Bæredygtige lamper, sprælsk modetøj, luksussko og klassisk møbeldesign er trendy i Spanien. Her er nogle af de spanske designere, der hitter lige nu.
Den årlige Madrid Design Festival har trods sin unge alder (første udgave blev afholdt i 2018) allerede markeret sig som stedet, hvor man skal spotte fremtidens mest interessante spanske designere inden for alt fra boligindretning, modetøj, sko, ure og biler til emballagedesign. Designfestivalen repræsenterer også enkelte internationale designere, men de spanske markerede sig absolut som de mest interessante på Madrid Design Festivals anden udgave.
Har du lyst til at shoppe en hip og lækker designsouvenir med hjem fra din ferie i Spanien, så kan du finde mange af designerens ting i flere spanske byer. Noget kan også købes online og sendes til din adresse i Danmark.
1. Alvaro Catalán de Ocón og hans prisvindende, bæredygtige lamper
Naturfarvede, flettede lamper i alle mulige størrelser og former med fine mønstre i klare farver fyldte den spanske butikskæde Zara Homes udstillingsvinduer i Salamanca-kvarteret under Madrid Design Festival 2019. Og smukt så det ud med alle de bæredygtige lamper i flok, som skabes i navnet PET Lamp.
Lamperne er produceret af genanvendte plastikflasker som håndflettes til lampeskærme i udvalgte, traditionelle væveteknikker fra alle hjørner i verden, herunder Colombia, Japan og Thailand. Hver lampeskærm er unik (kke to er ens), og plasten kombineres med fibre, der bruges i det område, hvor lampen produceres. Derfor får den enkelte lampe, et design, der udtrykker både folklore, historie og symbolik fra en krog i verden.
Designeren bag PET Lamp, Alvaro Catalán de Ocón, startede projektet i 2011 som en reaktion på det voksende problem med plastaffald i havene, især i Colombias Amazonas. Mange steder er der ikke tilstrækkelige ressourcer til at indsamle og genanvende de enorme mængder plastaffald, og designeren er indigneret over, at intet land tager ansvar for det. PET Lamp produceres nu i flere dele af verden, og der komme stadig flere områder til.
Alvaro Catalán de Ocóns lamper er blevet en stor succes, også udenfor Spanien, og de er både blevet nomineret til og har vundet flere priser.
PET Lamp – du kan købe PET Lamp online her
2. Arkitekterne der blev luksus-skomagere
Allerede ved første øjekast er man ikke i tvivl om at skoene og støvlerne i mærket Aldanondoyfdezs er skabt med hjertet i materialer og håndværk af højeste kvalitet. Bag mærket står to arkitekter fra Barcelona, som er sprunget ud som skomagere, og parret giver de århundrede gamle håndværkstraditioner et moderne twist. Skomageriet begyndte som en hobby for de to arkitekter Ignacio Aldanondo og Catuxa Fernández, men de skiftede hurtigt over til at blive fuldtidskunsthåndværkere.
Processen med at videreudvikle de gamle skomagertraditioner har været lang. Parret har lært af gamle skomagere fra Barcelona, ligesom de har besøgt adskillige loppemarkeder og gamle værksteder for at samle det originale værktøj til produktionen.
Æstetikken er vigtig, når Aldanondoyfdezs designer deres sko. Parret ser hver enkelt sko som en skulptur, som de modellerer og udvikler på undervej, når de skaber den. Derfor er to par sko i samme model aldrig helt ens. Materialerne er også ubehandlede, fordi det er vigtigt for parret, at man kan fornemme læderets struktur.
Det tager mellem 50 og 100 timer at håndlave et par sko, og priserne for at få luksus fra Aldanondoyfdezs til fødderne ligger fra 530 euro for et par sko og op til 820 euro for et par støvler, og du kan købe dem i deres webshop.
3. Barcelona-designeren Guillermo Santomàs avantgardistiske boligindretning
Gigantiske skulpturer som en lilla sofa og en puf i skummateriale, der flyder hen over gulvet som et smeltet stearinlys, en stilladslignende skulptur med farvede neonrør og et gigantisk, lyseblåt klaver i skum blander sig med barokke møbler i et herskabshjem fra det 19. århundrede, som tidligere var hjem for den 17. Marquis af Cerralbo.
Under Madrid Design Festival var en midlertidlig installation af den spanske arkitekt og designer, Guillermo Santomà, rykket ind på Museo Cerralbo i Madrid for at skabe dialog mellem det 19. og 21. århundrede.
