Sevilla er Andalusiens charmerende hovedstad og et skønt miks af kulturer, hvilket afspejler sig i både mad, arkitektur, kunst og historie.
Der er masser af gode grunde til at besøge Sevilla. Den andalusiske hovedstad er en skøn forening af autentiske, andalusiske traditioner og modernitet og så dragende, at den ligger nummer tre listen over de mest besøgte byer i Spanien.
Sevilla er perfekt til en weekendtur, hvor du kan gå på opdagelse i alt fra historiske paladser og kirker til moderne, skulpturelle bygningsværker, se på lokal kunst og spise fantastisk mad. I guiden får du inspiration til 48 timer i Sevilla, der kan tilfredsstille alle dine sanser.
Og så kan du gå til det meste i byen med omkring 700.000 indbyggere, der er overdrysset med duftende appelsintræer.
Fredag
Kl. 16: Se Sevilla fra toppen
Når man står på Plaza de la Encarnación og kigger ud over den gigantiske trækonstruktion, der stikker op som store svampeparasoller, føler man sig som medvirkende i en futuristisk film. Metropol Parasol, der lokalt er kendt som Las Setas (svampene), åbnede i 2011 og er et synligt bevis på, at Sevilla også er en fremadrettet by. Metropol Parasol er skabt af den tyske arkitekt Jürgen Mayer, og det hævdes, at den er verdens største træstruktur.
Tag trapperne, rulletrapperne eller elevatoren op på toppen, hvor du kan bevæge dig rundt på gangbroerne og få imponerende 360 graderes udsigt over byen.
På toppen er der en bar. Under konstruktionen er der et madmarked i gadeplan, og i kælderetagen kan du se romerske ruiner, som blev opdaget under opførelsen.
Las Setas de Sevilla, Plaza de la Encarnación
Kl. 18: Sevillas bedste flamencoshow
Flamenco er en af Sevillas vigtigste kuturskatte, og du finder et utal af tablaos i byen med flamencoshows. Det mest interessante sted er Museo del Baile Flamenco, som ligger gemt i et palads i en lille sidegade. Når du først har fundet det, så venter der både et interessant museum, hvor du kan få indblik i kunstartens historie og mange stilarter, samt byens bedste flamencoshows.
Begynd på det interaktive museum, der er etableret af den berømte flamencodanser og koreograf Cristina Hoyos i 2006. Her kan du gå på opdagelse i 200 års flamencohistorie og blive klogere på oprindelsen, udviklingen og stilarter og se flamencodragter og musikinstrumenter.
Efter museumsbesøget kan du kigge ind i butikken, hvor du bl.a. kan købe fotos, postkort og bøger. Afslut besøget med at opleve flamencoshow i husets patio. Her er du garanteret et show i topklasse med de bedste musikere, sangere og dansere fra byen.
Museo del Baile Flamenco, Calle Manuel Rojas Marcos 3
Kl. 20.30: Middag i farverige omgivelser
Restaurant Anibal ligger i en storslået herskabsbygning fra 1904, og restauranten er inddelt i flere barer og longeområder, indrettet med naturen og og de fem kontinenter som temaer. Her får man både en fashionabel, farverig og overraskende oplevelse.
Ved indgangen er der en bar, hvor du kan nyde en drink, mens du venter på dit bord. Menuen er også en rejse gennem de fem kontinenter med et pænt udvalg af både spanske og etniske indslag.
Portionerne er yderst gavmilde hos Anibal, og maden er lige så stor en visuel oplevelse som indretningen. Afsæt god tid til middagen, for her går lang tid mellem retterne serveres, for en del af oplevelsen er, at man får en sludder med ejeren og tjeneren, mens de gavmildt hælder vin i glassene mellem retterne.
I midterlokalet sidder en dj, og den aften, jeg besøgte restauranten, var der 1980’er-musik på playlisten, som spilles i en tilpas højde til, at man stadig kan tale i normalt stemmeleje ved bordene. Dj’en spiller også gerne dine musikønsker. Bestil bord i forvejen.
Anibal Restaurant, Calle Madre de Dios 8
Lørdag
Kl. 9.00: Berømt katedral og klokketårn
Sevillas katedral, Santa Maria de la Sede, er verdens største gotiske katedral og står opført på UNESCOs Verdensarvsliste. Den blev bygget i perioden 1434 til 1517 over resterne af en tidligere moské og er 126 meter lang og 83 meter bred. Der er 80 sidekapeller i den majestætiske katedral.
