Nystegte, sprøde churros eller spanskrør, som de kaldes på dansk, er en klassiker, som især er et hit i vintermånederne. Du kan nemt lave churros hjemme og fylde huset med den skønne duft. Her får du opskriften på churros og tips til, hvad du kan servere til.
Churros fås overalt i Spanien, og mange tror fejlagtigt, at de sprøde spanskrør, som vi kalder dem på dansk, er hverdagskost for spanierne. I nogle områder spises de dyppet i en kop rygende varm chokolade til morgenmad, men de fleste spaniere nyder dem mest i de kolde vintermåneder som en snack.
Også i Danmark forbinder vi churros med vinter og især i julen, hvor de duftende spanskrør lokker fra boderne på julemarkeder og i Tivoli. Det er nemt at lave churros selv, så prøv at server dem i stedet for pandekager eller æbleskiver. Under opskriften nedenfor finder du tips til, hvad du kan servere til dine nylavede churros.
Opskrift på spanske churros
(4 personer)
INGREDIENSER
1,25 dl mælk
50 g smør
½ vaniljestang
et nip fint salt (2 g)
et nip sukker (2 g)
100 g mel
2 æg
vindruekerneolie eller anden smagsneutral olie til stegning
Til pynt
flormelis
SÅDAN GØR DU
Kom mælk, smør, kornene fra vaniljestangen, salt og sukker i en gryde og bring det hele i kog. Når massen er blandet godt, tilsætter du melet lidt efter lidt. Rør godt rundt og lad dejen koge op i 30 sekunder.
Tag massen af varmen og tilsæt æggene ét ad gangen. Dejen skal være fast og glat. Bland dejen godt og put den i en sprøjtepose med en stjernetyl.
Opvarm olien til 170°C i en stor gryde. Sprøjt churros direkte ned i gryden i ønsket længde. Klip hver churro af med en saks. Fyld ikke for mange i gryden ad gangen, og pas på med at olien bliver for varm. Steg dine churros til de er gyldne udenpå (et par minutter afhængigt af størrelse).
Lad dine churros afdryppe på fedtsugende papir, inden du drysser flormelis over.
DET KAN DU SERVERES TIL CHURROS
Churros kan serveres rygende varme med et drys flormelis eller sukker. I Spanien dyppes churros ofte i en kop varm, tyk chokolade, men du kan også servere dine churros med en lille skål chokoladesauce eller karamelsauce – evt. en saltkaramel – som man kan dyppe dem i. De varme churros smager også super godt med en god kugle is til eller syltede bær.