Pinchos morunos er en typisk spansk tapa, som især er på menuen i Andalusien. Pinchos morunos betyder “mauriske spyd” og stammer fra maurerne, der regerede over den iberiske halvø i mere end 600 år.
Pinchos Morunos kan laves med et utal af marinader, alt efter hvilken bar eller egn af Andalusien, du befinder dig i, men alle er umiskendelige inspireret af en blanding af det nordafrikanske og iberiske køkken. Det er krydderier som safran, spidskommen, koriander, gurkemeje, cayennepeber og kanel – krydderier, der også kan genfindes i det marokkanske blandingskrydderi ras-el-hanout.
Her får du opskriften på klassiske Pinchos Morunos, som stammer fra kogebogen “Tapas – klassiske spanske opskrifter” af Per H. Jacobsen.
Opskrift på Pinchos Morunos
Ingredienser
800 g lammekød
1 dl olivenolie
1 citron
4 fed hvidløg
flagesalt
1 tsk. spidskommen
1 tsk. koriander
1 tsk. timian
1 tsk. paprika
1/2 tsk. chili
1 knsp. safran
Sådan gør du
Skær lammekødet i pæne stykker på ca 2 x 2 cm. Kom hvidløg og flagesalt i en morter, og stød det til en pasta. Tilsæt krydderierne, citronsaft og olivenolie. Rør det godt sammen, og vend lammekødet i marinaden. Kom det marinerede lammekød i en plastpose, og læg den i køleskabet i mindst tre timer – og gerne natten over. Vend posen ind imellem.
Skær enden af nogle træspyd, så de passer til din grillpande. Stik 5-6 stk. kød på hvert spyd. Kom olivenolie på grillpanden, og grill dine spyd, så de får 2-3 minutter på alle fire sider eller ca. 12 min i alt. Server lammespyddene med alioli.