Brian Schæfer Dreyer bor i Madrid, men hele Spanien er hans arbejdsplads, så han har et indgående kendskab til hele landet. Brians hjerte banker især for den nordlige del af landet. Her får du hans personlige tips til oversete steder, der er værd at besøge i Nordspanien.
Tekst og fotos: Brian Schæfer Dreyer
Da jeg mødte min spanske kæreste i 2012, var det ikke kun starten på vores forhold, men også starten på mit forhold til Spanien. Vi mødtes i Wales, og efter nogle år med at flytte frem og tilbage mellem Storbritannien, Danmark og Spanien slog vi os ned i hendes hjemby Madrid.
Før mit første besøg i hovedstaden sommeren 2012 havde jeg kun besøgt Spaniens kystområder et par gange, så der var meget at opdage.

Jeg forelskede mig hurtigt i Madrid og alle dens skatte og muligheder. Og da min kærestes familie er fra Galicien, var det en perfekt introduktion ikke kun til den region, men også til det nordlige Spanien generelt. Gennem årene har vi udforsket den “grønne bælte” i det nordlige Spanien – fra Galicien til Asturien, Cantabrien, Baskerlandet, La Rioja og Aragonien.
Med base i hjertet af Den Iberiske Halvø har jeg haft mulighed for at udforske de fleste af Spaniens regioner, og mangfoldigheden i dette land imponerer mig altid. Hvert sted har sin egen charme, men når man kommer fra et fladt land som Danmark, er de bjergrige områder i nord mine klare favoritter.
Du kender måske steder som San Sebastian, Bilbao og Santiago de Compostela, men her vil jeg give dig nogle tips til mindre kendte eller oversete steder i det nordlige Spanien.
1. La Coruña, Galicien
Udenfor Spanien er Galicien mest kendt som slutdestinationen for pilgrimme og vandrere, der følger Camino de Santiago. Men denne frodige og bjergrige region har meget mere at byde på end Santiago de Compostela. Fra historiske byer til de stejle vinmarker omkring floden Sil og den dramatiske nordkyst med fantastiske strande som Praia das Catedrais – Katedralstranden.
Bymæssigt var La Coruña en stor positiv overraskelse for mig. Og jeg er overbevist om, at denne by ville være en meget populær turistdestination, hvis det ikke var for dens afsides beliggenhed i det yderste hjørne af halvøen.
Blandt højdepunkterne i La Coruña er den charmerende havn med en baggrund af glasoverdækkede balkoner, kendt som galerías – årsagen til, at byen har fået kælenavnet “glasbyen”.
Tæt på, på Plaza de María Pita, finder du et af de smukkeste rådhuse i hele Spanien, og byen er velsignet med en stor halvmåneformet bugt med lange sandstrande. Du skal dog huske på, at dette er Atlanterhavet og ikke Middelhavet, hvilket betyder at vandtemperaturen naturligvis er lavere.
La Coruñas mest berømte seværdighed ligger på en halvø med udsigt over Atlanterhavets bølger: Torre de Hércules – det ældste romerske fyrtårn, der stadig står.
2. Las Médulas, Castilla y León
Det overraskede mig, at jeg aldrig havde hørt om Las Médulas, før min kærestes onkel fortalte os om stedet. Et helt usædvanligt landskab i det nordvestlige hjørne af Castilla y León – tæt på grænsen til Galicien. Et område domineret af orangefarvede klipper, der stikker op gennem en tæt grøn skov og får det til at ligne noget direkte taget ud af Jurassic Park.
Denne naturlige kunst er dog delvist menneskeskabt, da området var et af de vigtigste guldmineområder for det romerske imperium. Dengang eroderede de klipperne ved at grave tunneller og fylde dem med vand, indtil de brød sammen, hvilket gjorde det muligt at udvinde guldet inden i.
I dag kan man vandre gennem området ad flere stier og endda få adgang til nogle af de stadig eksisterende tunneller, der fører til en spektakulær udsigt.