En af hovedattraktionerne er katedralens smukke klokketårn, Giralda, som oprindeligt var minaret i moskeen. Minareten er bygget i 1100-tallet, og navnet stammer fra vejrhanen på toppen, kendt som Giradillo, der byens mest kendte symbol. Ombygningen af tårnet afsluttede i 1568, hvor den bl.a. fik tilføjet en renæssance-klokke. Giralda har i alt 24 klokker, hvilket er det største antal i en katedral. Du kan komme op på toppen af det 104 meter høje tårn, hvor du har fantastisk udsigt over byen.
En anden stor attraktion er Christoffer Colombus’s grav. Colombus døde ludfattig i Valladolid i 1506, men gravmonumentet med fire bærere, der holder kisten med de 180 gram knogler, er fra 1892. Bærerene repræsenterer de kristne monarkers tidligere kongeriger, Castilien, León, Aragonien og Navarra. Der har været stor diskussion om, hvorvidt det nu også er Comombus’ jordiske rester, der ligger i kisten, men DNA-tests har vist, at de tilhører den berømte opdagelsesrejsende.
Sevillas katedral rummer også kostbar kunst af bl.a. Goya, Murillo og Zurbarán.
Kl. 10.30: Lav spansk mad på markedet
Triana-kvarteret i Sevilla har byens smukkeste madmarked, hvor du også kan lære at lave klassiske spanske retter. Workshoppen ledes af kokken, Víctor Silvestre, der også er tv-kok og har arbejdet på en Michelin-restaurant. Workshoppen begynder med en rundtur på markedet, hvor boderne bugner af friske frugter og grøntsager, fisk, kød, oste, skinke, pølser og krydderier. Her får du en introduktion til de lokale råvarer og delikatesser.
Herefter skal du selv i gang i køkkenet. Mens du tilbereder maden kan du nippe til tapas og hjemmelavet sangria.
Menuen står på den klassiske, spanske suppe salmorejo, paella og citronis med cava og mynte. En valenciansk paella laves kylling og kanin, men Silvestre vælger kun kylling for at sikre, at alle deltagerne kan lide paellaen. Efter den introduktion viser han, hvordan kyllingen parteres i passense stykker til paellaen, og så skal deltagerne selv i gang. Der parteres kylling, skæres og snittes bønner, artiskokker og hvidløg. Det hele steges, og der tilsættes krydderier som lokal safran samt ris.
Mens paellaen syder på panden, tilberedes suppen. Salmorejo består af tomater, brød, hvidløg og olivenolie. Den er nem at tilberede i blenderen. Til slut blendes citronis med cava og frisk mynte til desserten, og så kan der smages på sagerne.
Alle retterne er enkle og de smager fantastisk. Efter workshoppen kan du købe safran og ris med hjem til paellaen på markedet, hvor du får rabat, når du har deltaget i workshoppen.
Kl. 13: På opdagelse i lokal keramik
Overalt i Sevilla finder du farvestrålende keramik, som pryder både paladser, private hjem og offentlige husmure og bænke. Keramikken produceres i Triana-kvarteret, som også er hjemsted for et keramikmuseum. Museet ligger den gamle keramikfabrik, Santa Anna, der bl.a. har skabt alle fliserne til Plaza de España. Her kan du få historien om, hvorfor områdets ler og vand er så velegnet til keramik, indsigt i keramikkens arkæologiske, antropologiske og arkitektoniske betydning i området samt se nogle af fabrikkens maskiner og forskelligt keramikarbejde. Selv toilettet på museet er prydet med fine keramiktal.
I butikken ved siden af kan du købe keramikfliser, -skåle, -fade, -kander i utallige farver og mønstre med hjem.
Centro Cerámica Triana, Calle Callao 16
Kl. 15: En tur på vandet
Floden Guadalquivir løber gennem Sevilla, og at se byen fra vandet er en smuk oplevelse. Undervejs sejler du forbi både nye og historiske bygninger, bl.a. Torre Sevilla (også kaldet læbestiften), Parque de Maria Luisa med Plaza de España, langs Triana-kvarterets farvestrålende huse og det ikoniske, militærtårn, Guldtårnet (Torro del Oro). Du sejler også under gamle og nye broer og oplever byens liv på vandet.
Book bådtur på Guadalquivir (reklamelink). Båden sejler fra Estación Marítima Torre del Oro, foran Torre del Oro.
