Langtidsstegt lammekølle sættes ofte på julebordet i nogle egne af Spanien, men den kan spises hele året. Her serveres den med langtidsstegte kartofler, og den egner sig godt til det danske påskebord.
Nøglen til en god, spansk lammesteg er langsommelighed og lav varme. Her steges lammekøllen i lang tid, og imens kan du nyde duften af den gode steg. Denne opskrift på langtidsstegt lammekølle enkel, men fuld af god smag fra bl.a. hvidvin og krydderier, ledsaget af krydrede kartofler og løg. Sørg for at marinere kødet natten over. Det gør virkelig en forskel.
Jeg har fået opskriften af kok, forfatter rejsearrangør og madblogger, Lauren Aloise, der også arrangerer populære, guidede madture i Spanien.
Opskrift: Langtidsstegt lammekølle med kartofler og løg
Forberedelsestid: 15 minutter
Tilberedningstid: 4 timer og 30 minutter
Samlet tid: 4 timer og 45 minutter
Ingredienser (til 6 personer)
- 1 lammekølle (ca. 2 kg)
- 2 store løg
- 6 mellemstore kartofler
- Olivenolie (til stegning af kartofler og løg)
Marinade
- 2 dl olivenolie
- 1 dl tør hvidvin
- Saften fra 1/2 citron (friskpresset)
- 1 spsk hvidvinseddike
- 2 spsk groft salt
- Sort peber
- 2-3 timiankviste (finthakkede)
- 4 laurbærblade (finthakkede)
- 8 fed hvidløg, malet til en pasta
Sådan gør du
1. Lav marinaden: Bland salt, peber, olivenolie, citronsaft, hvidvin, eddike, hvidløgspasta, timian og laurbærblade sammen.
2. Fordel marinaden over lammekøllen og pak den ind i plastfolie. Lad kødet marinere natten over, og søg for at alt kødet er dækket af marinade.
3. Dagen efter tages lammekøllen ud af køleskabet mindst 1 time før den skal i ovnen.
4. Skræl kartoflerne og skær dem i mellemstore terninger. Steg dem på panden i olivenolie. Tag de stegte kartofler af panden og sæt dem til side.
5. Forvarm ovnen til 150 grader (ikke varmluft)
6. Mens ovnen forvarmes, skæres løgene i tynde skiver (juliennestil) og steges i samme olivenolie som kartoflerne, indtil de er bløde og klare (ca. 8-10 minutter). Tag løgene af panden.
7. Fordel løg og kartofler i lag i en stor bradepande. Krydr med salt og peber. Læg den marinerede lammekølle på toppen.
8. Dæk bradepanden med stanniol og steg i 3,5 time. Tjek lammet og steg i yderligere 30 minutter, hvis ikke det har fået nok (skal være rosastegt).
9. Fjern stanniolen og hæv ovnens temperatur til 220 grader. Steg yderligere i 20 minutter og vend stegen halvvejs, så den bliver brunet på begge sider. Vend evt. også kartofler og løg, så de ikke bliver brankede.
10. Tag lammet ud af ovnen og lad det hvile i mindst 20 minutter før udskæring. Server med en god salat til.
TIP
Til dessert kan du servere denne forfriskende citronsorbet med cava, som passer perfekt efter lammet.