Hvad skal du opleve første gang, du er i Barcelona? I denne guide til Barcelona får du tips til byens største seværdigheder, der bl.a. tæller Gaudís arkitektoniske værker, kunstmuseer, Barcelonas bedste udsigt og mest berømte madmarked.
1. Mindst én af Gaudís ikoniske bygninger
Modernista-arkitekten Antoni Gaudí (1852-1926) er umulig at komme udenom, når du besøger Barcelona. Byen er overstrøet med hans opfindsomme, farverige og finurlige bygninger, og det er et must at se nærmere på dem.
Hvis du kun har tid til at besøge én bygning, skal du vælge den ufærdige kirke, La Sagrada Familia.
Sagrada Familia er en kreativ og unik fabulering over Bibelen i et væld af skulpturer og farver. Det er umuligt ikke at blive imponeret, når man står midt i kirkerummets søjleskov eller bestiger et af tårnene og studerer alle de små symboler og detaljer.
Gaudí arbejdede på sit vigtigste værk de sidste 43 år af sit liv, og kirken, der blev indviet i 2010, forventes at være færdig i 2032, cirka 100 år efter arkitekten døde. Gaudí er begravet i kirkekrypten.
Hvis du har tid, så tjek også Casa Battlo og La Pedrera. Hvis du rejser med børn, vil de nyde at besøge eventyrparken, Parc Güell.
Læs guiden til alle Antoni Gaudí’s bygninger i Barcelona her.
Der er lang kø ved Sagrada Familia, så køb billet på forhånd, så du kan skippe køen. Billetter fås både med og uden adgang til et af tårnene. Køb billetter her.
La Sagrada Familia
Carrer de Mallorca 401
2. Gå en tur ned ad Ramblaen
Lad det være sagt med det samme. Ramblaen i Barcelona er et af de mest turistede steder i byen, og det er ikke her, du kan indånde det lokale liv. Terrorangrebet i 2017 har heller ikke reduceret mængden af turister. På trods af det, er det lige så meget et must at gå en tur ned ad Ramblaen, som det er at gå en tur ned ad Strøget, når du besøger København.
Den 1,2 km lange gågade, omgivet af plantantræer, løber fra det centrale Plaça de Catalunya ned til havnen, Port Vell, hvor Colombus-statuen troner for enden. Rambla er også indgangen til det gotiske kvarter, Barri Gotic og det multikulturelle kvarter El Raval.
Sørg for at kigge op på de mange smukke facader undervejs og ned på kunstneren Joan Mirós farverige mosaik ved Liceu-metrostationen.
Køb ikke mad på Ramblaen. Den er ringe og priserne opskruede.
La Rambla
3. La Boqueria
Du finder indgangen til det berømte madmarked, La Boqueria, midt på Ramblaen, bag en smuk jernfacade med blyindfattede ruder.
Markedet er byens mest berømte og fyldt til randen med især turister, men også lokale, der handler med kvalitetsprodukter til de omkringliggende restauranter og det private husholdning.
La Boqueria har haft markedsboder på pladsen siden 1200-tallet, først det er først blevet overdækket senere. Flere af boderne er videredrevet fra generation til generation i mange år.
Køb en af de lækre smoothies ved indgangen, så får du et energiboost til at bevæge dig ned gennem de mange gange med over 470 boder med frugt og grøntsager, friske fisk, kød, krydderier, mandler og nødder samt oste og skinker. Her kan du få skinke og ost vakuumpakket, så du kan få spiselige souvenirs med hjem. Mandler og nødder er også værd at tage med til hjem. De er billigere og smager bedre end dem, du kan købe i Danmark.
La Boqueria, La Rambla 91
4. Smuk plads med dyster historie
I Barcelonas gotiske kvarter, bag katedralen, finder du det smukke torv, Plaça de Sant Felip Neri. Den er lidt skjult, og du skal gå gennem de små, krogede gader for at finde den.
Ved første øjekast afslører den romantiske plads med et ottekantet springvand, omgivet af gotiske bygninger, ikke at den også har en tragisk historie.
På pladsen ligger den lille kirke, Sant Felip Neri, fra 1750, hvor Antoni Gaudí dagligt kom for at bede og skrive. Han var også på vej til kirken, da han i 1926 blev påkørt af en sporvogn, der forårsagede hans død.
