Da Valencia blev udnævnt til Word Design Capital 2022, kom der for alvor fokus på, at byen er meget mere end paellaens fødeby og strande. Valencia har en århundrede lang designhistorie, som byens unge designere og arkitekter videreformidler i nyfortolkninger. Tag med på en rundtur i alt fra modernisme til avantgardedesign.
1 CaixaForum Valencia
Den iøjenfaldende, dybblå, 80 meter høje bygning L’Àgora, som er en del af den spanske arkitekt Santiago Calatravas futuristiske by Ciutat de les Arts i les Ciències (Byen for Kunst og Videnskab), har fået en designmæssig vitaminindsprøjtning.
L’Àgora åbnede i 2009, men har i mange år stået tom og ubenyttet, efter den en periode blev benyttet til tennisturneringer. Det har været en omkostningstung affære for byen, men i 2022 rykkede kulturcentret CaixaForum Valencia ind.
Fundación La Caixa har investeret 19 millioner i et redesign af L’Àgora, ledet af den catalanske arkitekt Enric Ruiz-Geli, og nu er bygningen en designmæssigt futuristisk vision, fyldt med kunst. Caixa Forum Valencia rummer to udstillingshaller, et auditorium, en plads, boghandel, restaurant og uddannelsesrum.
Centralt i hallen på andet niveau, under det organisk formede hvide lamelloft, svæver en hvid og turkisblå ’sky’, der fungerer som multifunktionelt rum. Den er en del af ’livsrummet’ og omgives af et hvilerum med en lodret have og små celler til undervisning og udstilling. Fra skyen er der kig til de organisk formede administrationslokaler med små runde farvestrålende keramikfliser, der har tydelige henvisninger til Antoni Gaudí, som publikum også kan besøge.
Underetagen rummer cafeteriaet og udstillingslokaler, hvor du kan se skiftende udstilliger. Caixa Forum Valencia vil fremover også afholde koncerter og events.
CaixaForum Valencia, Carrer d’Eduardo Primo Yúfera 1A
2 Ágora-pavillonen
En ultramoderne, luftig pavillon lyser op midt på Valencias rådhusplads, Plaça de l’Ajuntament. Den hvide, rektankulære Ágora-pavillon er et kunstværk, skabt til Valencia World Design Capital 2022 af Miguel Arraiz, der er arkitekt og projektleder for World Design Capital Valencia 2022, i samarbejde med Arquea Arquitectura y Urbanismo og Cosín Estudio. Pavillonen har i 2022 været samlingspunkt for begivenheder, ligesom man kan få information om udstillinger og aktiviteter.
Den åbne pavillon har et åbent, hævet interiør, der består af hundredvis af hvide paneler, som er skabt i et keramiklignende materiale, der referer til Valencias keramikhistorie. Det bølgende tag refererer til bølgerne på havet ved Valencia, og når mørket lægger sig over byen, lyser pavillonen op som et fyrtårn, der minder om Middelhavets essens.
I 2023 er der planer om at flytte pavillonen fra byens rådhusplads til havneområdet for at gøre plads til byens berømte Fallas-festival i marts.
Àgora, Plaza de l’yuntamiento (frem til februar/marts 2023. Tjek på Árgoras præcise placering på turistkontorets hjemmeside, når du skal rejse.)
3 Mercado de Colón
I Valencias Eixample-kvarter (også kaldet Ensanche) ligger byens hippeste madmarked, Mercado de Colón, som hører til et af Valencias mest ikoniske eksempler på modernismearkitektur. Mercado de Colón blev designet af arkitekten Fransisco Mora Berenguer i begyndelsen af det 20. århundrede og er 3.500 m2 stort. I hver ende af bygningen er der triumfbueformede, røde murstensindgange med små dekorative glasoverdækkede barområder i siden, og facaden prydes af farvestrålende keramikmosaikker i klassisk valenciansk stil.
Markedet er i to plan, og her samles de lokale til drinks, tapas og frokost eller middag på de mange caféer, barer og restauranter. Her er også en blomsterbod samt boder med delikatesser og kunsthåndværk.
Mercado de Colón, Carrer de Jorge Juan 19
4 Designer Jaime Hayon
Møbler, boliginteriør, skulpturer, industrielt design, masker og gobeliner i et farverigt og finurligt univers, fuld af overraskelser. Den verdensberømte spanske designer Jaime Hayon (f. 1974) favner bredt og er umulig at overse.
Du kender ham måske fra hans designs for danske Fritz Hansen, som bl.a. omfatter de populære japansk inspirerede vaser, IKERU og IKEBANA samt knagen HAPPY HOOK. Jaime Hayon er født i Madrid, men har valgt at bosætte sig og drive studio i Valencia, og det er med stor stolthed, at byen huser designerens første retrospektive udstilling InfinitaMente, som kan opleves på kulturcentret Carme Cultura Contemporània (CCCC) i Valencias El Carmen-kvarter frem til 16. april 2023.
