Madrids årlige internationale fotofestival er på ingen måde svækket, trods et hårdt år med coronarestriktioner. Også i 2021 byder PHotoESPAÑA på et enormt program af lokale og internationale fotografer og visuelle kunstnere. Og her er alt fra klassisk til nutidig og futuristisk fotografi og audiovisuel kunst.
Efter et år med både nedlukning og coronarestriktioner i Spanien, som prægede 2020-udgaven af PHotoESPAÑA, så har 2021-udgaven igen et globalt fokus. I 2021 sætter den internationale fotofestival i Madrid bl.a. fokus på aktuelle sociale problemer efter coronaens indvirkning på vores hverdag og kultur i hele verden.
Den gigantiske fotofestival, der folder sig bredt ud på Madrids museer, kulturhuse og i gallerier, sigter i år bl.a. mod at øge bevistheden om kvindelige fotografer, panafrikansk fotografering samt miljø og bæredygtighed. Men som altid favner PHotoESPAÑA fotografiet bredt i både tema, genre og historisk.
Festivalen repræsenterer både nationale og internationale kunstnere, og i år er der 86 udstillinger med værker af 376 fotografer og visuelle kunstnere. Der er gratis adgang til samtlige udstillinger.
Jeg har gennemtrawlet et stor portion af årets udstillinger på PHotoESPAÑA, og har du ikke tid til at besøge dem alle, så får du her mit bud på årets must see.
1: Vi er vand
Den anerkendte spanske fotograf Isabel Muñoz (f. 1951) har skabt den audiovisuelle installation Somos Agua (Vi er vand) specielt til PHotoESPAÑA. Det er Muñozs første audiovisuelle projekt, og det kan opleves på museet Lázaro Galdiano.
Installationen består af tre skærme, der tilsammen er fem meter bred, og i samarbejde med den japanske fridykker, Ai Futaki, retter Muñoz sit blik på vandets essens. Samtidig retter hun et kritisk blik på, hvordan vi langsomt, men sikket, ødelægger vores have med plast.
Muñoz har filmet Futaki, sammen med en mandlig kunstner, under vandet i Válencias L’Oceanogràfic, hvor de interagerer med bl.a. vandmænd, alger, søheste og anemoner. Futakis bevægelser under vandet symboliserer symbiosen med havets miljø, og manden symboliserer, hvordan mennesket forstyrrer biosfæren.
Ud over at få os til at reflektere over vores ansvar for den globale opvarmning og forurening af økosystemet, så er installationen også en meget smuk og poetisk oplevelse.
Installationen kan ses frem til den 31. august.
Somos agua
Museo Lảzaro Galdiano, Serrano 122
2. Afrikanske identiteter
Det enorme udstillingslokale, Sala Picasso, på første sal i kulturhuset, Circulo de Bellas Artes, der også er kendt for sin imponerende tagterrasse med byens bedste udsigt, er dedikeret til afrikanske fotografer. Det er en af de to udstillinger, dette års gæstekurator, Elvira Dyangani Ose, står bag. Ose er direktør for museeet for moderne kunst, MACBA, i Barcelona og tidligere direktør på The Showroom i London.
Eventos de lo social: Retrato i imaginario colectivo. Fotografia africana en The Walter Collection (Sociale begivenheder: Portrætter og kollektiv fantasi i Walther-kollektionen) er en af de vigtigste samlinger af moderne fotos og billedkunst fra det 19. århundredes Europa og Afrika, som tilhører afrikanske eller efterkommere af afrokunstnere.
Værkerne kommer fra den berømte Walter Collection, og i dem undersøges afrikanske identiteter og, ikke mindst, forsøger de at omforme den kulturelle identitet, som Vesten har tildelt dem, for i stedet at skabe deres egen, hvor de selv er hovedpersoner.
Udstillingen kan ses til 22. august.
Eventos de lo social: Retrato i imaginario colectivo. Fotografia africana en The Walter Collection
Círculo de Bellas Artes, Sala Picasso, Alcalá 42
3: Samfund i forandring
Madrids botaniske have var, traditionen tro, også vært for dette års åbning af PHotoESPAÑA, og åbningsudstillingen Doom City. Del ser nómade al ser sin lugar (Doom City. Fra at være nomade til at være stedsløs) er skabt af billedkunstneren Montserrat Soto (f. 1961), der i perioden 2004-2019 har undersøgt nomadisme og konstant social forandring.
Verden har i perioden gennemgået store forandringer, og via projektet forsøger Soto at afdække det unikke ved forskellige samfund og forstå mennesker gennem deres individuelle og kollektive problemløsning. Han har rejst rundt i verden og besøgt bl.a. Cuba, Brasilien, USA, Frankring, Spanien, Tunesien og Namibia.
I udstillingen har Soto samlet et personligt, visuelt atlas, der består af bl.a. fotografier, videoer, skulpturer, flag, skilte og notesbøger, som igen er inddelt i en sekstrins rejse. Via dem undersøger han det unikke og forandringen i de enkelte samfund samt deres måde at udtrykke, sig selv på med tolerance, opfindsomhed, list, afvisning eller inklusion.
