Spaniens mindste region er kendt for at være hyllet i skiftende, smukke farvepaletter efter årstid. Det sene efterår, hvor pilgrimmene er gået i hi og de fleste turister er rejst hjem, er La Rioja hyllet i de smukkeste gule, brune, røde, blå og grønne farver. Det et perfekt tidspunkt at gå på opdagelse i La Riojas kulturhistorie og smage på regionens mad og vine.
1 Gå tur ved Logroños symbolske bro
Den mest betydningsfulde bro i La Riojas hovedby, Longroño, er stenbroen Puente de Piedra, også kaldet San Juan de Ortega-broen, der krydser floden Ebro. Den nuværende konstruktion er fra 1884, og den blev skabt, efter den gamle bro kollapsede i 1871.
Når pilgrimme ankommer på Jakobsvejen til byen, sker det via Piera-broen, derfor er den et stærkt symbol for pilgrimme og også byen, hvilket fremgår af dens våbenskjold. Der er smukt langs floden omkring broen, så den er et perfekt sted for en gåtur, omgivet af farverne fra efteråsbladene og se efterårssolen glitre i vandet.
Der er gode stiområder på begge sider af floden, og du kan bl.a. gå forbi byens smukke vidensskabsmuseum, Casa de las Ciencias, med tilhørende park. Skråt overfor ligger Ebro-parken, og på samme side ligger promenaden, Paseo de La Florida, hvor du får fantastisk udsigt til broen og naturen.
2 Michelinhædret efterårsmenu
Omkring 20 minutters kørsel udenfor Logroño ligger den lille landsby Daroca de Rioja. Trods den lille flække kun har 58 indbyggere kan den bryste sig af, at den også huser en Michelin-restaurant, der absolut er køreturen værd.
Venta Moncavillo drives af brødrene Ignacio og Carlos Erchapresto, og de skaber stjerneretter baseret på grøntsager fra egen køkkenhave samt svampe og frugter fra området. Menuen skifter de ved nymåne og efter årstid.
Da jeg besøgte restauranten en dag først i november, fik jeg serveret en 9-retters menu, der var en intens efterårsoplevelse af smage og farver i samtlige nordspanske retter. Jeg tog jeg hul på min 9-retters menu i vinkælderen, hvor jeg fik serveret kunstfærdige appetizers.
Resten af menuen spiste jeg i den lyse restaurant med panoramavinduer med udsigt til den frodige køkkenhave.
Min menu bestod bl.a. af defragmenteret gulerod, serveret i en urtepotte, bagte peberfrugter med æg og vilde svampe, kulmule, ristet over vinskud og kalvesteak med urter. Desserten, som bestod af bær, chokoladekage og is, blev serveret på et bræt, overdækket af en halv vinflaske. Retterne blev ledsaget af en vinmenu, bestående af lokale kvalitetsvine. Hos Venta Moncavillo går enkelhed, velsmag og kreativitet op i en højere enhed.
Bestil bord på forhånd.
Venta Moncalvillo, Ctra. Medrano, 6, Daroca de Rioja,
3 Besøge økologisk vingård i Haro
De fleste forbinder Rioja-vine med den meget krydrede af slagsen. Regionen producerer dog også andre typer vine. Det sker især på de yngre vingårde, og Bodegas Rodas er en af dem.
Vingården blev grundlagt af familien Rotllant-Daurella i 1987, og de blev hurtigt kendt for at skabe moderne vine, der giver nye dybder til regionens vine. Vinstokkene plantes meget tæt på markerne, og dyrkningen er bæredygtig. Det giver en meget lille vinhøst af meget høj kvalitet.
En guidet tur begynder på Bodegas Rodas tag, hvor du, udover at kunne se solcellerne, der både leverer energi til køle- og varmeanlæg, også får fantastik udsigt til byen, broen Briñas, der løber over floden Ebro og bjergene i baggrunden. I forgrunden kan du kigge ud over Bodegas Rodas vinmarker. Her dyrkes røde og sorte druer i sorterne tempranillo, graciana og garnacha.
Turen går videre i hallerne, hvor vinene fermenteres og lagres på franske egefade. Bodegas Roda blander aldrig nye årgange med gamle for at optimere vinen. De har en ambition om at tilbyde den bedste vin, som kan skabes på markerne det givne år.
Aftal dit besøg med vingården på forhånd. Det kan du gøre via kontaktoplysningerne på hjemmesiden.
Bodegas Rodas vine kan også købes i Danmark. Du finder dem bl.a. her.