Udstillingen rummer mange fine eksempler på Hayons legesyge univers af design, kunst, kunsthåndværk og industri. Fantasifulde udformninger af dyr er et tilbagevendende tema i Hayons enorme produktion, der er drevet af optimisme, humor, sanselige og organiske former, grafiske detaljer, lethed og stor interesse for flora og fauna. Udstillingen er inddelt i temaer, og det største rum er dedikeret til møbler og boliginteriør, opdelt på farverige podier.
I ’Fantasy’-rummet er der fem kæmpe malerier med svævende figurer, dyr og naturelementer. Glas og keramik spiller en stor hovedrolle i Hayons arbejde, og de keramiske værker på udstillingen tæller både kunstneriske og funktionelle. Sektioner med skitser, notesbøger, fotografier og prototyper fra Hayons hjem og studier giver os også indblik i designerens arbejdsproces.
Endelig kan man for første gang i Spanien kan man se værket ’Masquemask’, der består af syv gigantiske gobelinmasker designet til Lodz Design Museum i Polen. Masken er et nøgleobjekt i Hayons verden, og vi finder den også på en række krukker, vaser og skulpturer.
Når du ikke at se Jaime Hayon-udstillingen på CCCC, så kig forbi Valencias centrale madmarked Mercado Central, hvor du finder delikatesseboden UNO, som er udsmykket med fliser, skabt af Hayon.
Læs mere om Hayon på Hayon Studio og Instagram
CCCC Centro del Carmen de Cultura Contemporánea, Carrer del Museu 2 – Hayon-udstillingen kan ses til 16. april 2023.
UNO, Plaza del Mercado
5 Vaqueta Gastro Mercat
I Valencias historiske centrum ligger den hippe restaurant Vaugeta Gastro Mercat, hvor både design og gastronomi er er en særlig oplevelse med fokus på moderne fortolkninger af Valencias hjerte og historie.
Indretningen har indbragt en designpris til designerne fra Janfri Ranchal Studio i Valencia. Her er rå murstensvægge, organisk formede rumdelere i træ og søjler med broderier med Valencias symbolske appelsiner. Menukort og bestikholdere er i keramik, udsmykket med snegle, som er en traditionsrig råvare i Valencia.
Belysningen får sjældent så meget opmærksomhed som den har fået i indretningen på Gastro Mercat. Over baren hænger en stor lampe, formet som en fisk, der refererer til byens råvarer fra Middelhavets, og over bordene hænger kuglerunde lamper i læder og rattan, der symboliserer Valencias boldsport pilota.
Selv på toilettet overraskes man af gennemtænk og nytænkende design i det farverige rum med grønne døre og vægge, lyserød håndvask, blomstret tapet og tørrede blomster, der hænger ned fra loftet.
Når du skal ind på restauranten, går du igennem en grønthandel, hvor du udvælger de råvarer, du gerne vil have tilberedt og serveret i restauranten, som ligger i lokalerne bagved.
Råvarerne kommer fra det nærliggende Mercat Central, og på menuen er der bl.a. paella, tomatsalat med valencianske tomater, blæksprutte, fisk og kylling.
Vaqueta Gastro Mercat, Carrer de Sant Ferran 22
6 Bombas Gens
En nedlagt modernismebygning fra 1930’erne, der engang husede en fabrik, som producerede hydraulikpumper, huser nu kulturcentret Bombas Gens. Den 6.200 kvadratmeter store bygning er totalrenoveret med respekt for den oprindelige stil og ånd. Bombas Gens har en kunstsamling på over 1500 nationale og internationale værker, der især tæller fotografi og abstrakt kunst og afholder løbende udstillinger.
I forbindelse med World Design Capital 2022 Valencia afholdes udstillingen Earth: A Retrospective, som kan opleves frem til 4. juni 2023. Udstillingen er særlig, fordi det er designduoen El Ultimo Grito, der har kurateret en fotoudstilling baseret på Per Amor a l’Art Collection. Udstillingen er skabt på et designkoncept, som viser fotografier på en hel ny måde. Fotos, der normalt ville blive sat sammen i serier, bliver splittet og sat sammen med andre fotos i tableauer og ophængninger, der bryder med, hvordan man traditionelt sammensætter fotoudstillinger. Fotograferne værker fordeles efter tema fremfor kunstner. Den bryder vores forestilling om, hvordan naturen ser ud og skaber i stedet nye fortællinger om, hvordan jorden ser ud, som giver os et nyt blik og nye fortællinger. Udstillingen er et nutidigt projekt, skabt ud for fortidens erindring fra en ukendt fremtid.
Hvis du ikke kan nå at se Earth: A Retrospective, er Bombas Gens alligevel et besøg værd. Bygningen er en arkitektonisk perle, og udstillingerne er altid interessante og nytænkende.
Bombas Gens, Av. de Burjassot 54 – Udstillingen Earth: A Retrospective kan opleves til 4. juni 2023.