Mest bemærkelsesværdigt er kirkens facade, der er fuld af skudhuller. Hullerne stammer fra et bombeangreb under borgerkrigen i 1938. Her blev 42 mennesker, der havde søgt husly i kirken under et luftangreb, dræbt. De fleste af dem var børn fra skolen, der ligger ved siden af. Skolen fungerer stadig i dag, og du kan møde legende børn på pladsen, som både gør erindringerne fra den tragiske historie meget nærværende og samtidig minder os om, at livet fortsætter.
I løbet af dagen er her mange turister, men hvis du kommer om aftenen, hvor pladsen tager sig smukkest ud, er der kun meget få mennesker.
Plaça de Sant Felip Neri
5. Havets katedral
Den smukke gotiske basilika, Santa Maria del Mar, blev verdensberømt i den spanske forfatter, Ildefonso Falcones, bestseller af den samme navn (på dansk Havets Katedral).
Kirken ligger i Barcelonas Ribera-kvarter, omgivet af en labyrint af smalle gader, og lokalbefolkningen kalder den Ribera-katedralen.
Havets katedral er bygget i 1300’erne og et smukt eksempel på katalansk gotisk. Navnet antyder, at den engang lå tættere på havet, end det gør nu. Stort set alle de lokale kunsthåndværkere var involveret i opførelsen af kirken, og det tog derfor kun 54 år at bygge den.
Inde i er kirken overraskende lys sammenlignet med andre gotiske kirker og langt mere stilfuld. Der er stor afstand mellem søjlerne (13 meter), og vinduerne har smukke farvede glas. Kirken er en rolig oase midt i det ellers turistede kvarter og også et populært sted at tænde et lys.
Du kan også komme op på kirkens tagterrasse og nyde den smukke udsigt over nabolaget.
Santa Maria del Mar , Santa Maria Plaça 1
6. Gå på opdagelse i Picassos kunst
Barcelona havde stor betydning for Picasso, hvilket også ses i museets værker. Han boede i byen i nogle af de vigtigste år i sit liv. Han blev uddannet på Escola Llotja og havde en særlig tilknytning til caféen El Quatre Gats, hvor han mødtes med andre kunstnere og intellektuelle, udstillede og malede caféens menukort, der har fået ikonstatus.
Picasso-museet åbnede i 1963 på initiativ af Picassos ven og sekretær, Jaime Sabarté. I begyndelsen indeholdt museet overvejende værker fra hans private samling, men siden er mange andre kommet til.
Størstedelen af værkerne stammer fra perioden 1890 til 1917, inklusive et antal tegninger fra studietiden på Escola Llotja, avant garde-malerier, tiden i Paris samt den blå og lyserøde periode. Derudover er der en samling af litografier, sletninger og keramik.
Det største mesterværk er Las Meninas de Velázquez, en samling på 58 malerier, som Picasso selv har doneret til museet. Serien er en analyse af farver og former i Velázquezs berømte værk Las Meninas, som hænger på Prado-museet i Madrid. Ud over den permanente samling har museet også løbende udstillinger.
Museu Picasso , Carrer Montcada 15-23
7. Det magiske springvand
Barcelona’s magiske springvand (Font Màgica), ved foden af bjerget, Montjuïc, begejstrer både børn og voksne.
Når mørket falder på, udfolder det sig i et væld af akrobatiske vandkaskader, ledsaget af et farverigt lysshow og musik lige fra klassisk til rock og pop.
Det magiske vandvidunder kan beundres hver weekend med Museu Nacional d ‘Art de Catalunya på toppen af bjerget som kulisse.
Springvandet er i art deco-stil og bygget af arkitekten Carles Buïgas til verdensudstillingen i Barcelona i 1929. Det kan producere ca. 7 millioner forskellige kombinationer af vand og lys. De mange mængder vand, der strømmer gennem springvandet, er genanvendt vand.
Den magiske springvand kan opleves hver onsdag til søndag i højsæsonen (juni til september) fra kl. 13 til 18. 21.30 og 22.30. Tjek hjemmesiden for shows resten af året.
Font Magicà , Plaça de Carles Buïgas 1
8. Barcelonas bedste udsigt
Du får den absolut bedste udsigt (360 grader) over Barcelona fra udsigtspunktet Bunkers del Carmel, som ligger på toppen af Turó de la Rovira i 262 meters højde i kvarteret Carmel.
