens historie og forhold til centralmagten samt myten om, at Franco støttede Real Madrid, som så blev symbolet på undertrykkelse af catalanerne. Ud over at give læseren indsigt i, hvorfor den politiske kamp er så vigtig for catalanerne, så punkterer forfatteren nogle myter og afslører, hvorfor det ikke er uden konsekvenser for klubben at holde fast i den gamle fejde. Noget tyder da også på, at det er blevet sværere for klubben at fastholde hadet til Real Madrid i den moderne fodboldverden, hvor penge har større magt end værdipolitik og klubånd.
Økonomisk lavpunkt, der kostede Messi
Nicolaj Lisberg dykker også dybere ned i historen om klubbens økonomiske op- og nedture – ikke mindst den skræntende økonomi og kreative bogføring, som præsidenten Josep Bartomeu (2014-21) stod i spidsen for. Vi får indsigt i, hvordan klubben nåede sit økonomiske lavpunkt i 2021, hvilket bl.a. skyldtes præsidentens indkøb af alt for dyre spillere og fejlberegning af budgettet for ombygning af det nedslidte stadion. Det lavpunkt som også blev Messis endelig farvel til klubben, og som Lisberg skriver er det, som FC Barcelonas fans verden over, for evigt vil huske Bartomeu for.
FC Barcelonas fremtid uden Messi
Hvordan ser fremtiden så ud for FC Barcelona uden Messi? Det reflekteres der afslutningvis over i bogen.
Messis afgang sammenlignes i bogen med at fjerne turistmagneten Sagrada Familia fra byen, hvilket har efterladt klubben i et gigantisk tomrum.
Det er utopi at tro, at der kommer en ny spiller, som kan erstatte Messi, lyder det. Men kan klubben genfinde Barcelonismen? Kan man erstatte en spiller, der som individ blev større end klubben, med stærkere holdånd og skabe et samlet stærkere hold? Og er personerne på de ledende poster de rette til det?
FC Barcelona har tidligere rejst sig efter at legender som Johan Cruyff, Diego Maradina, Michael Laudrup og Ronaldinho har forladt klubben, så forfatteren efterlader os med håb om positiv forvandling i FC Barcelonas fremtid.
Fodboldbog til fans og kulturinteresserede
Barcelonismo er en særdeles velskrevet bog, og Nicolaj Lisberg formår at gøre selv komplekse emner forståelige, ligesom han er gået grundig til værks i sin research. Derudover inddrager forfatteren catalansk historie og traditioner som bl.a. den catalanske version af Valentins dag, San Jordi, som bidrager med forståelse af klubbens kultur og sætter i perspektiv.
Bogen giver FC Barcelonas fans masser af bud på svar på de mange spørgsmål og forklaringer på den usikkerhed, der har omgivet klubben de senere år, ligesom man får et god indsigt i, hvilke overvejelser og værdier, der har ledt til både højde- og lavpunkter i FC Barcelona.
Barcelonismo giver godt indsigt i FC Barcelona og kulturen, der gennemsyrer den. Bogen er absolut læseværdig for både fodboldsfans og kulturinteresserede, der måske ikke køber billetter til Camp Nou, men som gerne vil have indsigt i den fodboldkultur, der er umulig at komme udenom i Barcelona.
BARCELONISMO – KLUBÅND, KAOS OG TIDEN EFTER LIONEL MESSI – af Nicolaj Lisberg
Forlaget Helmin & Sorgenfri 2021
Pris: 249 kr.
Køb bogen her
Rejsetips til Barcelona
Find rejsetips til Barcelona for begyndere (inklusiv besøg på Camp Nou) i guiden her.
Er du interesseret i anderledes oplevelser i Barcelona, så læs guiden her.