I Mallorcas største by, Palma, fejres påsken med processioner overalt i byen, messer i den berømte katedral La Seu og teaterforestilling om Jesu død og opstandelse.
En kraftig duft af liljer blandet med røgelse breder sig til lyden af trommer og horn, da en kæmpe blomsterpyntet platform (tronos), pyntet med en Jesus-figur bæres ned ad bakken ved kirken, Església de L’Anunciació, i Palma. Foran platformen går et orkester efterfulgt af en gruppe mennesker, iført hætter (capriotes) og lange kjortler, med fakler i hænderne. Efter dem defilerer flere flokke af hætteklædte mennesker og platforme med religiøse figurer forbi.
Det er skærtorsdag, og La Semana Santas (den hellige uge) største påskeprocessioner er skudt i gang. Både lokale, turister og medier er mødt talstærkt op for at overvære begivenheden, der varer fra kl. 19 og afsluttes ved katedralen La Seu over midnat.
Blanding af religion og folkefest
Påsken er Spaniens vigtigste højtid, og som i resten af landets større byer fejres den I Palma med pompøse processioner. La Semana Santa varer fra skærtorsdag til påskesøndag, men allerede fra palmesøndag, hvor byens kirker velsignes med palmeblade og olivengrene, og op til helligdagene er der forskellige processioner og aktiviteter.
Processionerne bevæger sig tavst og med smerteligt langsomme skridt gennem Palmas gader. Pludselig stopper en gruppe med en platform hele optoget. Bærerne under en af platformene flytter fødderne frem og tilbage med bittesmå, koreograferede skridt, der får den flere tons tunge platform til at vugge frem og tilbage et par gange, og så står de stille igen og sætter platformen på jorden. Publikum jubler og klapper højt. Enkelte bærere afløses hurtigt af andre, og efter tre slag på en klokke løfter bærerne atter den tunge platform, og optoget bevæger sig videre.
Publikum holder vejret, hver gang bærerne skal bugsere de kostbare platforme rundt om de trange hjørner i Palmas smalle gader. Mændende, der bærer plateauerne har øvet sig i månedsvis på at håndtere de tyngende platforme, men trods øvelse og god teknik er det noget af en bedrift.
Påskeprocessionerne er traditionelle bodsprocessioner, der hylder Jesus Kristus og viser forskellige faser af Jesu lidelseshistorie. Den katolske traditionen er flere hundrede år gammel, men har gennem tiden udviklet sig fra at være religiøs til også at være en kulturel og social begivenhed, hvor man ikke behøver at være religiøs for at deltage.
Sensuelle señoritas og barfodede mænd med lænker
Det er de lokale broderskaber, der planlægger og afholder processionerne, og deres medlemmer udfører offentlig bod for drabet på Jesus Kristus under Semana Santa. De fleste broderskaber har deres eget kapel, som de er ansvarlige for at vedligeholde, og de finansierer de platforme, som bæres rundt i gaderne under processionerne.
Nogle broderskaber tager bodsgerningen meget alvorligt og går barfodede med kæder om anklerne gennem gaderne, iført kjortler af kradsende sækkelærred. Disse broderskaber bærer typisk på et stort trækors i stedet for de prangende platforme. De fleste deltagere er iklædt sorte, hvide, grønne, brune eller lilla kjortler og hætter og bærer sko under det flere timer lange optog. Ikke alle er iført hætter, heriblandt de mange smukke señoritas i alle aldre, som bærer korte nederdele, sort hårpynt med slør og perfekt make up.
Børnene deltager aktivt i processionerne
Hele familier fra de forskellige broderskaber deltager i processionerne, og både små og store børn er fælles om at fjerne løbende stearin fra faklerne, ligesom de går rundt med små kurve med slik, som de gavmildt deler ud af til både børn og voksne. Nogle børn er også med i orkestrene, og de holder med stor koncentration og engagement til ud på natten, hvor processionerne slutter.