Selvom stedet er kendt under navnet Bunkers, har der aldrig været bunkere på toppen af Turó de la Rovira. Under borgerkrigen blev stedet brugt til antiluftskyts-batterier, der hjalp med at forsvare Barcelona.
I mange år var området øde, slidt og ukendt, og det har blandt andet fungeret som slumkvarter indtil 1990’erne. I 2006 blev Turó de la Roviradet omdannet til et lokalhistorisk studiecenter, hvor du kan få et indblik i Barcelonas historie fra et fugleperspektiv.
Bunkers del Carmel , Carrer de Marià Lavèrnia s / n
9. FC Barcelonas stadion
Selvfølgelig skal alle FC Barcelona-fans se en hjemmekamp på Camp Nou, hvor der er garanteret fodboldekstase, når 99.354 fans samles på tilskuerrækkerne for at heppe på byens fodboldidoler.
Hvis der ikke er nogen kamp på stadionet, når du er i byen, er en rundvisning i et imponerende stadion og museum et besøg værd i landet, hvor fodbold spiller en stor del af kulturen og dyrkes som en religion.
Camp Nou tilbyder flere typer ture. En basistur, hvor du kan se museet med f.eks. de mange trofæer, som klubben har modtaget gennem årene såvel som et virtuelt område, der giver dig et indblik i klubbens historie. Du vil også få adgang til det specielle område, der er dedikeret til Messi, samt muligheden for at beundre stadionet fra tilskuerrækkerne og presserummet.
Der er også en tur med lydguide og VR-briller, som efter min mening ikke er pengene værd. Den virtuelle oplevelse, du får, er et kort og ligegyldigt panorama over stadion, og giver ikke en bedre oplevelse en basisturen.
Der er også en speciel guidet tur, hvor du også får adgang til spillernes omklædningsrum og en gave.
Endelig kan du shoppe i den gigantiske butik. Fodboldfan eller ej, et besøg i Camp Nou giver en god indsigt i klubbens univers og ikke mindst, hvilken enorm pengemaskine det er.
Jeg købte billetten online, og jeg vil anbefale dig at gøre det samme. Så behøver du ikke at stå i kø.
Du kan købe billetter til Camp Nou og museet her (reklamelink).
10. Barcelonas triumfbue
Man føler sig meget lille, når man går ned ad den lange boulevard, Passeig de Lluís Companys, og under Barcelonas 30 meter høje triumfbue. Arc de Triomf blev oprettet til verdensudstillingen i 1888, hvor den fungerede som hovedporten til udstillingen i den nærliggende Ciutadella Park.
Arc de Triomf blev skabt af den modernistiske arkitekt Josep Vilaseca og symbol på det moderne Barcelona. Det har et klassisk look, skulpturer i neomudéjar-stil samt friser og relieffer, der repræsenterer Barcelona, landbrug, industri, handel og kunst samt en velkomst til deltagerne på verdensudstillingen.
Arc de Triomf, Passeig de Lluís Companys
11. Miro-museet
Den surrealistiske kunstner Joan Miró (1893-1983) blev født i en baggård, tæt på Ramblaen, og museet, der er dedikeret ham, ligger på toppen af Mont Juïc-bjerget.
Her kan du tage på rundtur i Mirós Barcelona og farverige kunst, som kunstneren gerne ville have, skulle være en naturlig del af alles hverdag. Miró-museet er også et af de mest børnevenlige, fordi børnene elsker kunstnerens naivistiske udtryk og brug af stærke farver.
Museet åbnede i 1975 på Mirós eget initiativ og indeholdt hovedsageligt værker fra kunstnerens private samling. Senere er der tilføjet mange flere. Museet arrangerer også udstillinger med andre kunstnere fra det 20. og 21. århundrede.
Miró-museet ligger i en bygning designet af Josep Lluís Sert, som har skabt en fin forbindelse mellem det indre og det ydre rum, der præsenterer kunsten smukt både indvendigt og udvendigt. Bygningen er omgivet af en grøn park med Mirós-skulpturer og smuk udsigt over byen.
Samlingen består af over 14.000 værker, og blandt de vigtigste værker finder du Gade i Pedralbes, Portræt af en ung pige, Den hvide handske og Kvinde der drømmer om flugt.
