Denne salat er begyndelsen på enhver fest i Murcia. Den murciske salat en god ledsager på tapasbordet eller en perfekt start på hovedretten. Salaten fra Murcia er en selvfølglig del af sommermiddage i regionen, men den kan spises hele året.
Denne traditionelle opskrift på salat fra Murcia er blevet tilberedt i murciske hjem i mange år, og det er derfor, de lokale elsker den så højt.
Retten er enkel og indeholder kun få ingredienser, men den har masser af velsmag. I Murcia-regionen er den kendt under navnet mojete, men mange kalder den blot ensalada murcia (murcisk salat). Opskriften er ideel, når det ikke er sæson for solmodne tomater, da den er lavet på en base af flåede tomater fra dåse – selvfølgelig af god kvalitet. Få yderligere ingredienser og en god ekstra jomfruolivenolie, og salaten er klar.
Jeg fik opskriften under et besøg i Murcia, hvor jeg deltog i en mad-workshop, ledet af den anerkendte kok, Juan Guillamón, fra Alma Mater Restaurant i Murcia. Den enkle, murciske salat er så lækker, at jeg vil dele opskriften med dig.
Opskrift på salat fra Murcia
Ingredienser til 4 personer
700 g flåede tomater fra dåse (god kvalitet)
1 stort forårsløg
2 mellemstore æg
150 g tun fra dåse (god kvalitet)
1 glas spanske, sorte oliven
Ekstra jomfruolivenolie
Salt
Sådan gør du
Kog æggene i kogende vand i ca. 10 minutter. Æggene skal være hårdkogte, men æggeblommerne må ikke være overkogte. Tag æggene op af vandet og læg dem til afkøling.
Hæld koldt vand og salt i en stor skål. Skær forårsløget i julienne-strimler, og læg strimlerne i skålen med vand i 15 minutter. Tag løgstrimlerne op af skålen og skyl dem. Det vil give løget en mildere smag.
Åben dåsen med tomater og hæld væden fra dåsen. Pres ikke tomaterne, så de mister deres saft. Skær tomaterne i smalle og mellemstore stykker. Det er en tradition, at tomatstykkerne i salaten er små, og blot nogle enkelte stykker er mellemstore.
Put tomaterne i en salatskål. Pil de kolde æg og skær dem i tynde eller større skiver, som du ønsker. Åben dåsen med tun og hæld olien fra, så salaten ikke får for meget olie. Skil tunen med en gaffel og put den i salatskålen med tomaterne. Tilsæt så æggene og forårsløget.
Til sidst tilsættes olien, og så smager du til med ekstra olivenolie og salt og blander salaten. Du kan evt. skære lidt ekstra oliven i skiver og pynte med dem på toppen. Anret salaten i små portionsskåle eller server den i salatskålen.
Du kan fint serverer salaten fra Murcia som en del af et tapasbord, der fint kan bestå af en blanding af tapas fra flere regioner i Spanien. Tapasbordet kan ex også indeholde disse honningstegte auberginer.