Der er mange gode grunde til at besøge Barcelonas oversete lillesøster Girona, der både er elegant, stilfuld og farverig. Girona har filmisk charme og er spækket med arkitektur og kunst og rummer både en kulturrig historie og fremsynet modernitet.
Der er stemningsfuldt som på et postkort langs floden Onyar, der løber gennem Girona, hvor farverige bygninger sig i vandet, og byens katedral knejser i baggrunden.
Den catalanske universitetsby er, trods sin charme og smukke beliggenhed, mellem Middelhavet, Pyrenæerne og Frankrig, temmelig overset i forhold til Barcelona, der blot ligger 40 minutters togtur derfra.
Girona har 90.000 indbyggere, men byen udvides, fordi det bliver mere og mere populært, især blandt unge børnefamilier, at flytte fra det overfyldte Barcelona til Girona, hvor de stadig nemt kan komme til og fra arbejde i Barcelona. Derfor kalder nogle lokale også Girona for “Det ny Barcelona”.
Gironas gamle bydel er en labyrint af brostensbelagte gader, pladser, gyder og historiske bygninger, som er umulig ikke at forelske sig i. Skaberne af Game of Trones faldt også for den historiske charme i Gironas gamle bydel, hvor de optog den del scener til seriens sæson seks. I den gamle bydel er der også masser af små butikker og cafeer at gå på opdagelse i. Gironas nyde bydel er moderne med hippe special- og modebutikker, smukke pladser, gallerier og gadekunst.
Stemningen i byen er stille og tilbagelænet, og natteliv kultiveret.
Gironas beliggenhed tæt på pyrenæerne har i mange år tiltrukket profesionelle cykelryttere, som har bosat sig i byen. Det gælder bl.a. Lance Armstrong. I dag bor der omkring 200 cykelryttere i Girona. Også cykelturister tiltrækkes af Gironas smukke naturomgivelser, så du møder helt sikkert indtil flere mennesker iført lycra og cykelhjelm i byen.
Det er nemt at hoppe på et tog og tage på dagsudflugt til Girona, hvis du holder ferie i Barcelona. Der venter dog så mange gode oplevelser i Girona, at jeg vil anbefale, at du booker et par overnatninger og bliver der nogle dage.
1 Gå en tur langs floden Onyar
Vasketøjet blafrer på tørresnorene på balkonerne på de farvestrålende huse, der spejler sig i floden Onyar og ligner et postkort. Gironas gamle og nye bydel forbindes af flere broer over floden, og på en gåtur langs floden og over broen oplever du Girona fra sin bedste side.
Der er flere broer over Onyar som forbinder den gamle bydel med de nyere kvarterer i byen. Den mest berømte og instagrammede bro er den røde jernbro Pont de les Peixateries Velles, tegnet af Gustave Eiffel og opført i 1877. Broen blev bygget for at gøre det nemmere for byens borgere at komme fra centrum til markedet. Broen kaldes også Pont de Ferro (jernbroen) og den har fået en del makeovers de sidste 100 år.
Pont de les Peixateries Velles, Carrer del Riu Onyar
2 Bestig trappetrinene til den berømte katedral
Gironas katedral troner fra det højeste punkt i Girona, og den kan ses fra det meste af byen. Du skal bestige 91 trappetrin for at komme op til byens mest berømte bygning, der blev verdenskendt, efter den – og trappen – optrådte i HBO-serien Game of Thrones sæson seks.
Katedralen blev bygget mellem det 11. og 17. århundrede og er en blanding af stilarter. Trappen og facaden er barok, klostret og tårnet er romansk og skibet, der med sine 22,98 meter er det bredeste skib i verden, er i gotisk stil. Højalteret i sølv, ædelsten og emalje hører til et af de fineste stykker ædelmetalarbejde i Spanien.
Catedral de Girona, Plaça de la Catedral
3 Far vild i det jødiske kvarter
Gironas jødiske kvarter, El Call, hører til blandt de mest velbevarede i Europa. Her boede omkring 150 familier fra det jødiske samfund fra det 12. til det 15. århundrede, hvor jøderne blev udvist fra landet.
Kvarteret er spækket med interessant historie og arkitektur. Gå rundt blandt stenhusene, hvoraf nogle døre blev murede til, da jøderne måtte flygte. De håbede, at de igen kunne vende tilbage. En lokal guide fortalte mig, at han har mødt amerikanske turister, der er kommet med en gammel dørnøgle, der engang har passet til en af dørene i kvarteret, som de har arvet fra deres jødiske forfædre.
