Den andalusiske kystby Almería er et udsøgt spisekammer, spækket med lokale delikatesser. De indbydende middelhavsretter på Almerías restauranter og barer er værd at rejse efter, og det er et must at smage de berømte hvide og røde rejer samt de gratis tapas.
Deklaration: Jeg var inviteret til Almería af Den Spanske Stats Turistbureau. Organisationen har ikke haft indflydelse på artiklens indhold.
Almería er spækket med dygtige kokke, nogle af landets lækreste råvarer som fisk og skaldyr samt frugt og grøntsager og er et slaraffenland for madører. I 2019 blev byen også udnævnt til gastronomisk hovedstad, La Capital Española de la Gastronomia.
Blandt lækkerierne, der fanges i Middelhavet hører især de store røde og hvide rejer – gambas rojas og gambas blancas til blandt områdets udsøgte delikatesser, fordi de er mere kødfulde end de rejer, der fanges i andre dele af Spanien.
Størstedelen af Almerías frugt og grøntsager, især tomater, peberfrugter, courgetter, auberginer og meloner dyrkes i det gigantiske drivhusområde, Plastikhavet (Mar de Plástico). Det er ikke hun de lokale, der kan nyde grøntsagerne fra Plastikhavet, der importeres rigtig mange til resten af Europa – også Danmark.
1 Almerías madmarked
Inden du fylder maven med Almerías mange lækkerier, så skal du kigge ind på byens marked.
I stueetagen finder du lokale grøntsager og delikatesser. Her er gigantiske meloner, auberginer, RAF-tomater, klementiner uden kerner, friske figner, citroner, kartofler og courgetter. Her finder du også den særlige delikatesse gurullos, som er håndrullet pasta, der ligner ris.
I kælderetagen finder du fiskeboderne med dagens fangst. Her er alt fra de berømte, lokale røde og hvide rejer og østers til tun, blæksprutte og mulle. Fristes du til at smage på de friskfangede delikatesser, så er her også boder, hvor du kan få tilberedt dine skaldyr og fisk.
2 Klassiske og moderne lækkerier i tapasgaden
Almerías største tapasgade, Jovellanos, også kaldet hectómetro de oro (guldhektometeret) er overdrysset med lækre tapasbarer, hvor de lokale mødes til frokost og aften.
Her kan du spise dig igennem Almerías enorme udvalg af tapas, og der følger én gratis tapa med, når du køber en drink med alkohol eller en alkoholfri øl.
Casa Puga i nummer 7 er gadens mest klassiske og velbesøgte bar. Her er reolerne spækket med lokale vine og skinkerne hænger ned fra loftet og venter på at blive spist.
Den gratis tapa, der serveres til drinken er typisk skinke, ristede svampe, blæksprutte eller ansjoser. Vælg flere fra det traditionelle kort, hvis du er mere sulten. Casa Puga er proppet til bristepunktet, og folk står gerne i kø og venter på, at baren åbner, så vær det præcis kl. 12 eller 20.15, ellers kan der være fuldt hus.
Casa Puga, Jovellanos 7
Fortsæt tapasturen hen ad gaden og sørg for et stop i nummer 16 hos Nuestra Tierra, der servere uimodståelige tapas i hippe udgaver. Det er især Almerías yngre beboere, der kommer her og drikke håndværksøl til deres gratis tapa.
Selv om de gratis tapas er gode, så skal du ikke snyde der selv for at smage stedets gourmettapas, som du betaler ekstra for.
Jeg smagte de lokale, røde rejer, en wrap med grillet lammekød og en grillet blæksprutte med chips, og jeg kan anbefale dem alle. Maden er frisk, veltillavet og serveres enkelt og indbydende.
Taberna Nuestra Tierra, Jovellanos 16
3 Michelin-mad i Roquetas de Mar
16 km udenfor Almería by ligger Almerías bedste Michelin-restaurant ved havnepromenaden i ferieparadiset Roquetas de Mar.
Chefkokken og indehaver Juan Sánchez har opkaldt restauranten efter sønnen Alejandro, og han driver stedet sammen med hustruen, som styrer restauranten.
Du kan sidde ved et bord med kig til havet eller, hvis du er heldig, så kan du som jeg få lov til at blive bænket ved “vennebordet” i køkkenet. Her sad jeg i et hjørne, omgivet af reoler, spækket med kogebøger og stedets vundne priser, mens jeg kunne følge med, når Juan og hans køkkenhold arbejdede koncentreret i stilhed.
Hos Alejandro tilberedes udelukkende lokale råvarer fra havet og lokale urter og grøntsager. De enkle, moderne retter indbragte restauranten én Michelin-stjerne, og den er velfortjent.
