Gin er hipt i Barcelona, og overalt i byen serveres Gin og Tonic i spandevis. Du kan sågar lave din egen gin på en workshop i Barcelona. Jeg har testet gin-workshoppen, der, trods ginnens popularitet i byen, stadig hører til en af Barcelonas hemmelige oplevelser.
I Barcelona har enhver bar med respekt for sig selv et drinkkort, der kun består af drinks med gin i forskellige slags og brands. Så selvfølgelig kan du også lave din egen gin i Barcelona på en eksklusiv workshop midt i centrum. Jeg hører til en af de store ginelskere, så jeg skulle naturligvis teste kurset, som det lille destilleri, Corpen, står bag.
Gin-workshoppen foregår i små hold på højst seks personer, og vi var fire, der mødtes under en af hvælvingerne ved den centrale Plaça Real. Her mødte vi Brian, som fulgte os op i en lejlighed på toppen af pladsen, hvor kurset foregår.
Corpen, Brian, Pablo og gin
Vel placeret i det lille lokale foran hvert vores lille laboratorie af kobberkedler (det vender vi tilbage til) og med en velkomstdrink i hånden, begynder Brian workshoppen med en introduktion til Corpen og gin.
Corpen Distillers i Barcelona ejes af Brian og hans ven Pablo. Som de tusindvis af mikrobryggerier, der fremstiller øl, vil venneparret gerne destillere deres egen gin, som skiller sig ud fra den masseproducerede. Corpens gin fås kun på få barer, til gengæld kan du lave en af deres ginvarianter på workshoppen.
– Hvad består gin af?, spørger Brian ud i lokalet.
– Spiritus tilsat enebær!, svarer jeg prompte. Det ved jeg fra mit besøg på Menorca, hvor der produceres en del gin.
Hvad jeg, og resten af holdet ikke vidste, er, at den spiritus, som gin fremstilles på er vodka. Den rene vodka tilsættes så enebær, og så har du din base, som du i princippet kan tilsætte, hvad du lyster af krydderier, og så skal det hele destilleres.
Hvilken ginopskrift skal jeg vælge?
Indtil videre har Brian og Palbos arbejde med at skabe unik og velsmagende gin resulteret i tre varianter. De har helt enkelt fået navnene: Opskrift 1, 2 og 3. Alle varianter har en alkoholprocent på 41-43%, og de indeholder naturligvis alle en base af vodka og enebær. Det, der adskiller dem, er kombinationen af de øvrige tilsatte krydderier.
Nu skal vi vælge, hvilken gin, vi gerne vil lave, så Brian uddeler smagsprøver af de tre varianter. Afgørende for, hvad vi vælger er, hvordan vi vil have vores gin krydret. Skal der ex være ristede eller uristede koriander, irisrod, orangeskal, eucalyptus eller sort peber?
Jeg vælger opskrift nummer 1, der ud over enebær, indeholder koriander og ristede koriander, irisrod og angelikarod. Opskriften er en anelse mere skarp i krydringen end de to andre varianter, og jeg var den eneste på holdet, der foretrak den. De andre valgte den mere friske nummer 2 med frisk orangeskal og eucalyptus.
Vi får udleveret opskrifter, og så går turen til krydderihylden for at hente ingredienserne til min gin.
Destillering af min egen gin
Tilbage ved mit lille destilleri går jeg i gang med at veje krydderier af. Og de skal matche opskriften på grammet, for at få den helt rigtige smag frem. Krydderierne bliver derefter hældt op i den lille kobberkedel og blandet med vodka. Herefter skal vodkaen stå og trække med krydderierne, så den kan optage så meget smag som muligt.
Selv om det er nemt at lave sin egen gin, især når Brian og Pablo har lavet det stor forarbejde med at finde de helt rigtige kombinationer af krydderier og vodka, så kræver det altså et lille destilleri, som man ikke lige har hjemme i sit køkken.
Det lille destilleri består af en lille kobberkedel, hvor vodka og krydderier først står og trækker i det lille kar. Herefter opvarmes vodkaen, og den destillerede væske løber over i et andet lille kobberkar og ud gennem et rør ned i en lille glaskande.
Undervejs i destilleringsprocessen, sidder jeg med et stopur og tage tid på, hvor lang tid væsken i karret er om at nå fra 40 til 70 grader, og hvornår den første destillerede gin til min store tilfredsstillelse drypper ud af den lille hane.
Gin og tapas mens der destilleres
Mens vi venter på, at de dyrebare dråber skal flyde ud i kanden, serverer Brian tapas og Gin og Tonic, lavet med den gin af samme opskrift, som jeg selv er i gang med at lave. En fin lille detalje, for den smager så godt, at mine forventninger til min egen gin indtager nye højder.
Efter lidt tid, breder duften af alkohol sig i lokalet, og den destillerede alkohol, der løber ud gennem røret er en stærkt koncentreret sag på over 80%. Derfor skal man ikke lege med ild, når man destillerer gin.
Det tog ca. en halv time, før vi alle havde vores små glaskander fyldt med koncentreret gin. Brian viste os, hvordan vi flere gange undervejs i processen målte alkoholprocent og temperatur på de dyrebare dråber.
Klar til at servere drinks med min egen gin
Da al den koncentrerede og destillerede gin var dryppet ud i min lille kande, var der i alt 158 ml med en alkoholprocent på hele 84. Det kan man ikke drikke, så den blev tilsat destilleret vand.
Min færdige gin endte med at have en alkoholprocent på 51,7. Alkoholprocenten i den færdige gin varierer et par procent, mere kan det ikke styres under destilleringen. Til gengæld kan den justeres med vand efterfølgende. Nu var min gin klar til at blive hældt på en fin lille flakse med håndskrevet etiket med mit navn, indholdsfortegnelse, dato og alkoholprocent.
Jeg var ret stolt af resultatet. Da jeg kom hjem, inviterede jeg et par af mine mest gin-elskende venner til hjemmelavet gin og tonic. Både mine venner og jeg var begejstrede. Min gin smagte fantastisk og med en fin balanceret krydring. Vi tømte flasken, og jeg er klar til endnu en workshop i Barcelona, så jeg kan få mere af den gode gin.
Har du lyst til at tage på gin-workshop hos i Barcelona, så kan du booke via Airbnb. Workshoppen koster 670 kr. per deltager, og prisen inkluderer drinks, tapas og din egen flaske gin. Book workshoppen her
Find flere tips til Barcelona i guiden her.
Har du lyst til at teste en anderledes sprogskole i Barcelona, der også fungerer som en workshop, så læs mere her.