Mallorcas største by er hyggelige smalle gader, smuk arkitektur, spændende kunst, charmerende pladser og god mad. Her får du en rejseguide til, hvad der er værd at opleve i Palma de Mallorca.
1. Palmas katedral
Palmas gigantiske romersk-katolske katedral, kendt som Havets Katedral, er byens vartegn og største attraktion.
Katedralen troner over byen ud mod Palma-bugten, hvor den spejler sig i havet, og den er kendt for at have indgydet en vis ærefrygt gennem historien.
Palmas katedral er bygget i sandsten i gotisk stil ovenpå en tidligere arabisk hovedmoské. Byggeriet blev sat i gang af kong Jaume I i 1229, og den 121 meter lange og 55 meter brede katedral stod færdig i 1601. Midterskibet er 44 meter og blandt verdens højeste. Når man går indenfor, overvældes man af det magiske lys fra den 11,5 m store vindues-roset med 1236 blyindfattede glas.
Spaniens ikoniske arkitekt Antoni Gaudí har senere sat sit præg på La Seu. I 1902 blev Gaudí hyret til at restaurere katedralen, som havde været udsat for et voldsomt jordskælv i 1851. Han forlod projektet i 1914 på grund af et skænderi, men nåede at tilføje en smedejernsbaldakin over hovedalteret.
Den lokale kunstner, Miquel Barceló, vakte forargelse hos mange af kirkens fædre og begejstrede kunstkritikere, da han i 2007 præsenterede sit keramiske vægmaleri Den mirakuløse mulitiplikation af brød og fisk (La milagrosa multiplicación de panes y peces) i et af kapellerne.
Catedral de Mallorca
Plaza Almoina
2. Mirós museum og atelier
Interesserer du dig for kunst, så er det et must at se Joan Mirós museum og især atelier.
Miró har haft tilknytning til Mallorca hele sit liv, fordi hans bedsteforældre boede der. Han bosatte sig i Palma i 1956, hvor også atelieret blev bygget, og her boede og arbejdede han til sin død i 1983.
Miro har sagt, at han i dette atelier – og som 63-årig – for første gang havde plads nok til sin kunst, og det gav ham ny energi og virkelyst. 1960’erne var den mest produktive periode i hans karriere. Ud over malerierne på staffelierne i atelieret kan du også se Mirós grafiske værksted samt fotos af den arbejdende kunstner.
Museet åbnede i 1992 og har primært værker skænket af Miró selv. Samlingen indeholder malerier, skulpturer, keramik, print, tegninger samt dokumenter og en del af Mirós personlige bibliotek.
Fra bagsiden af museet er der en fantastisk udsigt over Palma-bugten.
Spring køen over og køb billet her. (Reklamelink)
Carrer de Saridakis 29
Åbningstider: Fra maj til september: Tirsdag til lørdag kl. 10-19, søn- og helligdage kl. 10-15.
Fra september til april: Tirsdag til lørdag kl. 10-18, søn- og helligdage kl. 10-15.
3. De arabiske bade i Palma
De arabiske bade (Baños Árabes) er fra det 10. århundrede, og stort set det eneste, der er tilbage af den arabiske by i Palma.
Badene har formentlig været en del af et adelsmandshus. De har 25 buer, som understøttes af søjler, hvor der kan komme lys ind fra. Læg mærke til, at hver søjle skiller sig ud fra de øvrige. Man mener, at det er fordi, de er blevet genbrugt fra romerske bygninger. Badene var typiske møde- og badesteder, som man kender dem i arabiske lande.
Selve badene er hurtigt set, men den omkringliggende have er værd at bruge tid i. Haven er en frodig oase med duftende appelsintræer, vilde blomster, palmer og kaktusser. Et vidunderligt sted, hvis du har brug for lidt stilhed midt i den livlige by. Du må gerne medbringe mad og drikkevarer i haven, og det er et oplagt sted til en lille picnic.
Badene ligger tæt på katedralen La Seu, i byens gamle jødiske kvarter. Gå på opdagelse i de mange små gallerier og kunsthåndværkerbutikker i kvarterets smalle gader.
Baños Árabes
Carrer de Serra 7A 7
Åben dagligt kl. 9.30 – 18.00 hele året.
4. Veterantoget til Sóller
Overalt i Palma kan du købe de berømte, velsmagende citroner og appelsiner fra Sóller, og både børn og voksne elsker turen med veterantoget fra Palma til citrusfrugternes hjemby. Toget har kørt mellem Palma og Sóller siden 1912, hvor det har fragtet både passagerer og varer.
På den 27,3 km lange tur, bumler toget afsted gennem 13 tunneller og krydser adskillige broer langs bjergkæden Sierra de Alfabia. Undervejs kører det gennem citron- og appelsinplantager og gør holdt ved små stationer. På stoppet lige før endestationen får du en pittoresk udsigt over Sóller, der ligger i dalen.
Kig ind på den smukke Sóller Station fra 1606, der har et fint lille museum, der er dedikeret til Picasso og Miró. Her finder du flere malerier og litografier af Miró og keramik af Picasso. Der er gratis entre.
I Sóller kan du drikke friskpresset appelsinjuice på byens hyggelige, folkelige plads, gå på opdagelse i de små sidegader, hvor du også kan shoppe byens delikatesser og kunsthåndværk. Sóller er en populær turistby for især børnefamilier, men trods de mange turister, er byen virkelig charmerende.