Jeg fik serveret en af Alejandros smagemenuer. Den fås i tre udgaver (den dyreste koster 80 euro). Hertil serveres lokale vine. Jeg fik den store menu, hvor jeg kunne nyde de lækre hvide og røde rejer, den håndrullede pasta “gurullos” med blæksprutte, tomatcreme og rød mulle. De tilhørende vine var gode, og jeg sluttede, virkelig mæt, af med kaffe og hjemmelavet chokolade.
Under middagen fik jeg jævnligt selskab af Juan ved bordet, for han er virkelig en passioneret mand, der bare MÅ dele ud af al sin viden om de lokale råvarer og hvordan, han hele tiden, sammen med sit team, udvikler nye retter, der får det absolut bedst smagsmæssige ud af råvarerne. Bestil bord i god tid.
Alejandro, Av. Antonio Machado 32, Roquetas de Mar
4 Smag på Almerías energidrik
I Almería er en Americano hverken en kop sort kaffe eller en person fra USA. Det er en ballontyggegummi-lyserød og byens signaturdrik, som du skal smage, når du besøger byen.
Cocktailen er Almerías svar på Red Bull, for den siges at skulle give fornyet energi og god fordøjelse. Den stammer fra 1970’erne hvor den blev til på et af byens hoteller.
Cocktailen består af varm mælk, sukker, citronskal og den lokale cremelikør Kola, som fremstilles i Murcia og giver drinken den lyserøde farve. Den drysses med kanel på toppen, og så er der serveret.
Americano serveres kun i Kiosco Amalia, hvor mange lokale nyder drinken på terrassen sent på eftermiddagen, hvor man typisk trænger til et skud energi. Vil du hellere drikke din Americano kold, så bed om en Americano de Verano.
Kiosco Amalia, Plaza Manuel Pérez García 10
5 TV-kokkens klassiske Almería-køkken
Ved Almerías ørken, Las Tabernas, finder du den spanske TV-kok, Antonio Gázquezs restaurant La Eres de Antonio, hvor han har svinget gryderne i over 50 år, siden han overtog restauranten fra forældrene.
Den kendte mesterkok og underviser tryller klassiske, lokale retter frem i køkkenet af områdets råvarer og tilføjer dem et moderne touch.
Antonio gemmer sig dog ikke væk bag gryderne i køkkenet, tværtimod. Han er overalt i restauranten, hvor han, udover at kokkerere, også serverer, taler med gæsterne og rydder af.
Restauranten, med arabisk inspireret facade, er rummelig, og her kan du ofte møde filmfolk, som spiser frokost, når de er på optagelse i den nærliggende ørken.
På kortet finder du bl.a. den klassiske, andalusiske tomatcreme, Salmorejo, stegt fisk med tomatpuré og urteolie, steak med courgette-fritter og rødvinsmarinerede pærer.
Turen til Antonios restaurant er smuk og maden værd at køre efter.
La Eeres de Antonio Gázquez, S-N, Paraje Eras, 0, Pago, Almería
6 Kig ind hos olivenproducenten
Stort set alle restauranter, cafeer og barer i Almería bruger olivenolie fra Castillo de Tabernas (også Michelinkokkene), fordi den er lokal og af virkelig god kvalitet.
Jeg fik lyst til at se nærmere på stedet, så jeg kørte 45 kilometer udenfor Almería, tæt på Almerías ørken, Desierto de Tabernas, hvor producenten holder til i en bygning, omgivet af olivenlunde med over 110.000 oliventræer.
Jeg fik en guidet rundvisning med kig til markerne, en tur i produktionshallerne, hvor jeg hørte om processen fra der høstes oliven til olien hældes på flasker. I produktionshallen fik jeg også lov til at smage olivenolie direkte fra hanen, og der var flere smagsprøver efter rundturen.
Herefter kunne jeg shoppe olier og hudpleje- og spaprodukter med olivenolie, som Castillo de Tabernas også selv producerer.
Hvis du vil kigge ind i produktionen så aftal tid på forhånd.
Castillo de Tabernas, Carretera N-340, S/N, Tabernas
Du kan også komme på besøg i det store drivhusområde, Mar de Plástico, hvor du kan se, hvordan der dyrkes bæredygtige grøntsager. Læs mere her.
Rejsen til Almería
Bravo Tours flyver direkte til Almería fra København og Billund. Hos Bravo Tours kan du booke med og uden hotel. Tjek afgange og priser her. Alternativ kan du flyve med en mellemlanding med andre flyselskaber. Tjek flytider og priser her
Overnatning
Jeg boede på det 4-stjernede AC Hotel Almería, som ligger super centralt, få minutters gang fra hovedgaden og tæt på tapasgaden og stribevis af cafeer og restauranter. Værelserne er moderne og rummelige, og personalet super søde og hjælpsomme. Tjek tilgængelighed og priser på AC Hotel Almería.