Rejsesapps er nyttige, uanset om du skal på storbyferie, rundrejse eller slappe af på stranden i Spanien. Her er nogle af de fedeste og mest uundværlige, og flere af dem kan også bruges, når du rejser i andre lande.
Opdateret 23. april 2020
Hør guiden på podcast
Listen to “21. Gode rejseapps til din ferie i Spanien” on Spreaker.
Digitale kort der også kan bruges offline
Velkendte Google Maps er nyttig i Spanien, når du skal finde vej til hotellet eller monumentet. Du kan downloade et område fra Google Maps, som du kan bruge offline – dog fra begrænsede områder.
Hvis du, som jeg, ikke ejer stedsans, og så er svagheden ved Google Maps dog, at den ikke viser, i hvilken retning, du står på kortet. Derfor har jeg adskillige gange praktiseret at gå i den forkerte retning eller i ring med Google Maps i hånden.
CityMaps2Go er genial for os, der kan fare vild i en elevator, fordi den viser, i hvilken retning, du står på kortet. Du kan downloade et ubegrænset antal bykort, som du kan bruge, når du er offline, og her virker GPS’en også. På vej til fx monumentet kan du pinne steder undervejs – fx dit hotel – så du kan finde vej tilbage. Når du er offline kan du også søge efter et sted fx et museum eller en restautant, og så viser appen dig, hvor det ligger, og hvor langt der er dertil. Derudover kan du lave lister med ex museer og restauranter med pins på kortet og læse tips om bl.a. seværdigheder, tapasbarer og restauranter.
Rejseguides til de spanske regioner og byer
Triposo har guides til de spanske regioner og over 100 spanske byer, herunder Barcelona, Madrid, Valencia og Sevilla. Den kan både anbefales, hvis du ikke orker at slæbe rundt på en bunke rejseguides eller du vil have et supplement til din yndlingsguidebog. Triposo giver dig både information om regionerne og de enkelte byers historie og kultur, ligesom der er en oversigt over nationalparker, tips til seværdigheder, festivaler, restauranter og barer samt praktiske oplysninger. Download din rejseguide med kort, og du kan bruge den, når du er offline.
Du kan også booke hotelværelser på appen, når du er online, men her finder du ikke altid den billigste pris.
Guide til de spanske strande
Guía de playas er strandguiden, der er et must for alle strandelskere. Er du på vej ud af storbyen mod kysten eller på roadtrip og trænger til en dukkert, så kan du blive guidet til de nærmeste strande. I Guiá de playas finder du fotos af og information om over 3400 strande i Spanien, kort samt hvilke services, de tilbyder. Du kan gemme dine favoritter i appen, og der er også en avanceret søgefunktion, hvis du fx er på jagt efter en strand, hvor der er dykkerområde eller handicapvenligt, eller en nudiststrand.
Guía de playas
iOS
Gratis
Tusindvis af spanske restauranter samlet på et sted
Guía Repsol er det spanske svar på Michelin-guiden, og med den på mobilen kan du finde vej til masser af gastronomiske oplevelser i Spanien. Guía Repsol uddeler sole til restauranterne, og skalaen går fra en til tre sole. Ved beskrivelsen af den enkelte restaurant kan du se, hvor mange sole, den har fået tildelt og læse juryens begrundelse. Beskrivelserne er dog kun tilgængelige på spansk, men hvis du ikke kan sproget, kan du bruge solene og det angivne prisniveau som guide. Guia Repsol har kort og indbygget GPS, så du kan få vist restauranter i nærheden af dig, og du kan også søge på konkrete restauranter, byer og områder. Forstår du spansk kan du også få glæde af appens rejseguides.
Få tips fra andre rejsende
Med den populære TripAdvisor ved hånden har du adgang til millioner af anmeldelser af seværdigheder, restauranter, barer, cafeer og hoteller i hele Spanien fra andre rejsende. Du kan stille spørgsmål til andre brugere og selv anmelde de steder, du besøger og uploade billeder af dem. Især brugernes billeder fra hoteller kan være nyttige, da der i nogle tilfælde kan være langt fra hotellernes reklamefotos til, hvordan hotelværelset ser ud i virkeligheden.
Du kan også bruge TripAdvisor til at bestille flybilletter, hotel og få tips til seværdigheder, men jeg synes ikke, den er optimal til den slags. Den fungerer bedst som supplement til andre guides og søgemaskiner. Jeg bruger mest appen til at tjekke anmeldelser af hoteller og restauranter, hvis jeg er i tvivl om stedets kvalitet.
Hvordan er vejrudsigten for Spanien ?
Skal du fiske badetøjet eller regnfrakken op af kufferten? Få svaret med appen Eltiempo.es+, uanset om du befinder dig i Barcelona, Murcia, på Balearerne eller Santander. Der findes et utal af vejr-apps, men i Spanien er Eltiempo.es+ den mest populære og mest pålidelige. Appen giver dig vejrprognoser i hele Spanien for de kommende 14 dage.
Oversæt i en fart
Berømte Google Oversæt er lige så berygtet for sine, til tider, yderst kreative oversættelser, men når du står i Spanien, og hvis du ikke forstår sproget, så kan appen være en uundværlig rejsepartner. Ud over at du kan skrive en tekst, som den kan oversætte til og fra spansk, så kan du også tage billeder af en spansk tekst som Google så oversætter til dansk. Det er smart, når du ikke forstår menukortet eller et vigtigt skilt.
Skal du have hjælp til en samtale, så kan appen oversætte for dig undervejs. Det er brugbart, når du fx skal spørge om vej. Appen kan også simultanoversætte, når du er offline.