Det hyggelige kvarter med stejle, smalle gader, gyder og buegange er et perfekt sted at fare vild for en stund. Mellem rækkerne af trapper og rundt om hjørner, åbenbarer der sig af og til en lille café, hvor du kan sidde på terrassen og nyde en kop kaffe i de historiske omgivelser.
Den gamle synagoge, der ligger på hovedgaden, Carrer de la Força, huser i dag et jødisk museum, hvor du kan få et indblik i Gironas 600 års jødiske historie. Her er en række arkæologiske fund og objekter, der giver indsigt i det jødiske samfunds kultur og hverdag.
4 Gironas arabiske bade
Klos op af katedralen finder du Gironas romerske bade, Banys Arabs, som er fra det 12. århundrede og en efterligning af de arabiske bade.
Højdepunktet er indgangen med en ottekantet pool, der hviler på otte søjler og er overdækket af en kuppel. Søjlerne er dekoreret efter inspiration fra Edens Have, og den skulpturelle konstruktion ligner en lysende lanterne, når dagslyset strømmer ind under kuplen.
Afdelingen med den ottekantede pool har fungeret som omklædningsrum og afslapningsområde, og du kan også besøge to vådrum (et varmt og et koldt) samt et dampbad.
De smukke bade har også optrådt som filmstjerne i Game of Thrones i en flugtscene, hvor Ayra gemmer sig i badene.
Banys Àrabs, Carrer del Rei Ferran el Catòlic
5 Gå morgentur på den gamle bymur
Gironas gamle middelaldermure er bygget i det 9. århundrede og nogle af de længste og mest velbevarede i Europa. Det er et must at gå en tur på Passeig de la Muralla, som er resterne af bymurene, som blev bygget mellem det 9. og det 15. århundrede. Her får du spektakulær udsigt over byen, katedralen, de arabiske bade, grønne haver og Gironas smukke naturomgivelser med Pyrenæerne i baggrunden. Turen er smukkest om morgenen, hvor lyset er perfekt og der endnu ikke er så mange mennesker.
Du kan gå hele vejen langs den gamle bydel, og undervejs kan du bestige udsigtstårne. Der er flere indgange til bymurene, men den, jeg har angivet på kortet, går via den franske have, som ligger bag katedralen.
Passeig de la Muralla via Jardin de la Francesca, Carrer Bisbe Josep Cartañà 4
6 Gå i hælene på Gironas berømte arkitekt
Et hvidt hus med karrygul fliseudsmykning og blå vinduessprosser skiller sig ud fra mængden af farverige huse langs floden Onyar. Det har huset bysbarnet Rafael Masó (1880-1935), der var en af de vigtigste arkitekter i den catalanske noucentista-bevægelse. Noucentista opstod i begyndelsen af det 20. århundrede og var en modreaktion på modernista og modsætning til avantgarden.
Masó blev født og opvoksede i det hvide hus ved floden. Han har ombygget en del af huset, som nu er museum. Her kan du bl.a. se arkitektens enorme talent for keramik- og glasarbejde, møbeldesign og ornamentering.
Rafael Masó skænkede også Girona 12 bygninger, som tæller butikker, boligblokke og fabrikker, bl.a. et smukt apotek, som ligger i nummer 53 i gaden Santa Clara, i nærheden af barndomshjemmet.
Det er i høj grad værd at gå en tur rundt i byen og studere Masós bygninger. I Masós arkitektur kan du se hans udvikling fra hans tidlige modernista-periode, som var stærkt påvirket af Gaudí, til noucentisme-perioden, som han blev kendt for.
Du kan downloade en brochure med en liste over Masós huse i Girona her. Brochuren er på spansk, men den er nyttig, selv om du ikke taler sproget. For her er billeder af husene samt adresser, så du kan finde dem.
Casa Masó kan kun besøges på en guidet tur, og billetter skal bestilles i forvejen via e-mail eller telefon.
Fundacio Rafael Maso/Casa Maso, Carrer de les Ballesteries 29
7 Gironas kunstmuseum
Gironas kunstmuseum har til huse i et gammelt biskoppalads og rummer den mest betydningsfulde kunstsamling i provinsen Girona. Samlingen rummer catalansk kunst fra romersk tid frem til det 21. århundrede i stilarterne romersk, gotisk, barok, realisme og modernisme. Du kan også dykke dybere ned i noucentismen, som den lokale arkitekt Rafael Masó stod for. Du kan bl.a. se nærmere på hans keramiske fliser.