El Grecos portræt af sin søn, Jorge Manuel kan ses på Mueso de Bellas Artes i Sevilla.
Kl. 17: Lokal kunst i det tidligere kloster
Museo de Bellas Artes ligger smukt i et tidligere kloster og rummer en omfattende samling af sevillanske og spanske malerier og skulpturer. Værkerne er fra det 15. til 20. århundrede med hovedvægt på religiøse malerier fra El Siglo del Oro (den spanske guldalder) i det 17. århundrede.
Et helt område er dedikeret til den sevillanske barokmaler Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682) og Sevilla-skolen. Murillos hovedværk er La Colosal (Inmaculada concepción) og et must see. Derudover er der værker af bl.a. Zurbarán, Juan de Valdés Leal, billedhuggeren Juan Martínez Montañés, byens mest berømte maler Velázquezs (værket Cabeza de Apóstol og et portræt af Goya) samt El Grecos portræt af sin søn, Jorge Manuel.
Museo de Bellas Artes, Plaza del Museo 9
Kl. 18.30: Hoved- og sidegadeshopping
Vil du shoppe souvenirs, delikatesser tøj og andre gode sager med hjem fra Sevilla, så begynd på den ikoniske gade Calle Sierpes, som er fyldt med historiske butikker med smukke facader, hvor du bl.a. kan købe ure, hatte og lokale salte og søde delikatesser. Prøv de lokale sukkerstrøede kager Ines Rosales med olivenolie, som fås i forskellige smagsvarianter som anis, orange sesam og havsalt. De store, tynde, runde kager er blevet fremstillet i over 100 år, og de smager himmelsk. Gå også ned ad sidegaderne, hvor du finder små butikker med lokalt design og kunsthåndværk.
I parralelgaden Tetuán, som er byens anden store shoppinggade, finder du de store butikskæder som Zara, Sephora, Hennes & Mauritz og Stradivarius. Også her er det værd at kigge ned i sidegaderne efter små butikker, hvor du bl.a. kan købe sko til gode priser.
Calle Sierpes og Calle Tetuán
Kl. 20: Sofistikeret middag med flodudsigt
Restauranten Abades ligger i det farverige Triana-kvarter, lige overfor Guldtårnet ved floden Guadalquivir. Bygningen er ny og organisk formet som sejlet på et skib. De rummelige lokaler er moderne og minimalistisk indrettede med hvide duge på bordene og store kubeformede panoramavinduer, så du føler, at du sidder midt på floden og spiser middag.
Maden er sofistikeret, andalusisk avantgarde, og der benyttes kun råvarer fra små, lokale producenter. På menukortet finder du bl.a. torsk med pickles, kantareller og hasselnøddevinaigrette, civit de ciervo (hjortegryde), tapas og en salat med den bedste hjemmerørte gedeost, jeg nogensinde har smagt.
Om sommeren kan du sidde ude på terrassen og spise middag eller bare nyde en drink med smuk udsigt. Bestil bord på forhånd.
Restaurante Abades Triana, Calle Betis 69
Kl. 22: Drinks på tagterrassen
Tagterrassen på Doña Maria Hotel er populær i weekenden. Her mødes både lokale og turister til drinks før eller efter middagen med byens bedste udsigt til katedralen og klokketårnet Giralda. Det 4-stjernede hotel ligger i et tidligere palads, og baren tilbyder et pænt udvalg af cocktails, øl, vine og kaffe. Terrassen er åben til kl. 23.
Der er indgang til tagterrassen fra baren i stueetagen.
Doña Maria Hotel, Calle Don Remondo 19
Søndag
Kl. 10: På rundtur i det royale palads
Sevillas slot er byens mest storslåede bygningsværk. Det kristne slot er bygget af mauriske håndværkere og er ovevejende i mudéjar-stil med elementer af renæssance. Komplekset er et af de mest besøgte i verden, og det kom på UNESCOs verdensarvs-liste i 1987.
Alcazar blev oprindeligt bygget som et fort i 900-tallet, men senere udviklet i adskillige omgange. Den mest spektakulære tilbydning er Palacio de Don Pedro, som kong Pedro I byggede i 1400-tallet, hvis facade er udsmykket af kunstnere fra Granada med Alhambra som inspiration.
Alcazár har været beboet af mauriske herskere indtil den kristne konge, Fernando III, flyttede ind, efter han havde erobret byen i 1248. En del af slottet benyttes stadig af det spanske kongehus. Alcazár har også optrådt i tv-serien Game of Thrones.