Langfredag med teaterforestilling og flere processioner
Langfredag hvert år kl. 12 er trappen ved katedralen La Seu kulisse for opførslen af dramaet Vía Crusis (Korsets vej) af den mallorcinske digter og dramatiker Llorenç Moyà (1916-81).
Det er teatergruppen Taula Rodona, der virkelig mestrer at skabe intenst nærvær med publikum, hvilket er en svær kunst, når der spilles i et åbent landskab. Truppen både griber og provokerer nogle, når gennem digtene fortolker beretningen om Jesu død og opstandelse.
Forestillingen bliver økonomisk støttet af byrådet og har spillet siden siden 1985. Der er gratis entre, men kom i god tid, for den er populær blandt både lokale og turister.
I regnvejr vises forestillingen i Felip Sant Neri-kirken.
Langfredag er der processioner fra Basilica de Sant Francesc kl. 19, som er knap så store som dem, man kan opleve skærtorsdag. Processionerne gør dog stadig pladsen trang i byens smalle gader og på pladserne – selv balkonerne på byens huse er spækket til bristepunktet med tilskuere. Så holder du ferie i Palma i påsken kan du lige så godt overgive dig til folkefesten og suge de mange indtryk til dig. Samtidig skal du indstille dig på, at du kommer meget langsomt frem gennem byens gader.
Processionerne slutter i kirken, efter at Jesus, der føres i procession gennem bydelen på sit leje i en glaskiste, sikkert er båret til kirken af sit følge.
Efter at have båret en platform gennem byens gader i timevis er det en flok tydeligt lettede og stolte bærere, der kravler frem fra klædet under platformen, når processionen er nået i mål. Tydeligt berørte beder de sammen en bøn ved platformen og takker for, at de fik lov til at deltage og styrke til at gennemføre. Der udveksles hjertelige kram, inden de seje mænd kan gå på den lokale bar og få en velfortjent øl.
Palma genfinder hverdagen for en stund
Lørdag er helt almindelig lørdag i Spanien, og Palma er igen helt sig selv. Ovenpå de mange indtryk de forgående helligdage har budt på, er det befriende at gå på byens lørdagsmarkeder med de lokale og bruge eftermiddagen i solen på en fortorvscafé.
Påskemesse og familiefester
Påskedag er der parade, der visualiserer Jesus’ møde med sin mor efter opstandelsen samt en stor messe med nadver i katedralen La Seu (og de fleste andre kirker i byen). Påskesøndag er noget særligt i La Seu. Den tunge stemning var skærtorsdag og langfredag er vendt til lethed, og den smukke katedral er festpyntet med gigantiske, farvestrålende blomsteropsatser og masser af levende lys. Påskesøndag er også en populær dag at holde barnedåb. Da jeg var til påskemesse i La Seu blev hele tre babyer døbt.
Påskedag og 2. påskedag fejrer mallorcinerne i familiens skød med god mad. Mange tager på picnic i byens parker og på stranden, og nogle tager ud af byen og besøger øens mange naturskønne områder.
Smag Mallorcas påskespecialiteter
Ganske som i Danmark, så spiser spanierne – og mallorcinerne – også godt i påsken, og de har også særlige retter og specialiteter, som hører påsken til. Smag fx de små kødtærter panades med lammekød eller de søde robiols med syltetøj og cresspells. De fås bl.a. hos den lille bager Forn de la Soca. Her kan du også se, hvordan specialiteterne fremstilles og pyntes med sirligt udskårne påskelam og -kyllinger. I Spanien er chokoladepåskeæg ikke så udbredt som i danmark, men de fås i enkelte chokoladebutikker i Palma og i stormagasinet El Corte Ingles.
Església de L’Anunciació
Plaça de l’Hospital (vis på kort)
Katedralen La Seu
Plaça de la Seu (vis på kort)
Basilica de Sant Francesc
Plaça de Sant Francesc 7 (vis på kort)
El Fornet de la Soca
Carrer de la Llotgeta 8 (vis på kort)