Udstillingen kan ses til 29. august
Doom City. Del ser nómade al ser sin lugar
Real Jardín Botánico, Plaza de Murillo 2
4: Arabisk ungdom mellem to verdener
Gruppeudstillingen, Barzakh. Entre mundos (Barzakh. Mellem verdener) er en dybt fascinerende rejse ind i unges oplevelse af at leve i en arabisk verden i dag, som kan ses på Casa Àrabe, ved siden af Retiro-parken.
Otte kunstnere fra bl.a. Marokko, Tunesien, Algeriet og Spanien udforsker spørgsmålet om, hvordan to virkeligheder, byggende på ideen om Barzakh (i Koranen, det der findes mellem det søde og det salte hav) fungerer sammen i ungdommens arabiske verden.
I fotografier på print og dias samt levende billeder føres vi ind i kontrasterne mellem at være ung, levende og oprørsk i den ydre verden med en indre, immateriel kontrasterende verden fuld af historier, minder og bevægelser, der definerer den arabiske verden. En verden der er følelsesladet og fuld af forvirring og frustration over, hvordan man forener det hele.
Udstillingen er både følelsesladet, tankevækkende og meget fascinerende, og hvis du kun kan nå at se få udstillinger, så er denne et must på listen.
Udstillingen kan ses til 17. oktober.
Barzakh. Entre mundos
Casa Árabe, Alcalá 62
5: Udforskning af race
Madrid gamle kødby, ved floden i Arganzuela-området, er i dag et hipt kulturcenter med masser af moderne kunst i de smukke bygninger fra begyndelsen af 1900-tallet. Her kan du se udstillingen Contra la raza (mod race), som er gæstekurator Elvira Dyangani Oses anden udstilling.
Den store mørke, gamle slagtehal, Nave O, er omdannet til et futuristisk laboratorium, der konstant skifter udtryk via en multimedieinstallation, der består af sytten audiovisuelle værker. Tilsammen inviterer de til en fire timers langt videocollage- og liveprogram med nutidige og futuristiske fortællinger, udtrykt af sorte, der udfordrer vores foruddefinerede ideer og tro om, hvordan race, territorier og identitet. Kombinationen af personlige, reelle, historiske og forestillede scenarier skaber et ny afsæt for en fælles afsæt for nye fortællinger om at være sort.
Udstillingen er virkelig anbefalelsesværdig. Den kan ses til 28. november
Contra la raza
Matadero, Paseo de la Chopera 14
6: Bill Brandt retrospektiv
Årets højdepunkt indenfor klassisk fotografi er udstillingen af den tyske fotograf, Bil Brandt(1904-1983), som vises på Fundación MAPFRE.
Bill Brandt blev født i Tyskland, og han begyndte at fotografere som assistent for Man Ray, hvor han også blev en del af den surrealistiske bevægelse. Senere flyttede Brandt til London og blev kendt som en af af de største surrealistiske portrætfotografer i England.
Brandt, der både arbejdede som kunstner og fotojournalist, er mest kendt for sine fotografier, der skildrer uligheder mellem klassesamfund i England samt – senere i sin karriere – sine æstetiske og forvrængede nøgen- og landskabsbilleder, hvor han især var glad for brug af vidvinkel.
Udstillingen er inddelt i temaer og en flot og dækkende rejse gennem Brandts værker, og den inkluderer 200 vintageprint, skabt af kunstneren selv, samt dokumentationsmateriale fra Bill Brandt Archive og Edward Houk Gallery i New York.
Bill Brandt-udstillingen kan ses til 29. august.
Bill Brandt
Fundacíon MAPFRE, Sala Recoletos, Paseo de Recoletos 23
7: Spanske byer i forvandling
Lige bag den spanske kongres, midt i centrum, ligger Museo ICO, der altid er et besøg værd under fotofestivalerne, og dette år er ingen undtagelse.
En España. Fotografía, encargos, territories 1983-2009 (I Spanien. Fotografi, kommisioner, territorier 1983-2009) består af flere projekter om byer, territorier og deres transformationsprocesser, formidlet af omkring 70 fotografer. Den er en naturlig forlængelse af udstillingen Framed landscapes, som fokuserede på europæiske missioner og var en del af PHotoESPAÑA 2019.
Udstillingen består af 11 fotografiske undersøgelser og den, og det ledsagende, udvidede katalog, der dækker 29 undersøgelser, samler for første gang de vigtigste fotografiske dokumentationer af – især bymæssige – områders udvikling i Spanien.
Udstillingen er organiseret i tre tidsøjeblikke, 1980’erne, 1992 (som er det største) og det første årti i det 21. århundrede, og den tager os bl.a. med på rejse til Sevilla, Barcelona, L’Albufera og Salamanca. De deltagende fotografer tæller bl.a. internationalt anerkendte som Sebastião Salgado, Cristina García Rodero, Allan Sekula, David Goldblatt og Paul Graham.
Udstillingen kan se indtil 12. september.
En España. Fotografía, encargos, territories 1983-2009
Museo ICO, Zorrilla 3
Tjek PHotoESPAÑAs fulde program her. Har du ikke tid til at se ret mange udstillinger, så kan du alligevel få et fint indblik i dem ved at tjekke hjemmesiden. Den officielle guide kan købes her og på udstillingsstederne.
Flere rejsetips til Madrid
Find mere inspiration til oplevelser i Madrid i begynderguiden samt guiden til anderledes oplevelser i den spanske hovedstad. Læs også guiden til gode hoteller i Madrids centrum.