Bodegas Roda, Av. Vizcaya 5, Haro
4 Gå på opdagelse i La Riojas vinhistorie
I byen Briones, 10 minutters kørsel fra Haro, ligger vinmuseet Vivanco, der siges at være et af verdens bedste af slagsen, og som ejes af vinavlerfamilien af samme navn.
Her kan du gå på opdagelse i 6.000 genstande, fordelt på fire etager, som formidler historien om den vanskelige og fascinerende skabelsesproces i bl.a. landbrugsmaskiner, vinpressere, redskaber til fremstilling af tønder, vinflasker og korkpropper. Her er også vinkrukker, karafler, plakater og glas samt en gigantisk samling proptrækkere.
I de interaktive områder, kan du bl.a. stikke næsen i beholdere med forskellige vinaromaer, se på vinfarver og studere historisk værktøj.
Udstillingens kunstsamling med vintema er omfattende og rummer malerier af bl.a. Picasso og Andy Warhol, mosaikker og skulpturer. Udenfor finder du Bacchus-haven med mere end 200 forskellige slags vinstokke fra hele verden, og her er smuk udsigt over vinmarkernes efterårsnuancer og byen på bakketoppen.
Familiens vingård ligger samme sted, og du kan også få en rundvisning på den.
Vivanco, Carretera Nacional 232, Briones
5 Besøge klostrene der er det castillianske sprogs vugge
Det er et must at besøge klostret Monasterio de San Millán, der består af to dele, Suso, som er resterne af det tidlige kloster, samt det nyere Yuso, og som er et af regionens vigtigste kulturarvsmonumenter.
Klostret blev grundlagt i det 6. århundrede og var hjemsted for pilgrimme. I det 11. århundrede fik samfundet et nyt kloster i dalen under det gamle. Yosu fra det 16. århundrede, er ombygget mange gange og derfor et sammensurium af mange stilarter, hvor barokken og renæssancen er de mest markante.
Højdepunktet i det gigantiske kloster er altertavlen af Juan Rizzi fra El Greco-skolen, som afbilleder La Riojas skytshelgen San Millán på hesteryg og slaget ved Hacinas. San Milláns relikvier opbevares i en guld- og elfenbenskrukke i kirken. Historien lyder, at relikvierne skulle transporteres til et andet kloster, men okserne, der trak vognen, stoppede her i dalen og nægtede at gå videre. I sakristiet fra det 17. århundrede er der fine, originale fresker i loftet.
Det højere beliggende Suso-kloster er bygget mellem det 6. og 11.århundrede, og her er historiske rester af klippehulerne, hvor eremitterne boede, maurernes buegange og romernes gravhule, hvor der stadig står kister og små statuer.
Det var også i Suso-klostret at det castilianske sprog blev født. Munkene sad her for over 1.000 år siden og oversatte latinske skrifter. Klostrets betydning som det spanske sprogs vugge anerkendes af Unesco og forstærkes af, at Spaniens første digter, Gonzalo de Berceo, også boede på klostret. Klostret har med et omfattende bibliotek med over 10.000 bøger stadig stor sproglig betydning.
Monasterio de San Millán, Calle Prestiño, s/n, San Millán de la Cogolla
6 Vinmassage på spahotellet
På spahotellet, Balneario de Arnedillo, er der ingen, der kigger skævt til dig, hvis du dasker rundt på hotellets fællesområder i badekåbe og frotté-tøfler. Det gør alle de andre hotelgæster også. Kun på restauranten forventes det, at du er iført en mere anstændig påklædning.
Balneario de Arnedillo ligger i byen Arnedillo, på en skråning med smuk udsigt til bjergene og er kendt for spaen med termisk vand, der flyder under jorden og inde i bassinerne. Siden romertiden har La Riojas termiske vand, i kombination med klimaet, været kendt for sine helbredende evner, der også har fået folk som Kong Fernando til at besøge stedet.
I kælderen tilbydes der alskens behandlinger fra mudderbade, aromaterapi og skønhedsbehandlinger til vinmassage. Den sidste er et must, når man besøger Spaniens mest kendte vinregion. Men du ligger på en briks og får din krop masseret med olie tilsat rødvin af en kyndig behandler, får du samtidig serveret rødvin. Ud over, at det kan være lidt af en udfordring at drikke vin, mens man modtager massage, så giver vinens aroma kroppen ekstra antioxidanter. Efter massagen sidder du i et kar med termisk vand i 20 minutter, hvor du får tilbudt mere rødvin. Efter den oplevelse er du helt afslappet og sansemættet.
Hotel Balneario de Arnedillo, Balneario de Arnedillo