Bæredygtige lamper, skabt af plastikflasker, langtidsholdbare plantedekorationer, skæve og sjove stofvaser og flytbare møbler i kirsebærtræ. Såvel etablerede spanske designere som unge talenter har sans for fremtidens indretningstrends og miljøet. Her får du en håndfuld spanske designere, som er værd at holde øje med og shoppe med hjem fra rejsen.
Hvert år samles spanske designere – og flere internationale – på designmessen Feria Hábitat València for at vis deres bud på fremtidens bolig- og indretningsdesign. På messen, der foregår over en weekend finder du både etablerede, spanske designere og en stand, der har særligt fokus på ungt, spansk design.
Jeg besøgte designmessen i september 2023, hvor jeg håndplukkede fem designere, som gør sig bemærket med deres designs og miljøbevidsthed. Og så kan du shoppe design fra de fleste af dem med hjem fra ferien.
Feria Hábitat Valéncia har over 600 stande med boliginteriør og besøges af 48.000 professionelle samt private.

1 Naturen som indretning
Vertikale haver, lofthaver til Frida Kahlo-portræt iklædt blomster og planter. Greenarea er et designstudio fra Valencia, der forbinder design og natur i unikke plantedekorationer. Det gør de ud fra en filosofi om, at deres bæredygtige dekorationer skal forbedre velværet i de indendørs rum.
Greenarea samarbejder med forskellige designere, når de skaber plantedekorationer til vægge, lofter og i plantekasser på bl.a. hoteller, restauranter, i virksomheder og private boliger. Greenarea benytter træ, mos og planter, hentet i naturen, men som ikke kræver pleje, sollys eller kunstig vanding, da de er konserverede.
I Spanien kan du se Greenareas plantedekoration i loftet på Hotel Soho Boutique La Equitativas restaurant i Málaga. I restaurantområdet hos kæden Ametller i Barcelona er loft og vægge hyllet i greenareas plantedekorationer, ligesom væggene prydes af plantedekorationer på restauranten Cañas y Tapas i Benidorm. Interessen for Greenareas kreative planteløsninger er stor, så hold øje med dem, når du rejser rundt i Spanien.
2 Pakkebare kvalitetsmøbler
Stilrent, lyst og enkelt. Den unge, spanske designer Isabel Alonsos Defocus-kollektion leder med sine lyse farver, materialevalg og lethed tankerne mod skandinavisk design. Den spanske designer har en PhD fra Royal College of Art i London, og hun har bl.a. samarbejdet med den poetiske, svenske designer Monica Förster.
Defocus-kollektionen består af et sidebord, en gulvlampe og et tøjstativ. Serien er udført i massivt kirsebærtræ og aluminium. De spinkle design gør serien velegnet til hjem, hvor pladsen er knap, ligesom man nemt kan skille de enkelte dele ad, flytte rundt på dem efter behov og samle dem med de små metalklemmer.
Modsat mange andre møbler i samlesæt, så behøver du ikke værktøj for at skille og samle Isabel Alonsos møbler. Aluminiumsklemmerne gør arbejdet og er designede til at matche kirsebærtræet. Isabel Alonso fokuserer på, at møblerne skal have lang holdbarhed og kunne gå i arv i generationer. Derfor har klemmerne, modsat mange andre pakkemøbler, lang holdbarhed, og hun gør en dyd ud af at kombinere design med godt håndværk.
Traditionelle saml-selv-møbler forbindes med industrielle processer og kort holdbarhed. Alonso udfordrer den tradition ved at skabe møbler i gedigent håndværk med omtanke, som er praktiske og lette at transportere.
Alonso rammer i den grad tidsånden, hvor der er fokus på at mindske spild – også af møbler, så hold øje med hende.
3 Boligindretning med humor
“Smil, bryd formen og vær glad”, er designfirmater SANCALs motto. Den 50 år gamle, spanske designvirksomhed har mange forskellige designere tilknyttet, der hele tiden udvikler nye boligindretningsdesigns, der på én gang er kreativt og enkelt.
“Det er muligt at designe en gladere verden”, lyder det endvidere fra SANCAL, og at de mener, hvad de siger, ses tydeligt i deres designs som tæller alt fra sofaer, lænestole, bænke og borde over knager, tæpper, tasker til vaser, kalendere, notesbøger og tatveringer.
Nem at have med hjem i kufferten er den farverige og anderledes vase Flower Pot, som er skabt i tekstil og kan benyttes som selvstændig kunstnerisk skulptur, fyldes med tørrede blomster eller dække en traditionel vase eller urtepotte. I Flower Pot-serien slippes den kreative leg løs i tegneseriefigurer, der kan bringe smilet frem i selv den sureste citron. Vaserne fås også med enkelt, grafisk mønster og i ensfarvet.
4 Genbrugslamper af plastikflasker
Over 13 tons plastik er det lykkedes for Ole Lighting af fjerne fra havet og vores miljø, siden de initiativet “Oceans Without Plastic” i 2022. Hver gang en kunde køber en af deres lamper, skabt af genbrugte plastikflasker.
Det 30 år gamle Valencia-baserede designfirmas nyeste fokus er at designe bæredygtige lamper, som både giver godt lys og er moderne og dekorative. Deres nyeste skud på stammen er de bæredygtige lamper
Den genanvendte plastik omdannes til snore, som indfarves, håndflettes og formes til grafisk, enkle lampeskærme. Du kan vælge mellem loft-, bord- og gulvlamper, der lyder navne som Banyo, Bimba, Drum, Kora og Kit Pop-Up.
Ole Lighting samarbejder med indretningsarkitekter og arkitekter i hele verden, og du kan bl.a. se Banyo-lamper på restaurant SAITI i Valencia og Hotel Barceló på Fuerteventura.
5 Tekstiler i naturlige materialer
Hørsengetøj er hipt til boligen, og spanske mikmax har et godt udvalg, der også tæller plaider og sengetæpper. Mikmax skaber boligtekstiler i naturlige materialer og farver, og udvalget tæller også bomuldssengetøj, -puder, -tæpper og -håndklæder samt loungewear i silke. Designet klassisk og tidløst, og materialerne af høj kvalitet.
Mikmax ligger udenfor Barcelona og åbnede i 2007, og bag virksomheden står designeren Cristina Montaña. Hun har fokus på Middelhavsånden og designer med enkelthed, kvalitet og respekt for de originale håndværkstraditioner. Ud over at sælge boliginteriør til private fra egen webshop og i butikker, kan du også fine Mikmaxs produkter på hoteller og restauranter.