De traditionelle spanske kødboller i mandelsauce er perfekte til et tapasmåltid eller som hovedret.
Der findes hundredvis af opskrifter på de spanske albóndigas (kødboller). De små kødboller fås i alle mulige former og størrelser, og de kan laves med svinekød, oksekød, en kombination af de to og sågar fisk og blæksprutte.
Denne klassiske opskrift på albóndigas er med okse- og svinekød i en lækker mandelsauce. Opskriften er udviklet af kok, forfatter rejsearrangør og madblogger, Lauren Aloise, der også arrangerer populære, guidede madture i Spanien.
Opskrift på spanske kødboller i mandelsauce – Albóndigas en Salsa de Almendras
Forberedelsestid: 20 minutter
Tilberedningstid: 40 minutter
Samlet tid: 60 minutter
Ingredienser
Til kødboller (denne portion er til ca. 30 mellemstore kødboller)
- 450 g hakket svinekød
- 450 g hakket oksekød
- 3 æg
- 2 fed hvidløg, hakket
- 1 håndfuld hakket persille
- 1 dl mælk
- 1/2 dl smuldret, daggammelt brød
- Mel
- Salt og peber
- Olivenolie til stegning
Til saucen
- 1/2 dl olivenolie
- 3 hele fed hvidløg
- 4 skiver hvidt brød, uden skorpe og skåret i små croutoner
- 1,5 dl hvidvin
- 1 knivspids safrantråde (put dem i hvidvinen, mens du tilbereder resten af opskriften)
- 1,5 dl hønsefond
- 1 dl mandler
Sådan gør du
- Start med at blande farsen. Bland kødet med hvidløg, æg, persille, mælk, salt, peber og smuldret brød.
- Put farsen i køleskabet i et par timer eller natten over i en skål dækket med plastfolie, som skal lægges direkte på farsen for at bevare smagen.
- Når du er klar til at lave kødboller, ruller du farsen til mellemstore kugler og vender dem i mel. Steg dem i varm olivenolie. Vend dem, så de bliver brunet på alle sider. Læg dem på køkkenrulle, så de kan dryppe af. Kødbollerne skal stadig være lyserøde indeni, da de steges videre i mandelsaucen.
- Lav saucen. Hæld olivenolien på en pande og sautér hvidløgsfeddene ved middel varme. Tag dem op, så snart de er gyldne og put dem i en foodprocessor eller blender.
- I den samme olie steges mandlerne til de er gyldne. Tag dem op, så snart, de har fået farve. De må ikke blive brændte. Put dem i foodprocessoren/blenderen.
- Nu puttes brødcroutonerne i den samme olie og steges gyldne. Tag dem op og put dem i foodprocessoren/blenderen.
- Hæld hønsefond og hvidvin med safran i foodprocessoren/blenderen og blend det ca. et minut, så du får en glat puré.
- Hæld saucen over kødbollerne og lad dem koge i ca. 20 minutter ved svag varme. Koge du ved høj varme, kan kødbollerne flække. Hvis saucen er for tyk, kan du tilsætte lidt vand.
- Smag til med salt og peber og servér dem rygende varme!