Santomà, der er bosiddende i Barcelona, er en af spaniens mest hippe, avantgardistiske designere, og kongen af farver. Han arbejder både med skulpturer, boligindretning, arkitektur og scenografi, hvor han konstant udfordrer traditionelle måder at sætte farver sammen, former møbler og ikke mindst blander stilarter og materialer.
4. Den sprælske modedesigner Agatha Ruiz de la Prada
Agatha Ruiz de la Prada er ikke ny på den spanske modescene. Siden 1986 har den produktive designer haft egen virksomhed, men hendes kunstneriske og farvestrålende designs, der tæller alt fra tøj til både voksne og børn, sko, smykker og parfume til tilbehør til kæledyr, keramikfliser, papirvarer, bøger og køkkenudstyr hører til de mest hippe i Spanien.
Ruiz de la Prada har deltaget i de store modeshows i Paris, Milano, New York, Berlin, Firenze, Madrid og Barcelona, og hun har udstillet smykker på gallerier og museer i Europa, USA og Asien. Derudover har Agatha Ruiz de la Prada designet bl.a. kostumer og scenografi til danse- og teaterforestillinger og operaer, indrettet restauranter, haver og legepladser og designet biler og plakater.
Køber du et Agatha Ruiz de la Prada-design er du garanteret kulør på en regnvåd hverdag, og du vil helt sikkert også skille dig ud fra mængden, hvis du tager det på i Danmark. Agatha Ruiz de la Pradas designs kan købes i adskillige butikker i Spanien samt online i bl.a. hendes egen webshop.
5. Fantasifulde designs til hjemmet fra Mad Lab
Mad Lab er et designstudio i Madrid, som blev grundlagt af designerne Antonio Serrano og Mar López i 2012. Mad Labs otte designere skaber nytænkende ting til boligen, der både er æstetiske og funktionelle. Fælles for designerne er, at de arbejder meget grafisk i deres udtryk og alt er i lækre træ- og metalmaterialer.
Blandt de interessante designs finder du bl.a. “Babel” er en serie opbevaringsbokse, der kan bruges til papirclips, blyanter og smykker. Også de japansk inspirerede opbevaringsbokse “Joy” er velegnede til smykker og makeup (der er spejl i låget) og fås i forskellige farver og typer træ.
Aluminiumslysestagerne “Candela” af Antonio Serrano er inspireret af de gamle bygninger i Babylon og kan bruges til både fyrfads- og lange stearinlys og både stå alene og sættes i flok.
Mest nytænkende er en samling miniaturebygninger, kaldet “Utopi” af Antonio Serrano, som er håndlavede i cedertræ med indlæg af ibenholt og består af krukker, en frugtskål, to bakker og et serveringsfad.
Mad Lab har også brødkasser, dekorative træ- og metalfigurer som fugle, både, raketter, luftballoner og værktøj samt kontortilbehør. Du kan shoppe det lækre design i flere butikker i Barcelona, Madrid, Málaga, Bilbao, Santander, Sevilla, Valencia, San Sebastián og Huesca og i deres webshop. Du kan sågar shoppe deres design i Dansk Arkitektur Center i København. Du finder en liste over forhandlere på Mad Labs hjemmeside.
6. Vintagemøbler fra Darro
Da Paco Muñoz grundlagde designfirmaet Darro i 1959 forsøgte han også at bringe modernismen til det spanske folk og gøre oprør mod Franco-regimet i en tid, hvor spansk design bar præg af den traditionsbundne efterkrigs-æstetik. Darro lavede industrielt design og møbler, der især henvendte sig til den veluddannede middelklasse, men virksomheden måtte desværre dreje nøglen om i 1979, da produktionsomkostningerne var for store og kunderne for få. Det var kun den traditionelle overklasse, der havde penge nok til at købe møbler, og de foretrak den traditionelle stil.
Madrid Design Festival havde skabt en Darro-udstilling i kulturcentret Fernán Gómez med i alt 60 møbler samt en samling kataloger. Udstillingen omfattede bl.a. skriveborde, arkivskabe og flere eksemplarer af Darros ikoniske Riaza-stolen i valnød og læder. Møblerne til udstillingen blev fundet i gemmerne hos private samt i vintagebutikker og på loppemarkeder.
Darro betegnes som en af de mest solide designvirksomheder i spansk modernitet, og man kan – med lidt held – finde dem i vintagebutikker, på loppemarkeder og hos private.
Mere om spansk design
Se også det nyeste designtrends og tendenser på Madrid Design Festival 2020