7 Candela en Rama
Fra Carrasquer-gaden, i Valencias El Pilar-kvarter, kan du se en af Valencias unge, dygtige smykkedesignere arbejde i sit værksted i nummer 10. Candela en Rama gør en dyd ud af, at folk kan se, at hendes smykker er håndlavede, derfor har hun kig til værkstedet gennem det store vindue. Butikken, af samme navn som designeren, støder op til værkstedet, og her præsenteres Candelas smykker sirligt i et elegant, enkelt og lyst indrettet lokale.
Candela en Ramas smykker er sofistikerede, enkle og hun udfører dem i sølv samt forgyldt og oxideret sølv. Selv betragter hun smykkedesign som en kunstart, og hun kombinerer traditionelt smykkehåndværk med innovativt design, som hun kalder avantgardehåndværk. Smykkerne formidler i et nyt og moderne udtryk Valencias kultur og historie.
Inspirationen til smykkernes form henter hun i naturen omkring Valencia samt havet, og de skabes i serier. Fios (figentræets solnedgang) er inspireret af figentræets bark og dets blades krumninger. Hitos (milepæle) er inspireret af småstens forvandling i naturen og sammensat af små flade sten på række, som er påført rubinrød japansk lak.
Candelas nyeste serie hedder Sembra er inspireret af risdyrkningen i Valencias omgivende naturpark Albufera. Hun har formet små smykkeriskorn, som hun har sat sammen i armbånd, øreringe og halskæder. Sølvet og forgyldningerne symboliserer det gyldne glimmer, der falder over rismarkerne ved solnedgang, og de oxyderede smykkeriskorn refererer til ’soccaret’-paellaen, som har en mørkristet bund.
Candela en Rama, Carrer de Carrasquer 10
8 La Sastrería
Det føles som at befinde sig på det bølgende Middelhav, når man sidder i den havblå restaurant på den kombinerede og bar og restaurant, La Satrería, som ligger i Valencias tidligere fiskerkvarter El Cabanyal. I dag er mange unge, kreative rykket ind i det nu hippe kvarter, heriblandt kokke som dem på La Satrería. Ranker med kæmpe keramikperler på snor hænger ned fra loftet, og blå keramikfliser bølger sig rundt på væggene og løber ned over gulvet på restauranten, hvor hynder på stole og bænke også er havblå. Centralt i lokalet er der et åbent køkken med kig til de arbejdende kokke, der bærer forklæder med et målebånd som strop. La Sastrería er både en hyldest til havet og skrædderbutikken, der tidligere husede lokalerne (Sastrería betyder skrædderforretning).
Den tilstødende bar er indrettet med grønne, røde, hvide og sorte keramikfliser i moderne mønstre på vægge, de to lange barborde samt de små borde langs væggene. Du kan også spise udenfor på terrassen under havblå parasoller.
Menuen er sofistikerede nyfortolkninger af det spanske køkken, som både er velsmagende og en fryd for øjet. På kortet finder du bl.a. tapas, risretter, kød og – naturligvis – masser af fisk. Fiskeretterne tæller kulmule i misohollandaise og pighvar med kaperssauce.
La Satrería, Carrer de Josep Benlliure 42
9 @typicalvalencia
Leder du efter en anderledes, kreativ og moderne souvenir, så skal du besøge @typicalvalencia, der som navnet antyder, har gjort en dyd ud af at give turister atypiske minder med hjem fra Valencia. @typicalvalencia har en shop på madmarkedet Mercado Central, som bugner af posters og postkort med grafiske fortolkninger af Valencias vartegn, som også pryder t-shirts, magneter, notesbøger, ligesom her er visuelle madopskrifter på typiske retter fra Valencia.
@typicalvalencia er en hybrid mellem et kunstgalleri og en souvenirbutik, og de grafiske og stilrene souvenirs er udført af lokale designere og kunstnere, der brænder for deres by og dens arkitektur, kultur og gastronomi. Der kommer løbende nye kunstnere til fælleskabet, der kalder projektet ’Souvenir 2.0 i 100 procent valenciansk design’. @typicalvalencia har også en shop i centrum, udenfor markedet.
@typicalvalencia, Plaza del Mercado og C/ dels Cavallers 10
Bo på designhotel i Valencia
Når du har fokus på designoplevelser i Valencia, så er det oplagt også at overnatte på et af Valencias designhoteller. Moderne, solskinsgule keramikfliser pryder facaden på det elegante og ultramoderne designhotel Cosmo Hotel & Bar, som ligger i Valencias centrum, hvor der er nem adgang til alle byens attraktioner.
Cosmo Hotel Boutique har enkelt indrettede værelser (fra standard til King Superior) i hvidt med få farveklatter. Der er terrasse, restaurant, hvor der serveres morgenmad, og værelserne har moderne faciliteter som skrivebord, aircondition, minibar og elkedel. Baren i stueetagen er farverigt designet og et hipt mødested for de lokale.
I gaderne omkring hotellet finder du restauranter og shops, hvis facader prydes at moderne, lokale designeres hånd.
Priser fra 587 kr.
Cosmo Hotel & Bar, Av. de María Cristina 8
Flere rejsetips til Valencia
Læs rejseguiden til Valencia, guiden til Valencias hippe kvarter Ruzafa, og hvor du kan komme på paella workshop i Valencia.