Verdens bedste croquetas, danske sild, olivenkaviar og defragmenteret tortilla. Det årlige gastronomiske topmøde, Madrid Fusión, gav os et praj om hvad og hvor vi skal spise, hvis vi vil være med på de nyeste gourmet-tendenser.
Jeg var inviteret til Madrid Fusión af Turespaña. Organisationen har ikke haft indflydelse på artiklens indhold.
Hvert år samles stjernekokke fra Spanien og resten af verden på kongressen Madrid Fusión demonstrerer, hvad vi skal spise og drikke for at følge tidens gastronomiske trends. Også fødevare- og vinproducenter fra hele Spanien kommer og uddeler smagsprøver på deres delikatesser og topvine i håb om, at de kan markere sig hos stjernekokkene. Spanske topdesignere giver også deres bud på de nyeste trends indenfor køkkenindretning. Her får du listen med årets største gastronomiske trends, hvoraf nogle blev hædret med priser på Madrid Fúsion.
1. Verdens bedste croquetas
Prisen for verdens bedste croqueta gik i år til kokken Javier Ugidos. Ugidos fremstiller sin perfekte udgave af den spanske klassiker med god iberisk skinke og cremet bechamelsauce pakket ind i japansk panko (friskt brød, der rives og tørres) i stedet for den traditionelle rasp, der gør den ekstra sprød. Ugidos hævder selv, at hemmeligheden bag hans opskrift er, at den er skabt med hjertet. Vil du smage de lækre croquetas, så skal du besøge Ugidos restaurant, Tobiko, i Toledo.
2. Nordisk mad på Kadeau
Nordisk mad lokker gæster fra hele verden til Danmark – også Spanien. I år skal turen gå til Bornholms bedste restaurant, Kadeau, der også har en afdeling i København. Kadeau ejes af kokkene Rasmus Kofoed og Nicolaj Nørregaard, og på Madrid Fusión demonstrerede Nicolaj Nørregaard, hvordan parret forvandler de bornholmske råvarer til udsøgte gourmetretter.
Kadeaus menukort byder bl.a. på sild, røget laks, syltede grøntsager, peberrod og figner i enkle, æstetiske udgaver.
3. Sfærificerede oliven
Skal der en hip snack til vermouthen, så server kendiskokken Albert Adriàs udgave af de sfærificerede olivendrops, Caviaroli. Adriàs olivenkaviar fås i tre udgaver: grøn, krydret og sort, som er nyeste skud på stammen. Den sorte laves af oliven fra Aragón og Kalmata. Hver drop indeholder hele otte oliven, og smagen er intens og overraskende. Et glas med 20 stk. koster 12 euro.
4. Barcelona-brød til skinken
Triticum fra Cabrera de Mar i Barcelona løb med prisen for årets bedste brød, der kan ledsage Carrasco-skinken, bagt af bageren Marc Martí. Brødet er tilsat skinkefedt og har en sød og luftig krumme og sprød skorpe. Også Triticums øvrige kvalitetsbrød, der bages både med og uden gluten, kan fås i et par bagerier i Barcelona samt på restauranter. Brødet kan også snart købes online.
5. Kulinarisk stjerneoplevelse i hovedstaden
Den to-stjernede Michelin-restaurant, Coque, i Madrid, er en af Spaniens hippeste og drives af de tre brødre, Mario, Diego og Rafael Sandoval, der sørger for en sansemættet, overraskende og raffineret aften. På gourmetoplevelsen Q19 kommer du hele vejen fra cocktailbaren gennem vinkældre til køkkenet, hvor der serveres cocktails, vine og øl med snacks som Bloody Mary-is og defragmenteret tortilla. Turen slutter med en seksretters menu i restauranten, der bl.a. byder på grillede rejer, tun, pattegris og krydret chokolade, ledsaget af virkelig gode vine.
6. Brug To Good to Go-appen
Den danske app, To Good To Go, har stigende succes hos virksomheder og forbrugere i Spanien. Via appen kan du købe en lykkepose med varer, der er tæt på udløbsdato fra supermarkeder og bagere eller overskudsmad fra cafeer og restauranter, og dermed bidrager du til at mindske madspild og skåne miljøet. Du køber din lykkepose og betaler via appen, og så kan du hente varerne på det tidspunkt, der står angivet i appen.
Holder du ferie i en lejlighed eller et feriehus i Spanien, hvor du selv laver mad, så er det oplagt at benytte To Good To Go-appen. Så kan de lokale varer i dagens pose inspirere dig til at lave spanske retter, og samtidig gør du din ferie mere bæredygtig ved at formindske madspild.
Her kan du downloade To Good To Go til iPhone og til Android
7. Køkken med personlighed
Er køkkenet lillebitte eller kæmpestort? Skal det indrettes minimalistisk med loungeområde, nostalgisk med minikontor i hjørnet og planter over komfuret, eller skal det kunne foldes sammen som i en campingvogn? På en indretningsudstillingen på Casa Decor i Madrid gav en række indretningsarkitekter meget forskellige stil- og formmæssige bud på, hvordan de spanske køkkener skal se ud i version 2019. Dog med en klar tendens. Indret dit køkken som det passer dig, bare det udtrykker, hvem du er. Og det kan vi jo godt lade os inspirere af i Danmark.
Læs også om spanske designtrends i 2019 og bæredygtige designtrends i 2020