Den spanske, cremede tomatsuppe, salmorejo, er super lækker og forfriskende på en varm sommerdag, men den kan sagtens nydes hele året.
Salmorejo er en kold suppe, skabt på en base af tomater, ligesom den mere kendte gazpacho. Forskellen er, at der skal brød i salmorejo, og at der kun er tomater og hvidløg i en salmorejo, hvor gazpachoen også er tilsat andre grøntsager. Salmorejo stammer fra Cordoba, hvor temperaturene er meget høje om sommeren, og suppen derfor er læskende til enten frokost eller aftensmad.
Hemmeligheden bag en god, cremet salmorejo er olivenolien. Du skal vælge en ekstra jomfru olivenolie af god kvalitet, så er du sikker på, at du kan servere en lækker, tyk og cremet suppe med en flot lakse-orange farve.
Denne version af salmorejo, serverede kokken, Victor, for mig på madworkshoppen Taller Andaluz de Cocina på Triana-markedet i Sevilla. Den er nemt at lave, og så smager den forrygende.
Opskrift på salmorejo
Ingredienser (til 6 personer)
1 kg røde, modne tomater
120 g daggammelt, hvidt brød
120 ml ekstra jomfru olivenolie
1 fed hvidløg
1 dessertske sherryeddike
1 strøget dessertske salt
Garniture
Hakket iberisk skinke og hakkede, hårdkogte æg
Sådan gør du
Fjern den grønne stilk fra tomaterne og skær dem i kvarte. Put tomaterne i blenderen.
Tilsæt brødet. Hvis det er tørt, så blød det op i vand først. Derefter tilsættes hvidløg, eddike og salt.
Blend alle ingredienserne til en cremet masse.
Blend igen og tilsæt langsomt olie i en tynd stråle til suppen er indtil du har en laksefarvet, cremet suppe.
Smag til og tilsæt evt. mere sherryeddike og salt. Vær opmærksom på, at både eddike og hvidløg smager kraftigere, når det har stået i køleskabet.
Stil suppen i køleskabet i mindst to timer.
Pynt suppen med hakkede æg, skinke i små stykker og et par dråber ekstra jomfru olivenolie. [printfriendly]
Har du lyst til at servere tapas før eller efter suppen, så finder du tre opskrifter på lækre tapas fra Sevilla her