Spanskundervisning for hele familien
¿Hablas español? Spanierne er generelt ikke særlige gode til engelsk, så du kommer langt, hvis du kan lidt spansk, når du handler på markedet, spiser tapas ved en bardisk fyldt med spaniere, eller skal spørge om vej i en lille landsby langt fra alfavej.
Med appen Duolingo kan du lære elementære spanske gloser og sætninger. Undervisningen foregår på let forståeligt engelsk i korte tematiserede lektioner, og du lærer enkle sætninger og basal grammatik. I takt med, at du løser de forskellige opgaver, optjener du bonuspoint, som du kan bruge til at købe ekstra opgaver i bonusshoppen.
Duolingo er opbygget på en legende måde, der minder om et spil, og derfor også velegnet til børn i skolealderen. I kan også oprette en klub, så spanskundervisningen kan være en fælles familieaktivitet på rejsen.
Send et personligt postkort
Hvorfor købe standardiserede postkort af Alhambra eller La Sagrada Familia og lede efter en postkasse, når du kan lave dit eget og sende det på din telefon? På Postkortet kan du uploade billeder fra dit fotoalbum, facebook og Instagram og derefter redigere størrelse, format og ramme. Så vælger du skrifttype og farve og indtaster en hilsen, skriver modtagerens navn og adresse og betaler med dit kreditkort, og så lander postkortet i modtagerens postkasse få dage efter.
Det koster 19 kr. at sende et postkort i A5-format og 29 kr. i A4. Du kan vælge op til fem modtagere per postkort. Sender du mange postkort, kan du få rabat.
Postkortet
iOS og Android
Gratis (du betaler dog for forsendelse af postkortet)
Tag på rundvisning i spanske museumsapps
Flere og flere spanske museer – både store og små – laver apps med information om museet, værkerne og særudstillinger, og nogle har også guidede rundvisninger. Søg i App Store eller Google Play efter de museer, du er interesseret i. Nogle er gratis, og andre koster penge. Vær også opmærksom på, at enkelte apps kun findes på spansk.
Blandt Madrids museer tilbyder Museo Lázaro Galdiano en virkelig god app med guidede ture på engelsk med og uden undertekster. Prado-museet har, ud over en guide, også en app om de 14 hovedværker samt Photo Prado, hvor du kan lave postkort med fotos af værker fra museet. Thyssen-Bornemiszas app har hele otte guidede ture. Noget af informationen findes dog kun på spansk.
Download fx appen aftenen før et museumsbesøg, så du kan nå at absorbere informationerne i forvejen. De er også rigtig gode at have efter, du har været på museum, så du kan gense værkerne og tale om dem, hvis I er flere der rejser sammen.
Kom helt tæt på kunstværkerne
På mine rejser til Spanien bruger jeg mange timer på at se på kunst, og jeg er vild med Googles app Arts & Culture. Det er fantastisk at kunne sidde på en café eller hotellet efter et museumsbesøg og komme tættere på et kunstværk, end noget museum tillader deres besøgende. Jeg kan fx selv vælge et udsnit af El Grecos “Plan over Toledo” og nærstudere de sirlige penselstrøg, der har formet Toledos bygninger og El Grecos brug af farvekombinationer i værket.
En søgning på Spanien giver over 14000 billeder, som tæller værker af store spanske kunstnere som bl.a. Velásquez, Picasso, Miró, Dalí og Goya. Du kan udvælge ét værk eller samtlige værker af en kunstner, få dem vist i kronologisk rækkefølge, så du kan se, hvordan kunstnerens stil har udviklet sig med tiden. Appen giver dig også information om kunstnerne, værkerne og stilarterne.
Du kan komme ind under huden på værker fra flere spanske museer, som Google samarbejder med. Ud over at søge på bestemte kunstnere og museer, kan du også søge på temaer som historiske begivenheder – fx den spanske borgerkrig – samt bestemte kunstretninger og materialer.
Slip for hovedregning
Hvis du, som jeg, ikke er nogen ørn til hovedregning, så kender du måske følgende situation. Du står i en spansk butik og har samlet en bunke varer sammen, og nu kæmper du med at omregne den samlede pris fra euro til danske kroner. Med XE Currency har du altid en pålidelig kursomregner ved hånden, så du slipper for hovedregningen. Appen kan også bruges når du er offline. Du skal blot huske at åbne den med et par dages mellemrum, når du har adgang til WiFi, så du har en opdateret kurs.
Læs artikler og se videoer på farten
Pocket er en fantastisk følgesvend på fly-, bus eller togrejsen, og når du daser i en liggestol på stranden. På appen kan du gemme artikler og videoer, som du kan læse, når du er offline. Jeg finder rigtig meget inspiration til mine rejser på nettet, så jeg har ofte bogmærket masser af artikler og blogindlæg på min computer, som jeg gerne vil læse på rejsen. Dem gemmer jeg og læser på Pocket, når jeg sidder i flyet, på café eller på hotellet.
Organiser din rejse
I TripIt kan du uploade alle dine rejsedokumenter, lige fra flybilletter og hotelreservation til adgangsbilletter, reservationer på restauranter, biludlejning og togbilletter, så har dem samlet på et sted.
Hvis du registrer din mailadresse, så sendes dine rejsedokumenter direkte til TripIt, som registrerer hvilken lufthavn, du lander i, hvor du skal bo, og hvad du skal besøge, og så generer den en ruteplan for dig.
Hvis I er flere, der rejser sammen, så kan i dele rejseplanen på TripIt.
Køber du Pro-udgaven, kan du også få meddelelser om flyforsinkelser, pladser på flyet og registrere bonuspoint.
Appen er også rigtig god, hvis du er forretningsrejsende, fordi du også kan samle alle dine kvitteringer i den.