Tina Scheftelowitz’ og Lasse Thielfoldts bog, Den andalusiske drøm, er en smuk billedfortælling om mad og parrets Bed and Breakfast i Frigiliana, der får tænderne til at løbe i vand og rejselysten pirret.
Så snart jeg har pakket Den andalusiske drøm ud af æsken fra posten, glemmer jeg alt, hvad jeg ellers har af planer, og går straks i gang med at bladre i bogen. Forsiden er så smuk og indbydende, at det er umuligt at lade være. Min forventning om flere smukke billeder bliver i høj grad.
Trods kogebogen, ud over lækre opskrifter, også lokker med historien om, hvordan kogebogsforfatteren Tina Scheftelowitz, der blev landskendt for sine Suveræne salater, og hendes mand, Lasse Thielfoldt realiserede deres drøm og købte det lille Bed and Breakfast, Casa Doña Angela, i Frigiliana i Andalusien, så er det Colombus Leths sanselige og indbydende fotos, der i første omgang får mundvandet til at løbe og dagdrømmene om Andalusien til at accellere.
Fotografierne er i sig selv så smuk og fortællende en oplevelse, at de er grund nok til at skynde sig at få fingre i bogen. Når det er sagt, så er det bestemt også værd at gå ombord i både opskrifter og parrets fortællinger.
Det gode liv i Sydspanien
I 2012 besluttede Tina scheftelowitz og hendes mand sig for at udleve drømmen om at åbne et luksus-Bed and Breakfast i Frigiliana. Som hos så mange andre danskere, havde drømmen vokset sig stor på parrets mange ferier til Andalusien.
I bogen fortæller parret om, hvordan livet på Costa Tropical med temperaturer, der sjældent når under 20 grader, frodig flora året rundt, bjergtinder, lækker mad og – ikke mindst – et stille liv lokkede.
Da de pludselig fik tilbudet at købe det lille Bed and Breakfast, Casa Doña Angela, gik det stærkt. Nu bankede virkeligheden på. Kunne de, trods familie og netværk i Danmark, sige farvel til det hele? Parret tog springet, og selv om de nævner udfordringer som ensomhed og dagligdags udfordringer og den nye hverdag, der jo følger med, så fortæller billederne af det glade par og deres beskrivelse af det nye liv, at de stortrives i Frigiliana.
Suveræne salater og andre lækkerier fra Andalusien
Den Andalusiske Drøm bugner af opskrifter, fyldt med lækkerier fra det andalusiske råvarekøkken. I Tina Scheftelowitz’ opskrifter spiller de lokale råvarer hovedrollen i hendes nyfortolkninger af morgenmad, tapas, salater, gryderetter, paella og desserter. Flere af retterne har også fået et nordafrikansk og mellemøstligt touch. Opskrifterne har hun udviklet, mens hun har boet i Andalusien.
Kast dig over retter som bl.a. Larsens tortilla med karameliseret løg, Appelsinsalat med bladselleri og peberfrugt, Tomat-figensalat med citron, lammerullesteg, blodpølse med løgmarmelade, kold mandelsuppe og mazarinkage.
Bogen giver også en introduktion til områdets råvarer og en guide til sherry, der hører uløseligt sammen med et andalusisk måltid.
Kom til Frigiliana
Selv om Tina Scheftelowitz er yderst gavmild med tips til, hvordan man kan bruge opskrifterne hjemme i Danmark, så er der ingen tvivl om, at bogen også har til hensigt at friste os til at besøge parrets Bed and Breakfast og kokkeskole. Og de smukke fotos fra Casa Doña Angela, parrets afslappende udtryk og beskrivelser af stedet, giver da også lyst til at hoppe på flyet med det samme. Er der ikke tid eller budget til en rejse, så er bogen – især på grund af de umådeligt lækre fotos – en god erstatning. Med den kan du ligge hjemme på sofaen eller stå i dit danske køkken og dyrke din egen drøm om Andalusien.
Tina Scheftelowitz & Lasse Thielfoldt: Den andalusiske drøm
FADLs Forlag. Pris: 349,95 kr.