Turen på museet går gennem paladsets tronstue samt biskoppens fængsel og kapel.
Museu d’Art de Girona, Pujada de la Catedral 12
8 En tur i filmens verden
Girona kan prale af at have et virkelig fornemt filmmuseum, som da det åbnede i 1998, var det første af sin art i verden.
Det treetages store museum består af omkring 20.000 objekter fra præbiografen og biografens periode. Den største del af samlingen tilhørte filmageren Tomàs Mallols (1923-2013) private samling.
Samlingen rummer objekter fra de levende billeders forhistorie frem til 1970’erne.
Objekterne stammer fra midten af det syttende århundrede til 1970 og inkluderer bl.a. skyggedukker, en lampe fra bordet på Rick’s Café, hvor Ingrid Bergman sidder i Casablanca , og James Dean’s krøllede læderstøvler fra Rebel Without a Cause .
Museo del Cinema, Carrer de la Sèquia 1
9 Gå på opdagelse i gadekunsten
Gironas husmure, bropiller og rækværk prydes mange steder i byen af gadekunst af høj kvalitet. Projektet Milestone står bag opførelsen af størstedelen af værkerne. Milestone Project afholder hvert år i juli en gadekunstfestival, hvor nye værker skabes.
Gadekunsten skabes primært af spanske gadekunstnere, og blandt dem hører berømte som 3TTMAN, hvis kunst findes i alle spanske storbyer.
Værkerne er spredt i hele byen, men der er især meget på pillerne under jernbanebroen over gaden Carrer Bonastruc de Porta.
10 Kys Girona på gensyn
I den gamle bydel, tæt på floden, står en søjlestatue af en løvinde (Lleona de Girona), og inden du forlader byen, skal du lægge vejen forbi. I Girona har man nemligt et særligt ritual, hvor man kysser løvindens bagdel for at vise respekt. Der står en jerntrappe ved statuen, så man kan komme op i numsehøjde og kysse.
Det siges, at der tidligere lå et hotel på stedet, hvor søjlen, med løven fra det 12. århundrede, var indbygget i muren.
De forbipasserende kunne med lethed røre ved løvindens bagdel, og senere udviklede historien sig til, at hvis man rørte ved løvindens bagdel, så var man sikker på at blive i byen.
I dag er det en skik, at man som besøgende kysser løvindens bagdel for at være sikker på at vende tilbage til Girona – og muligvis blive der.
Lleona de Girona, C/Calderers 8
Overnatning i Girona
Hotel Nord 1901
Vil du bo luksuriøst, personligt og centralt, så er Hotel Nord 1901 et super godt valg. Her har du alle seværdighederne og restauranterne lige ude foran døren. Det familiedrevne hotel har 12 værelser, og navnet 1901 er opkaldt efter bedstefaren i familien, der er født den 19. januar og opvokset i bygningen.
Der er tænkt på alle detaljerne i indretningen overalt på hotellet. De rummelige værelser er varmt indrettede i jordfarver, og her er alle de nødvendige faciliteter, herunder værdiboks og elkedel. Morgenmaden er enkel og god, og personalet meget nærværende og interesserede i gæsterne.
Hotellets gårdhave med pool er et fantastisk sted at holde siesta eller bare nyde en kop kaffe eller drink fra baren. Gårdhaven er stille, grøn og super hyggelig.
Tjek tilgængelighed og priser her
DoubleTree by Hilton Girona
Det 4-stjernede hotel DoubleTree by Hilton ligger 10 minutters gang fra seværdighederne og alle restauranterne omkring den centrale plads, Independencia i centrum. Gåturen er fin og du kommer bl.a. forbi den smukke Devesa-park, som ligger lige ved siden af.
Hotellet er moderne indrettet i hvidt med neongrønne detaljer, og værelserne er rummelige med skrivebord og lænestole. Nogle af værelserne har balkon.
Personalet er enormt imødekommende. Du bliver budt velkommen med en stor amerikansk cookie i papirpose, som du kan tage med på værelset, og er du cykelturist, så er der også plads til den på hotellet. Morgenmaden er en velassorteret buffet, og der er også en restaurant samt tagterrasse med bar. Endelig har du adgang til fitnesscentret.
Tjek tilgængelighed og priser her
Rejsen til Girona
Du kan flyve direkte til Girona fra Billund Lufthavn. Skal du flyve fra København, så tag til Barcelona, hvorfra du nemt kan komme til Girona med tog på ca. en halv time.
Tjek flyafgange og priser her