Fra stationen kan du også tage sporvognen videre til Port de Sóller med en skøn sandstrand, hvor du kan få en dukkert og spise på en af de mange restauranter langs strandpromenaden. Prøv fx friskfangede Sóller-rejer, der ikke er billige, men en delikat smagsoplevelse og alle pengene værd.
Ferrocaril de Sóller
Carrer Eusebi Estada 1
Toget kører dagligt fra Palma (april til oktober) kl. 10.10, 10.50, 12.15, 13.30, 15.10 og 19.30, (februar, marts, november og december) kl. 9.00, 10.50, 12.15, 14.00 og 18.30.
5. Santa Catalina-kvarteret
Palmas gamle fiskerkvarter, Santa Catalina, der ligger tæt på havet, er et af de hyggeligste områder i byen. Kvarteret er kosmopolitisk og et kulinarisk mødested med gode fiskerestauranter.
Arkitekturen er et kapitel for sig selv. Gamle, traditionelle mallorcinske huse med balkoner eller små haver blander sig med enkle, modernistiske huse fra begyndelsen af det 19. århundrede. Udover at være beboelse huser bygningerne også et farverigt udvalg af gode restauranter, caféer og små butikker.
Jeg kan bruge timer på at trave rundt i kvarteret og nyde blandingen af de stilrene modernistiske huse og de slidte gamle boliger med balkoner, der er proppet med blomster, planter og fuglebure. Hold siesta på en af kvarteret cafeer, hvor du virkelig får kvarterets spraglede folkeliv ind under huden.
Santa Catalina
6. Gå på marked
Gigantiske solmodne tomater, citroner og appelsiner fra Sóller, pølser, skinke, ost, artiskokker. Palmas største og mest populære marked, Mercat De L’olivar, har det hele. Det er en oplevelse at snuse rundt på markedet og købe delikatesser.
Hvis du vil opleve den lokale stemning, skal du stå tidligt op. De lokale husmødre kommer tidligt og fylder taskerne. Har du brug for en pause, så frister en af byens bedste bagere, Fibonacci, med sandwich, kager og kaffe.
Kig også ind på byens ældste marked, Mercat de Santa Catalina, i Santa Catalina-kvarteret. Her sælges fisk, kød, blomster, delikatesser, frugt og grøntsager. Der er også et lille udvalg af gode tapasbarer.
Mercat De L’olivar
Plaça de l’Olivar 4
Åben: Mandag til lørdag kl. 7.00 – 14.30 og fredag kl. 14.30 – 20.oo.
Mercat de Santa Catalina
Plaça Navegació, s/n
Åben: Mandag til fredag kl. 8.00-14.00 og 17.00-20.00, lørdag kl. 8.00-14.00
7. Tag på tapascrawl
Hver tirsdag kan du zigzagge dig gennem Palmas tapasrute, La Ruta Martiana, hvor du for blot 2 euro får en tapa og et lille glas øl eller vin. Det er en rigtig god mulighed for at smage, hvad de forskellige barer byder på og opleve området.
12 barer i Palmas gamle bydel omkring Plaza Major deltager i La Ruta Martiana.
I de fleste barer kan du vælge mellem forskellige pintxos (små pindemadder med fx pølse, tortilla, rejer, laks, grøntsager eller ost).
Ca La Seu er min favoritbar. Den ligger i en tidligere kurvebutik i et over 500 år gammelt lokale. Indretningen er en blanding af nyt og gammelt og vidner om, at baren bliver brugt af mange gæster hver dag. Her får du god lokal stemning og gedigne tapas.
Santa Catalina-kvarteret har også fået sin egen pintxos-rute, inspireret af tapas-ruten Martiana. Her kan du hver torsdag få en pintxos og et lille glas øl eller vin for 2 euro i en af de 16 medvirkende barer.
Se listen med barer og læse mere om:
La Ruta Martiana
Hver tirsdag kl. 19.30 til 1.00.
Santa Catapintxos
Hver torsdag kl. 20 til 23.30
8. Shoppe omkring Plaza Mayor
Gaderne omkring den centrale Plaza Mayor bugner af shoppingmuligheder, lige fra billige skobutikker til lokale delikatesseforretninger og dyre designerbutikker.
Går du fra Plaza Major ned ad gaden Sant Miquel mod Mercat de O’livar finder du masser af små sko- og tøjbutikker samt delikatessebutikker, hvor du kan finde lækre, spiselige souvenirs som den mallorcinske havsalt, Flor de Sal, med smagsvarianter som oliven og middelhavskrydderier samt marmelade, vineddike og olier med citroner og appelsiner fra Sóller.
I gaden ligger også de store spanske flagshipstores, Desigual og Camper. Her er også masser af gadehandlere, som bl.a. sælger malerier og smykker.
Går du fra Plaza Mayor mod Plaça de Weyler kommer du til Palmas mest fashionable shoppingområde som strækker sig til Avenguda de Jaume III samt i sidegaden Passeig del Born. Her ligger designerbutikker som Loius Vuitton, Loewe, Bennetton, de spanske designere Adolfo Dominquez, Mango, Custo og Zara og stormagasinet El Corte Inglés.
I en sidegade bag Passeig del Born finder du den eksklusive butik Y-3, som sælger elegant og urbant adidas-sportstøj designet i samarbejde med japanske Yhoji Yamamoto, der absolut er et besøg værd.
Y-3
Carrer dels Paraires 28
Rundtur i Palma i bus
En god måde at opleve byen på og få et overblik er med Hop-on hop-off-bussen. Her kommer du omkring byens største seværdigheder og ser både by og havn. Spring køen over og køb din busbillet her. (Reklamelink)