3. Astorga, Castilla y León
Spanien har en masse spændende storbyer som Madrid, Barcelona, Valencia og Sevilla… listen fortsætter, og jeg elsker de fleste af dem. Men jeg elsker også at opdage mindre byer, der ser ud til at gå under radaren for udenlandske turister.
Når vi besøger min kærestes familie i provinsen Ourense i Galicien, er det en køretur på over 5 timer fra Madrid. En tur, der indbyder til et par stop undervejs. Et af vores yndlingssteder at holde pause er i byen Astorga i Castilla y León.
Astorga er et stop for pilgrimme, der går Camino de Santiago, og dens imponerende katedral er, ikke overraskende, en af byens højdepunkter. Den ligger tæt på byens bispepalads, som er en af de kun tre Gaudí-bygninger i Spanien, der er opført uden for Catalonien.
Selvom Astorga er en mindre by, så huser den et af de mest imponerende vægmalerier, jeg har set i Spanien – en kampscene fra Napoleonskrigene skabt af kunstneren Dadospuntocero.
Forlad ikke byen, uden at smage de populære kager, kendt som merles fra Confitería Flor y Nata på Calle San José de Mayo 2.
4. Huesca-provinsen, Aragonien
Nordspanien er generelt et paradis for vandrere og campister, og ikke mindst Huesca-provinsen i regionen Aragonien. En provins, der er domineret af de spektakulære bjerglandskaber i de spanske Pyrenæer.
Jeg kan varmt anbefale campingpladsen, Camping Ordesa, der ligger tæt på de rustikke bjergbyer Torla og Broto. Campingpladsen ligger på kanten af Ordesa y Monte Perdido Nationalpark, som er beskyttet af UNESCO og byder på noget af den smukkeste natur, jeg har set i Spanien.
Stå tidligt op, og tag bussen fra Torla til indgangen til nationalparken (ingen private biler er tilladt i parken), og oplev naturen på første hånd langs Ruta del Cola de Caballo – “Haletursruten”. Ruten er opkaldt efter det vandfald, der findes for enden af stien, og som ligner en hestehale.
Ruten tager dig tilbage på samme sti, og alt efter hvor du tjekker på internettet, er den målt til at være mellem 17-19 kilometer i alt.
5. Mogrovejo og Fuente Dé, Cantabrien
Cantabrien er en af de mindste regioner i Spanien og kan derfor nemt blive overset mellem sine nordlige naboer Asturien og Baskerlandet. Men på trods af sin størrelse tilbyder Cantabrien den perfekte blanding af charmerende byer og ekstraordinære landskaber.
Det bedste eksempel findes ved kanten af Picos de Europa Nationalpark, som Cantabrien deler med Asturien og Castilla y León. Tæt på “grænsen” til parken tilbyder byen Potes en rustik charme omkring floderne Quiviesa og Deva, selvom den også kan være lidt turistet.
Et mere idyllisk alternativ er landsbyen Mogrovejo lidt længere mod vest, hvor færre end 50 indbyggere og et par søvnige hunde nyder en magisk beliggenhed mellem de cantabriske bjerge. Et skilt angiver, at landsbyen blev brugt som filmkulisse i filmen Heidi: Queen of the Mountains.
Ikke langt fra Mogrovejo kan du tage svævebanen i Fuente Dé op til bjergene i nationalparken, hvor vandrestier blot venter på at blive udforsket.
Om Brian Schæfer Dreyer
- Fra Odense i Danmark.
- Har boet i Madrid med pauser siden 2013 – og har også boet i Wales, England og Danmark.
- Uddannet som grafisk designer og møbelsælger, men begyndte at skrive rejseartikler som freelancer i 2012. Rejseskribentvirksomhed og fotografi har siden været hans fuldtidsjob.
- Hans portefølje kan findes på travelooney.dk, og du kan følge ham på Instagram @travelooneywriter