Croqueta er en af de mest udbredte tapas, der serveres i spanske barer og restauranter. Hvert køkken har sin opskrift, og her får du en opskrift på croquetas med spanske oliven, som er udviklet i køkkenet på Garden of Lemons i Andalusien.
Ligesom den spanske tortilla er croquetas en af de mest udbredte tapas, der serveres i spanske barer og restauranter. Hvert køkken har sine opskrifter, og croquetas kan lave med næsten lige så mange forskellige smagskombinationer, som der er kokke.
Denne opskrift på corquetas med sorte oliven er udviklet af Henrik Vilain og Ingo Schauser i køkkenet på Garden of Lemons i Andalusien. Opskriften stammer fra parrets kogebog Oliven & olivenolie.
Garden of lemons opskrift er baseret på bechamel lavet med olivenolie, hakkede, kogte æg og sorte, udstenede oliven. Parret laver ofte en dobbeltportion, fordi dejen kan opbevares i køleskab i nogle dage. Så kan man nemt fritere et nyt parti croquetas, hvis nogle gæster pludselig skulle kigge forbi, eller man bliver lækkersulten. Croquetas smager fantastisk og egner sig som en lille snack før middagen med fare får, at man kommer til at spise sig mæt i dem.
Opskrift på croquetas med sorte oliven
4 pers
5 dl mælk
3 laurbærblade
60 ml olivenolie
1 løg, finthakket
100 g mel
30 g maizena
3 æggehvider af hårdkogte æg, finthakkede
100 g sorte oliven, finthakkede
1/2 tsk revet muskatnød
salt
1 æg, sammenpisket
100 g rasp, helst panko
2 dl olivenolie, til at fritere i
Kog mæælken op sammen med laurbærblade, og lad den simre i nogle minutter. Tag gryden af varmen, og lad blandingen køle af, inden laurbærbladene fiskes op.
Varm en pande op med olivenolie, og steg det finthakkede løg i 10 minutter ved svag varme, uden at det tager farve. Drys mel og maizena over løgene, og rør det ind i løgene, inden den afkølede mælk langsomt tilsættes under omrøring.
Lad blandingen simre i 20 minutter, men der røres af og til, indtil konsistensen er som kartoffelmos. Tag gryden af varmen, og tilføj de finthakkede æg, de hakkede sorte oliven, muskatnød og salt. Dæk gryden til, og stil den på køl i mindst 5 timer – gerne natten over.
Forbered to skåle- Èn skål med et sammenpisket æg, og én med panko. Form croquetas i hånden- De skal være cirka 3 cm tykke og 7 cm lange. Dyp dem i det sammenpiskede æg, og vend dem herefter i panko. Sæt dem til side på en tallerken.
Hæld olivenolie op i en gryde, så olien står 2 cm op ad siden på gryden. Varm olien op, til det syder som en tændstik, og friter nogle få kroketter ad gangen, indtil de er gyldne. Tag dem op af olien med en hulske, og lad dem dryppe af på en tallerken med køkkenrulle.
Spis croquetas varme.