Foundation Joan Miró , Parc de Montjuïc
12. Den modernistiske koncertsal
Gaudí er ikke den eneste modernistiske arkitekt, der har givet Barcelona imponerende bygninger. Den katalanske arkitekt Lluís Domènech i Montaner er vigtig for perioden, og hans bygninger er værd at se nærmere på. Den mest berømte er Palau de la Música-koncertsalen, som han byggede mellem 1905 og 1908 til det katalanske kor, Orfeó Catalá. Amatørkoret er stadig i koncertsalen.
Koncerthallen er let at finde, for øjet indfanger øjeblikkeligt de mange farverige mosaikker, skulpturer og relieffer, der pryder facaden med rød mursten. Læg mærke til den gamle billetluge inden i en af søjlerne.
Palau de la Música er bygget i en avanceret blanding af mursten, stål og glas, og også indenfor er det overdådigt dekoreret i et væld af farver og indviklede design. Det kom på UNESCOs Verdensarvsliste i 1997.
Hvis du vil se den smukke koncertsal med 2156 pladser, kan du enten købe en koncertbillet eller en guidet tur. Der er masser af koncerter med både lokale og internationale sangere, musikere og orkestre. Du kan også bare drikke kaffe i den smukke café med et kig på trappen op til hallen. Palau de la Música har fået en moderne, enkel og stilfuld tilbygning, der spiller overraskende smukt sammen med Montaners overdådige.
Palau de la Música , C / Palau de la Música 4-6
13. En dukkert i Middelhavet
Barcelona har den luksus at kunne tilbyde både et pulserende storbyliv og kilometervis af sandstrande. Derfor skal du naturligvis skylle bystøvet af dig i det azurblå Middelhav.
Strandene tættest på centrum, i det gamle fiskerkvarter, Barceloneta, er mest populære. Selvom folk ligger tæt på de afrikanske strandtæpper, der sælges overalt ved stranden, er det værd at blande sig med mængden på stranden Sant de Miquel. Det er her du har den bedste udsigt over den fantastiske kunst, der er langs strandpromenaden. Barerne ligger tæt, så du kan også nyde en kold øl med udsigt over havet fra første parket.
Platja de Sant Miquel
14. Landsbypladsen i storbyen
Barcelonas Gràcia-kvarter er cool og hipt. På trods af det er antallet af turister i kvarteret ikke så overvældende som i resten af Barcelonas centrum.
Plaza de la Vila er et skønt sted at indånde kvarterets farverige folkeliv.
Sæt dig på en af terrasserne ved en af de mange barer og restauranter, der omgiver pladsen med et smukt ottekantet klokketårn i midten.
Nyd en drink og lidt mad, mens du ser børnene lege, hundeluftere, der udveksler dagens nyheder, forelskede par, der fletter fingre under en parasol, og familier der samles til middag. Kvarteret fejrer også årets mange festivaler på pladsen, så du kan være heldig at løbe ind i mennesketårne, fyrværkerifester, markeder, koncerter og sågar en demonstration.
Den smukke bygning med den himmelblå facade er det tidligere rådhus.
Plaza de la Vila de Gracia
15. Picnic i parken
Barcelonas grønne åndehul er parken, Parc de la Ciutadella. Her møder du alt fra kyssede par, småbørnsfamilier, hundeluftere og løbere til pensionister og yogaklasser.
Parken har smuk arkitektur såsom den modernistiske bygning Castell og Tres Dragons (de tre dragerborge), som huser zoologisk have, og vinterhaven, L ‘Hivernacle, som er en fin pavillon i metal og glas. Ciutadella Park huser også Geologisk Museum og den katalanske parlamentsbygning.
På turen rundt i parken, mellem stier, græsplæner og legepladser, kan du også støde på et fint springvand omgivet af skulpturer, en kæmpe elefantskulptur, en romantisk pavillon og en sø, hvor du kan sejle i robåd.
Køb lidt mad på et af byens markeder, og sæt dig på et tæppe og nyd en picnic. Et tæppe med hipt afrikansk mønster kan købes til en god pris af en af de mange tæppesælgere i parken.
Ciutadella Park er ofte vært for koncerter og andre begivenheder. Her er der også flere foodtrucks, hvor du kan købe fremragende gademad.
Parc de la Ciutadella, Passeig de Picasso 21
Flere tips til Barcelona
Læs også guide til anderledes oplevelser i Barcelona.
Kan du lide gin? Så vil du elske at lave din egen gin på gin-workshop i Barcelona.
Er du på udkig efter gode spisesteder i Barcelona, så læs også guiden til byens bedste tapasbarer samt guiden til gode restauranter i Barcelona.