Gå på rundtur i det enorme palads med imponerende, kunstneriske træ-, gips- og keramikudsmykninger. Du kan bl.a. besøge de arabiske kongers soveværelser, tronsalen, smukke gårde og den tilhørende park med utallige duftende blomster, skyggende træer og springvand.
Køb billet online før besøget.
Skip køen til billetkontoret og køb billetten på forhånd her (reklamelink)
Real Alcázar de Sevilla, Patio de Banderas
Kl. 12: Den spektakulære Plaza de España
Sevillas Plaza de España, der ligger i parken María Luisa, er et imponerende syn og en plads, der ikke findes mage andre steder i Spanien.
Pladsen er skabt af arkitekten Aníbal Gonzálezs til Den Iberoamerikanske verdensudstilling i 1929, og den betragtes som hans mesterværk. Den er bygget i et miks af stilarterne neo-mudéjar og renæssance. På pladsen omfavnes du af intet mindre end en 170 meter lang, halvbueformet bygning, bestående af gallerier, buegange og tårne med broer over en 515 meter lang kanal, hvor du kan sejle i både. Midt på pladsen finder du et gigantisk springvand.
Pladsen er udsmykket med farvestrålende keramikfliser overalt. Berømt er især flisearbejdet, der repræsenterer de 49 spanske provinser. Spanske besøgende ynder at blive fotograferet foran det værk, der repræsenterer den provins, de enkelte bor i. Flere filminstruktører har også forelsket sig i den 50.000 kvadratmeter store plads, som optræder i filmene Lawrence af Arabien og Star Wars Episode II: Klonernes angreb.
Plaza de España, Av. de Isabel la Católica
Kl. 13.30: Klassiske tapas i nye klæder
Flores Gourmet er en moderne udgave af et abacería (købmand), som både har en bar og en butik. Lokalerne er rummelige og lyse, og du kan sidde ved høje borde, mellem montre med delikatesser og fyldte vinreoler, og spise stedets lækre, moderne tapas.
Blandt lækkerierne på kortet, kan jeg anbefale dig at smage nyfortolkingen af klassikeren ensaladilla russa (russisk salat), der i Flores Gourmet, er fyldt med store, friske rejer samt bacalao en salsa de tomate y albahaca (torsk i tomatsauce med basilikum). Min favorit er Pan negro con gambas y ali oli (sort brød med rejer og ali oli), som er en gourmetudgave af de populære spanske rejer.
I butikken kan du købe både lokale vine, oste, skinke og andre lokale kvalitetsdelikatesser, der er værd at tage med hjem i kufferten.
Flores Gourmet, Calle San Pablo 24
Kl. 15: På opdagelse i det jødiske kvarter
Sevillas gamle jødiske kvarter, Barrio de Santa Cruz, er en charmerende labyrint af smalle gader, gyder, små pladser med appelsintræer, hvidkalkede huse og kirker samt hyggelige cafeer, barer og butikker. Det ligger i byens centrum med bl.a. katedralen og Giralda. Byen blev generobret i 1248, og jøderne blev landsforvist, og synagogerne omdannet til kirker i 1400-tallet, hvor det også fik navnet Santa Cruz (det hellige kors).
Gå på opdagelse i kvarterets mange hjørner og kroge. Undervejs skal du kigge forbi den centrale plads, Plaza de Santa Cruz, den lille plads Santa Marta og Sevillas smalleste gade, Calle Reinoso. Gaden kaldes også Callejón de los besos (kyssegaden), fordi den er så smal (højst 0,5 m), at man kan kysse hinanden fra balkonerne på hver side af gaden.
Barrio de Santa Cruz
Læs også artiklen med tips til Sevillas sjælfulde og historiske flamenco-kvarter Triana
Rejsen til Sevilla
Ryanair har direkte fly fra København til Sevilla hver tirsdag og lørdag. Flyvetiden er tre en halv time. Alternativt kan du flyve til Málaga og tage toget til Sevilla. Togturen varer ca. to timer.
Tjek flytider til Sevilla og priser. Tjek togtider her.
Hoteller i Sevilla
Jeg boede på det 4-stjernede Doña Maria Hotel (det med tagterrassen, som er nævnt i guiden). Hotellet i et tidligere palads, og værelserne i boutiquestil er indrettede med kunstværker og periodemøbler. Tjek tilgængelighed og priser på Doña Maria Hotel her.